Skip to main content

Durerea de rinichi reprezintă o problemă frecventă și care are la bază cauze de natură diferită. Înainte de a descoperi mai multe despre simptomele și soluțiile de prevenire a problemelor la rinichi, află câteva curiozități despre importanța acestui organ. Rinichii se află în zona lombară superioară, sub coaste, în partea stângă și cea dreaptă. Acestea sunt organele care filtrează reziduurile și toxinele acumulate în organism. Cu alte cuvinte, rolul rinichilor este și acela de a curăța corpul de reziduuri metabolice, întârziind astfel dezvoltarea eventualelor afecțiuni.

Durerea de rinichi este una intensă și se poate extinde din centrul sau lateralele corpului și până la partea dreaptă sau stângă a coloanei vertebrale sau spre abdomen. Care sunt principalele cauze care provoacă durerile? Care sunt soluțiile prin care rinichii pot fi protejați de probleme?

Cuprins:

  1. Durerea de rinichi – Simptomatologie, cauzele principale, investigații medicale 
  2. Durerea de rinichi și masajul la spate – Cum o poți preveni eventualele complicații?

1. Durerea de rinichi și masajul– Simptomatologie, cauzele principale, investigații medicale 

Durerea de rinichi este de obicei însoțită de următoarele simptome:

  • oboseală persistentă;
  • urinare dureroasă;
  • durere în abdomenul inferior;
  • durere în zona inghinală;
  • stări de greață;
  • febră;
  • urină tulbure sau cu sânge;
  • frisoane;
  • nevoia de a urina frecvent.

Eventualele afecțiuni ale rinichilor pot fi diagnosticate cu ajutorul următoarelor soluții:

  • analize de sânge;
  • analize de urină;
  • teste imagistice.

Cele mai comune cauze responsabile pentru durerile locale sunt:

  • traumele asupra zonei renale ca urmare a practicării unui sport de contact sau drept consecință a unei leziuni locale.
  • boala renală polichistică. În interiorul rinichilor se dezvoltă chisturi, care, pe măsură ce cresc afectează funcționalitatea organului.
  • cancer renal, o boală preponderentă în rândul persoanelor trecute de vârsta de 65 de ani.
  • pielonefrita, o infecție generată de o altă infecție existentă la nivelul vezicii urinare și care atacă rinichii.
  • pietre la rinichi care s-au format prin acumularea de reziduuri sau minerale. Pe măsură ce pietrele se măresc ca dimensiune, pot bloca fluxul urinei, ceea ce poate genera un disconfort profund.

2. Durerea de rinichi și masajul la spate – Cum o poți preveni eventualele complicații? 

În topul listei de reguli stă hidratarea, mai exact consumul de minim 2 litri de apă pe zi. Pentru amplificarea cantității de apă ingerate poți să incluzi în paharul de apă, fructe și legume cu conținut ridicat de apă, precum câteva felii de castravete sau lămâie. În plus, consumul de lichide contribuie la accelerarea procesului de eliminare a toxinelor prin urinare.

Păstrarea unui stil de viață activ ajută la detoxifiere și la reducerea stresului, acesta fiind un alt factor care generează durerea. De ajutor este masajul lombar și masajul deep tissue cu intensitate ridicată, care pătrunde până 12.5 cm în interiorul mușchilor. Aceasta tehnologie stimulează circulația sângelui și eliminarea toxinelor prin fluxul limfatic.

Dacă deja te confrunți cu durere atunci masajul concentrat pe zona spatelui sau a taliei te-ar putea ajuta să atenuezi starea de disconfort. Aceste programe de masaj stimulează musculatura cu mișcări de frământare, întindere și bătăi ritmice de la omoplați până la mușchii centrali, respectiv de la mușchii coloanei până la zona inferioară a taliei.  

Consumul moderat de sare și evitarea pe cât posibil a lactatelor, cărnii și ouălor pentru prevenirea pietrelor la rinichi. Este recomandată dieta cu alimente benefice pentru funcționarea rinichilor, precum sfecla, nucile, spanacul și alte alimente bogate în oxalați.      

Dacă identifici prezența a cel puțin unuia dintre simptome este indicat să consulți opinia unui specialist în vederea urmării tratamentului adecvat înainte să se ajungă la insuficiență renală, septicemie și alte complicații. Masajele terapeutice pot veni în completarea tratamentelor sau pot preveni instalarea anumitor disconforturi. Compune un stil de viață prietenos cu organismul tău, elimină excesele, fă mișcare moderată, alternează programele de masaj și bucură-te de un tonus excelent zi de zi.