Skip to main content

Te-ai gândit vreodată că organismului tău îi place stresul? Știai că, hormonul stresului ajută corpul să supraviețuiască? Cortizolul participă la reglarea sistemelor noastre, iar bolile apar pe fondul dezechilibrelor emoționale. Hormonul stresului eliberează energia și forța necesare pentru ca organismul să facă față situațiilor de alertă. Cu toate acestea, cotele permanent ridicate de cortizol supun organismul la riscul bolilor cronice.

Ce este cortizolul? Care sunt parametrii sănătoși ai hormonului de stres? Cum se manifestă organismul în fața unui nivel prea ridicat de cortizol?

Cuprins:

  1. Cortizolul – Hormonul stresului pe înțelesul tuturor
  2. Sfaturi de prevenție pentru a te bucura de efectele hormonului de stres

1. Cortizolul – Hormonul stresului pe înțelesul tuturor

Hormonul stresului este rezultatul procesului glandelor suprarenale, localizate deasupra rinichilor. Deși stresul este asociat cu inamicul sănătății, în realitate, lucrurile stau chiar invers.

Hormonul de stres previne inflamațiile și alergiile, crește puterea de concentrare și scade pierderea de sodiu (element esențial pentru sănătatea celulelor). Organismul atinge cel mai ridicat nivel de stres în intervalul 6-8 dimineața. Nivelul crescut de cortizol de la primele ore ale zilei stimulează organismul să se trezească și să se mențină activ. Pe parcursul zilei, nivelul hormonului de stres se ameliorează. Pe măsură ce cortizolul scade, începe să crească hormonul de somn (melatonina).

Atunci când corpul resimte presiune, anxietate sau stres, creierul alertează glandele renale să elibereze cortizol. Prelungirea perioadei de stres susține nivelul crescut de cortizol. Știai că, stresul puternic îți poate rupe inima? Atunci când te expui constant la medii stresante, inima absoarbe substanțele pe care organismul le eliberează ca răspuns la stres. Cu timpul, nivelul mare al acestora conduce la dezvoltarea fisurilor în pereții inimii.  

Factorii care favorizează stresul sunt de natură diferită. Fiecare individ percepe și gestionează stresul în mod diferit. Cei mai comuni factori care declanșează și susțin nivelul crescut de cortizol sunt: bolile, alimentația slabă, odihna deficitară, relațiile abuzive, poluarea, emoții refulate, etc. 

Menținerea nivelului de stres în mod permanent vulnerabilizează sistemul imunitar. Așadar, gestionarea deficitară a emoțiilor negative te predispune la probleme menstruale sau de fertilitate, osteoporoza, boli de inimă, libido scăzut, insomnie sau diabet.

Care sunt dușmanii cortizolului? Știai că, principalii inamici ai hormonului de stres se află…în farfuria ta? Inconștient, consumi zilnic alimente care favorizează creșterea hormonului de stres. Zahărul rafinat, cerealele rafinate, grăsimile trans, alcoolul, alimentele bogate în amidon sunt doar câteva exemple.

2. Sfaturi de prevenție pentru a te bucura de efectele hormonului de stres

Există o serie de remedii eficiente care promovează nivelul optim de cortizol. Alimentația variată, masajul, yoga, exercițiile fizice sau interacțiunile sociale de calitate sunt câteva exemple.

Consumul de magneziu este cel mai indicat, deoarece menține cortizolul în parametrii normali. Poți obține o cantitate valoroasă de magneziu din legume cu frunze verzi, avocado, pește gras, ciocolată neagră, banane, mărar, salvie sau busuioc. 

Vitaminele B6, B9 sau B12 îmbunătățesc răspunsul organismului la stres. Complexul de vitamina B și magneziu compun formula perfectă care spune ‘’adio’’ stresului. Vitamina B poate fi extrasă și din surse naturale. De exemplu, nuci, semințe, gălbenuș de ou, banane, carne sau pește. 

Tulsi (Busuiocul sfânt) este considerată cheia medicinei naturiste de sute de ani. Planta este inclusă în diete, deoarece fortifică organismul în fața stresului. Mai mult, planta este apreciată și pentru efectele sale antiinflamatoare și de purificare a sângelui de toxine. Busuiocul sfânt are efect adaptogen ajutând organismul să se adapteze la factorii de stres emoțional, fizic sau de mediu.

Completează nutriția adecvată cu un program sănătos de somn. Programul de odihnă între 22.00-00.00 scade cortizolul și ridică nivelul de melatonină.

Care sunt simptomele care indică nivelul prea mare de cortizol? Hipertensiune, osteoporoză, vergeturi, exces de greutate, depuneri de grăsime între omoplați, nivel ridicat de zahăr în organism. De asemenea, cortizolul scăzut poate conduce la probleme serioase precum: hipertensiune arterială, pierdere în greutate, stări de greață, apetit scăzut sau oboseală inexplicabilă.

Cortizolul poate fi depistat cu ajutorul analizei speciale de sânge, de urină sau de salivă. Prevenția este cea mai sigură cale pentru a te menține sănătos. Fii atent la nevoile corpului tău și oferă-i ceea ce are nevoie. Redu expunerea la factorii de stres. Întărește organismul în fața situațiilor presante prin tehnici de relaxare, sport și alimentație bogată în vitamine, magneziu și fier.