Skip to main content

Bursita este o inflamație a burselor, care sunt mici săculeți plini de lichid având rol de protecție a articulațiilor. Pe suprafața corpului uman există aproximativ 150 de burse. Săculeții protectori sunt situați în zonele cu articulații, unde se întâlnesc mușchii, oasele și tendoanele. Bursele atenuează frecarea țesuturilor în timpul mișcării, care în timp crează disconfort, iritații și limitează activitatea corpului. Cum se manifestă bursita? Care sunt primele simptome de care să ții cont înainte să se ajungă la complicații? Care sunt cele mai indicate remedii pentru prevenirea bursitei?

Cuprins:

  1. Bursita are simptome asociate altor afecțiuni  – Cum recunoști bursita?
  2. Bursita poate fi prevenită ușor – Ce obiceiuri trebuie să adopți pentru evitarea factorilor de risc?

1. Bursita are simptome asociate altor afecțiuni  – Cum recunoști bursita?

Cea mai comună manifestare a bursitei este durerea. Fiind un simptom comun și altor afecțiuni sau o consecință a oboselii, există riscul ca durerea să fie tratată superficial. Din această cauză se recomandă efectuarea unui examen medical pentru identificarea cu precizie a cauzelor. De asemenea, simptomele asociate bursitei mai pot fi și: inflamații, roșeață, sensibilitate locală și rigiditate locală. 

Care sunt cauzele frecvente care favorizează apariția bursitei?

Cea mai comună cauză a bursitei este presiunea repetată asupra unei articulații. De aceea, afecțiunea este preponderentă în rândul sportivilor sau a celor care efectuează o muncă repetată (grădinărit, tâmplărie, etc.). Însă, bursita mai poate să apară și pe fondul altor cauze, precum:

  • Vârsta

După 40 de ani, tendoanele încep să se subțieze, elasticitatea devine tot mai slabă, crescând riscul accidentărilor. 

  • Sporturi care solicită constant articulațiile

Tenis, golf, schi, etc.

  • Infectarea burselor, articulațiilor sau a oaselor
  • Artrita, gonartroză
  • Postura corporală deficitară
  • Accidentările în zona burselor
  • Statul timp îndelungat în genunchi pe suprafețe dure

2. Bursita poate fi prevenită ușor – Ce obiceiuri trebuie să adopți pentru evitarea factorilor de risc?

Afecțiunea burselor este una comună, cu precădere la categoria de vârstă de peste 40 de ani. Dar riscul este la fel de mare și în cazul sportivilor sau  persoanelor cu un ritm de viață hiperactiv. Vestea bună este că, simptomele bursitei pot fi întârziate prin câteva soluții simple. 

  • Respectă exercițiile de încălzire înainte de antrenamente;
  • Stretching după fiecare antrenament sau la finalul unei zile obositoare;  

Combină exercițiile cu masajul stretching pentru rezultate optime. Fotoliile, dispozitivele și scaunele de masaj cu încălzire și funcția Slow Stretch asigură un masaj de relaxare cu întindere lentă, ideal pentru detensionarea mușchilor, articulațiilor și pentru stimularea circulației sângelui către acestea.

  • Încearcă masajul cu frământare

Dacă sportul sau munca zilnică îți solicită în mod repetat aceleași articulații, atunci fotoliile de masaj cu role sunt cele mai recomandate pentru recuperarea fizică post-antrenament sau efort intens. Aparatele de făcut masaj japoneze sunt concepute să lucreze individual zonele tensionate ale corpului, atenunând rigiditatea și eliminând durerea. Rolele de frământare efectuează mișcări de presopunctură cu viteză redusă treptat pentru apăsare fermă.  

  • Masaj electric cu perne de aer

Cele mai afectate articulații sunt cele din zona genunchilor, șoldurilor, coatelor și a umerilor. Aparatele și fotoliile de masaj profesional împart masajul cu perne de aer în cele 4 zone cel mai puternic solicitate și predispuse bursitei și anume: umeri, brațe, talie și picioare. 

  • Atenție la poziția corectă a corpului

Controlează-ți mereu postura spatelui inclusiv atunci când stai la birou. Statul prelungit în poziția greșită presează articulațiile, mușchii, ligamentele și organele interne.

  • Protejează genunchii

Atunci când stai prea multă vreme în poziție ghemuită și cu genunchii presați pe suprafețe dure, soliciți bursele. De aceea, folosește suporturi de protecție pentru genunchi și ia-ți pauze în mod regulat pentru a evita pe viitor posibile complicații apărute din cauza lezării burselor.

  • Adoptă o dietă prietenoasă cu greutatea 

Include în regimul alimentar surse de vitamine, minerale și fibre care să țină sub control masa corporală. Astfel, ții la distanță riscul obezității și eviți presiunea suplimentară asupra articulațiilor. 

  • Fă un sport sau câteva exerciții zilnice care cresc rezistența articulațiilor;
  • Ia-ți pauze în mod atunci când faci antrenamente sau muncești fizic
  • Alternează exercițiile sport – astfel, elimini presiunea suplimentară asupra acelorași articulații;

Sunt cazuri în care poți preveni sau ameliora semnele bursitei înainte ca acestea să interfereze cu activitățile tale zilnice. În schimb, se recomandă vizita la medic dacă zona afectată se înroșește și încălzește, articulația afectată blochează mișcările, simți durere intensă și acută ori ai febră sau chiar frisoane.