Skip to main content

Schimbările de temperatură, micșorarea zilelor și vremea mohorâtă sunt factori care ne pot afecta creșterea imunității, precum și starea de spirit, ducând la randament scăzut, oboseală prelungită și amânarea sarcinilor zilnice. Aceste stări sunt perfect normale, dar dacă se mențin prea mult, riști să te confrunți cu episoade de anxietate, depresie și probleme la locul de muncă. Sezonul rece poate fi unul plăcut dacă știi să gestionezi schimbările specifice acestei perioade din an. Secretul unui tonus ridicat chiar și în cele mai triste zile stă în rutina ta zilnică. Îmbunătățește-ți tabieturile, introdu câteva obiceiuri sănătoase și observă rezultatele.

Cuprins:

  1. Creșterea imunității în sezonul rece – Sfaturi privind alimentația
  2. Imunitatea în sezonul rece și sportul – Cum te menții activ când afară e frig?

1. Creșterea imunității în sezonul rece – Sfaturi privind alimentația

Se știe că atunci când petrecem mult timp în casă, gustările sunt mai dese decât de obicei. Fie că privim un film, fie că stăm pe telefon, o gustare consistentă e mereu binevenită. Dar nu și pentru organism. Chiar dacă vremea înnorată te ține mai mult în casă la căldură, alege să respecți o dietă echilibrată acre să contribuie la creșterea imunității. Acum e prilejul perfect să gătești mai mult în casă, cu legume de sezon în stare crudă sau fierte la aburi. Pentru serile la film, prepară chiar tu niște gustări nutritive, începând de la bastonașe de legume la cuptor, asociate cu iaurt, hummus, guacamole și altele asemenea. 

Nu uita că felul în care te simți este influențat și de ceea ce consumi, deci ai grijă la nutriție. 

De asemenea, pentru creșterea imunității și pentru a preveni depunerea kilogramelor în această perioadă, fii atent și la cum mănânci, nu doar la calitatea hranei. Astfel, specialiștii te sfătuiesc să eviți mâncatul la televizor, la birou, în fața laptopului sau mai rău, stând în picioare. Rezervă-ți timp pentru fiecare masă, mestecă încet, astfel încât creierul să aibă timp să primească semnalele de sațietate.

Redu frecvența consumului de dulciuri. Nu zice nimeni să înlocuiești totalmente ciocolata cu fructele, dar ai grijă la cantitate și la frecvența cu care consumi zahărul. Pe cât posibil, alege să prepari dulciuri de casă, unde să controlezi aportul de zahăr sau chiar să-l înlocuiești folosind banane sau fructe de sezon.

Pentru creșterea imunității și pentru a ține în frâu senzația de foame, optează pentru alimente integrale. Produsele de panificație integrale alimentează corpul cu nutrienți, scad pofta pentru gustări între mese și îmbunătățesc nivelul de colesterol. 

2. Imunitatea în sezonul rece și sportul – Cum te menții activ când afară e frig?

Fă mișcare chiar și în casă. Vremea mohorâtă și statul prelungit în casă pot afecta serios starea de spirit. prin activitate fizică, ajuți creierul să elibereze dopamina. Rezervă-ți minim 20-30 pe zi pe care să le dedici mișcării. Fie că urmezi o rutină cu exerciții de aerobic ușoare, îți începi ziua cu un masaj japonez de relaxare cu stretching pentru tot corpul, fie că preferi pilates sau yoga, organismul îți va mulțumi pe parcurs. Îmbină toate aceste activități, iar când vremea devine mai prietenoasă, poți profita pentru a face o plimbare în natură ori o drumeție.

Bea apă înainte să ți se facă sete. Senzația de sete arată că organismul este deja deshidratat, deci ține aproape o sticlă de apă și bea din ea oricând iei o pauză de la învățat, citit, muncă, etc. Dacă îți displace gustul, atunci adaugă câteva felii de lămâie, căpșuni, portocale, împreună cu frunze proaspete de mentă. În acest fel, scade și pofta pentru băuturi răcoritoare nocive. 

Felul în care te simți a doua zi depinde și de rutina ta dinainte de somn. Dacă obișnuiești să mănânci după ora 6, atunci ia cina până la ora 8, cel târziu pentru o digestie fără probleme. Alege alimente și băuturi care conțin melatonină, calciu sau triptofan, deoarece pot preveni trezirile în timpul nopții.  

Tu cum ai grijă de echilibrul minte-corp în sezonul rece?