Ce înseamnă astenia de toamnă? Schimbările sezoniere, scăderea temperaturilor, reducerea orelor de lumină naturală sunt factori care pot influența funcționarea organismului, ceea ce poate genera oboseală accentuată, apatie și o adaptare mai grea la noul anotimp. Toate aceste simptome pot indica astenia de toamnă, care poate fi controlată dacă sunt luate în serios semnele.
Cuprins:
- Astenia de toamnă și cauzele – Cum identifici la timp principalele simptome?
- Depresia sezonieră – Soluții de prevenire și de restabilire a echilibrului mental
1. Astenia de toamnă și cauzele – Cum identifici la timp principalele simptome?
Pentru început trebuie știut faptul că, astenia de toamnă nu este altceva decât o perioadă cu durată de câteva săptămâni, în care corpul se adaptează schimbărilor tipice noului anotimp. Din ce cauze ajung unele persoane să se confrunte cu oboseala asociată asteniei de sezon?
Odată cu micșorarea zilelor și scăderea luminii naturale, se diminuează serotonina, declanșând stări de epuizare. Corpul luptă să se conformeze vremii reci de afară, din această cauză consumând mai multă energie decât în sezonul cald.
Cum depistezi simptomele astenia de toamnă? Dacă de-a lungul toamnei experimentezi modificări bruște de dispoziție, lipsa poftei de mâncare, letargie, tulburări de somn, apatie și tristețe accentuată, atunci e cazul să iei câteva măsuri. Simptomele pot fi anihilate cu ajutorul terapiei, dar există și alte câteva remedii care pot ține la distanță impactul asteniei de toamnă asupra psihicului.
Activitatea fizică este aliatul echilibrului emoțional, deci include în rutina ta zilnică un sport preferat, plimbări relaxante prin natură chiar dacă vremea este înnorată, masajul de relaxare, drumețiile, etc. Fiecare tip de mișcare îți pune sângele la treabă, facilitează procesul de oxigenare a creierului, eliberează hormonii fericirii, îmbunătățind dispoziția generală.
Este indicat să abordezi un stil de activitate care îți place și pe care să o poți practica săptămânal sau chiar zi de zi. Identifică un tip de mișcare pe care să o faci cu plăcere și îmbină rutina de sport cu sesiuni de 15 minute de masaj zilnic.
2. Depresia sezonieră – Soluții de prevenire și de restabilire a echilibrului mental
Pentru a preveni epuizarea asigură-te că îți oferi 7-8 ore de somn. Dacă te confrunți cu tulburări de somn specifice sezonului, atunci ordonează rutina de dinainte de culcare. Relaxează-te în fotoliul de masaj japonez cu programul Night Healing, evită folosirea telefonului cu cel puțin 1 oră înainte de somn și stabilește să servești cina până la ora 8, cel târziu.
Ajută corpul să facă față schimbărilor climatice cu ajutorul unei diete corespunzătoare. După cum s-a specificat deja, corpul consumă mai multă energie toamna sau iarna pentru a menține confortul termic. Completează resursele de energie adoptând un regim alimentar care să includă cereale integrale, leguminoase, carne slabă, brânzeturi slabe și fructe de sezon.
Nucile și leguminoasele sunt o sursă excelentă de proteine vegetale, fier și minerale. Consumă-le ca gustare între mese și asigură-ți o doză ideală de energie. Omega 3 este un nutrient valoros care reglează funcțiile cognitive, reducând riscurile de deteriorare. Adaugă în farfuria ta somon, macrou, sardine sau ton, precum și avocado, ulei de măsline sau semințe de chia dacă îți dorești o doză sănătoasă de Omega3.
Suplimentează rezistența sistemului imunitar la schimbările de temperatură cu ajutorul unor gustări nutritive care să includă struguri, citrice și adaugă în mâncare ardei gras, broccoli, busuioc sau usturoi, surse excelente de vitamine pentru imunitate.
Revenirea la programul de muncă după concediul de vară poate cauza iritabilitate, stări de tristețe, frustrare sau nervozitate. Toate acestea pot fi amplificate de zilele mohorâte, lipsa luminii solare și scurtarea zilelor. Pentru a menține tonusul optim bazează-te pe activitate fizică moderată și alimentație care favorizează producția de serotonină și normalizează nivelul de cortizol. Începe să consumi sparanghel, iaurt natural, ciocolată neagră, banane și citrice pentru îmbunătățirea dispoziției.
Este bine de reținut că astenia de toamnă poate fi echilibrată după aproximativ o lună, adică perioada propice pentru ca organismul să depășească șocul asociat schimbării de sezon.