Sindromul intestinului iritabil, gastrita, senzația de greață sau balonare sunt cele mai comune afecțiuni digestive cu care fiecare se confruntă cel puțin o dată în viață. Emoțiile negative au un impact asupra sistemului digestiv mai mare decât ți-ai putea închipui. Majoritatea cauzelor care generează afecțiunile sistemului digestiv sunt de natură emoțională. Descoperă care sunt emoțiile care produc dezechilibre la nivel digestiv și află ce poți face pentru a le controla efectele.
Cuprins:
- Afecțiunile sistemului digestiv și influența sistemului nervos – Ce vor să-ți transmită emoțiile?
- Dereglarea sistemului digestiv și importanța relaxării în gestionarea factorilor de stres
1. Afecțiunile sistemului digestiv și influența sistemului nervos – Ce vor să-ți transmită emoțiile?
Afecțiunile sistemului digestiv nu apar pur și simplu, ci se dezvoltă pe fondul unor emoții puternice. Sistemul digestiv și cel nervos se află într-o continuă comunicare. De altfel, cel mai probabil ai observat că înaintea unui discurs în public, a unui examen sau ori de câte ori întâmpini o situație care te scoate din zona de confort, simți cum ți se strânge stomacul, ai senzația că amețești sau îți este greață.
În realitate, nu există niciun pericol real, ci doar reacția sistemului digestiv la diverse evenimente care îți provoacă emoțiile. Problemele apar atunci când emoțiile devin copleșitoare și persistă afectând funcționarea sistemului digestiv. Un exemplu potrivit este stresul.
În mod paradoxal, stresul are și o influență benefică asupra evoluției tale ca persoană. Stresul te ajută să identifici factorii din jurul tău care nu sunt benefici, te ajută să recunoști amenințările și să te ferești de acele situații care te pun în pericol. Totuși, să te confrunți sistematic cu situații stresante poate deveni un real pericol pentru sănătatea sistemului tău digestiv. În timp ce te simți stresat, mușchii și creierul primesc mai mult sânge, iar organele digestive mai puțin.
Explicația este aceea că, într-o situație de stres, corpul primește semnalul de alertă ,,luptă sau fugi’’, ceea ce inhibă activitatea digestivă, dar stimulează creierul să găsească soluții și mușchii să pună corpul în mișcare. Din cauza circulației sanguine slabe, peretele gastric devine vulnerabil, iar tu experimentezi pe termen lung afecțiuni ale sistemului digestiv precum: gastrită, sindromul colonului iritabil, colita ulceroasă, ulcerul gastric, crampe și arsuri stomacale.
Fiecare din afecțiunile sistemului digestiv este corelată cu o emoție specifică. Astfel, studiile susțin că ulcerul gastric este rezultatul unor traume din copilărie care au rămas neprocesate sau emoții negative puternice care nu au fost exprimate. Sindromul colonului iritabil este asociat cu evenimente marcante (divorț, separare, îmbolnăvirea cuiva drag, etc.) care au survenit brusc în viața persoanei și care din această cauză nu au fost pe deplin procesate emoțional.
Gastrita reflectă anxietatea față de viitor, precum și frustrarea sau furia față de anumite persoane sau planuri eșuate. Arsurile la stomac oglindesc frustrarea sau neputința de a schimba o anumită situație sau persoană care ne afectează viața pe anumite planuri. Greața și vărsăturile sunt semnele unei repulsii, revolte sau frustrări neexprimate față de o situație sau o persoană.
2. Dereglarea sistemului digestiv și importanța relaxării în gestionarea factorilor de stres
Dereglarea sistemului digestiv poate fi echilibrată atât de către medicul specialist, cât și de către tine. În primul rând este indicat să apelezi la opinia experților pentru identificarea cauzelor care declanșează acele emoții puternice cu care te confrunți frecvent. Dacă astfel de episoade apar mai rar, atunci învață să faci față singur stresului.
Rezervă-ți zilnic timpul necesar pentru un ritual de relaxare. Acesta poate să vizeze practicarea unui hobby sau îmbinarea mai multor terapii alternative de relaxare, precum: yoga, masajul shiatsu, masajul pentru punctele reflexogene, meditația, aromaterapia, mersul nordic, interacțiunile sociale de calitate și sport. Prevenirea afecțiunilor sistemului digestiv este bazată pe practicarea relaxării ca mod de viață. Contrar zvonurilor, pauzele, hobby-urile sau concediile nu sunt simple mofturi, ci butoane de restart emoțional.
De reținut este faptul că, petrecerea timpului în fața telefonului pe Social Media sau la televizor nu este considerată relaxare. Atunci când folosești dispozitivele chiar și în scop recreativ, mintea ta este conectată la diverși stimuli, fapt care o solicită și inhibă procesul de deconectare mentală.
Gestionarea deficitară sau lipsa de control asupra factorilor de stres pot transforma stomacul într-o oglindă a dezechilibrelor emoționale. Legătura dintre afecțiunile sistemului digestiv și sistemul nervos depășește nevoia unui tratament medical sau adoptarea unei diete sănătoase. Sistemul digestiv este foarte receptiv la emoții puternice, pe care tu le resimti în plan fizic.