Skip to main content

Cel mai probabil fiecare dintre noi s-a confruntat minim odată în viață cu senzația de disconfort creat de crampele musculare. Contrar opiniei majorității, crampele musculare nu sunt asociate doar sportivilor sau persoanelor active fizic. Crampele musculare apar atunci când mușchii se contractă brusc, în mod necontrolat și nu reușesc să se detensioneze imediat. Cele mai predispuse zone sunt gambele, abdomenul, mâinile și coapsele.

Cum recunoști crampele musculare? Care sunt cauzele și factorii de risc? Cum poți preveni sau atenua crampele?

Cuprins:

  1. Crampele musculare, cauze principale și factori de risc – Când se impune vizita la medic?
  2. Spasmele musculare trec de la sine – Programe de masaj și alte soluții pentru prevenirea durerilor pe termen lung

1. Crampele musculare, cauze principale și factori de risc – Când se impune vizita la medic?

Crampele musculare se manifestă atât sub forma unei dureri acute care persistă, cât și ca spasme suportabile cu durată de câteva secunde sau minute. Mușchiul afectat devine rigid, iar în acest caz, cel mai bun remediu este masajul pentru detensionarea zonei vulnerabile.

Care sunt cele mai frecvente cauze care conduc la crampe musculare?

Activitatea fizică intensă și susținută, deshidratarea, anumite afecțiuni, administrarea unor medicamente sau efortul la temperaturi ridicate sunt cele mai comune exemple.

Crampele musculare se ameliorează treptat și dispar complet fără intervenție. Însă, pot exista situații în care simptomele să necesite evaluarea unui medic:

  • te confrunți tot mai des cu crampe musculare;
  • durerea însoțește inflamația și senzația de durere în zona vulnerabilă;
  • durerile sunt acute și îngreunează astfel sarcinile zilnice;
  • crampele nu au o cauză clară.

Care sunt factorii de risc pentru apariția crampelor musculare? 

  • Vârsta

Crampele musculare devin mai frecvente pe măsură ce înaintezi în vârstă. 

  • Afecțiuni medicale

Persoanele cu diabet, probleme cu tiroida sau la ficat se confruntă frecvent cu acest disconfort. 

  • Deshidratarea

Efectuarea antrenamentelor sportive sau depunerea de efort intens la temperaturi ridicate accelerează deshidratarea organismului, factori care dezvoltă crampele musculare.

2. Spasmele musculare trec de la sine – Programe de masaj și alte soluții pentru prevenirea durerilor pe termen lung

Spasmele musculare trec de obicei de la sine, fără să fie necesară vreo intervenție din partea ta. Dacă spasmele musculare apar din cauza vârstei sau a problemelor medicale specificate anterior, atunci poți aborda o rutină menită să amelioreze sau chiar să le prevină pe viitor.

Masajul electric cu stretching ajută la întinderea mușchilor afectați, eliminând tensiunea și calmând durerea. Sistemul de masaj bazat pe Inteligență Artificială controlează mișcările cu precizie milimetrică, dezvoltând un masaj blând, adaptat în timp real la structura mușchilor și care oferă senzația unui masaj realizat de mâinile terapeuților. Programul scurt cu durată de 7 minute a fotoliilor de masaj japoneze terapeutice reprezintă o soluție rapidă și sigură prin care calmezi spasmele musculare.

Masajul deep tissue controlează cu precizie rolele care pătrund în mușchii interiori până la o profunzime de 12.5 cm. Programul VIP oferă un masaj concentrat pe acele zone care tind să devină rigide, deci poate fi introdus în rutina ta zilnică pentru a diminua disconfortul creat de spasmele musculare.

Programul de masaj Air Relaxation stimulează circulația sângelui, proces care alimentează musculatura și țesuturile cu oxigen. În consecință, zonele rigide sunt eliberate de stresul muscular, iar starea generală se îmbunătățește simțitor. Întrucât crampele musculare pot să apară și în zona abdomenului, deosebit de util este și masajul cu încălzitoare. Acestea pot fi desfăcute și plasate în față pentru încălzirea zonei abdominale dureroase.

Ar putea fi necesară și întreruperea activității fizice care te solicită pentru o anumită perioadă. Crampele musculare pot să persiste și din cauza suprasolicitării, deci o pauză sau abordarea unor exerciții fizice moderate ar putea ajuta la redobândirea condiției fizice anterioare.