Skip to main content

Activitatea fizică susținută prin mișcări repetitive precum alergarea îți poate provoca disconfort la nivelul gambelor. Partea bună e că, disconfortul muscular indică faptul că mușchii sunt puși la treabă, ceea ce conduce la îmbunătățirea rezistenței acestora. Pe de altă parte, durerea poate să atragă atenția că este necesară o atenție mai mare asupra nevoilor organismului, care în ultima vreme au fost neglijate. Astfel, cum poți preveni durerile de gambe? Ce poți face pentru a ameliora durerile de gambe? 

Cuprins:

  1. Durerile de gambe pot fi prevenite prin autodisciplină
  2. Durerile de gambe și masajul stretching – De ce e importantă odihna activă după sport? 

1. Durerile de gambe pot fi prevenite prin autodisciplină

Durerile de gambe sunt firești, arată că musculatura devine tot mai rezistentă. Pentru a scurta durata de recuperare post-antrenament, nu uita să-ți stabilești o rutină de exerciții înainte de sport. În acest fel îți pregătești mușchii pentru efort, iar durerile vor fi ușoare sau chiar inexistente. Statul pe vârfuri, rotirile, săriturile, exercițiile la temperaturi extreme și alte mișcări repetitive solicită gambele mai mult decât ai crede. Este indicat să-ți încălzești mușchii înainte dacă știi că te așteaptă o zi activă. 

  • Exerciții și masaj stretching

Exercițiile de stretching sunt preferatele sportivilor pentru rutina de încălzire. Alternează exercițiile cu masajul stretching al fotoliilor de masaj japoneze, de exemplu. Menține fiecare întindere minim 20-30 de secunde.

  • Masaj cu încălzire

Pentru a preveni rigiditatea musculară și durerile de gambe poți recurge la masajul cu încălzire. Menținerea unei temperaturi ridicate constant într-o anumită zonă stimulează circulația sângelui, ceea ce pregătește mușchii pentru efort intens. 

  • Pantofii potriviți rutinei specifice de sport

Încălțămintea necorespunzătoare exercițiilor pe care le practici îți poate afecta felul în care calci și implicit, îți poate deteriora postura. Este indicată o vizită la medic pentru o analiză posturală prin care să identifici problemele legate de mers și pentru a primi eventuale sugestii referitoare la alegerea pantofilor adecvați tipului tău de sport.  

  • Ia în considerare și alte sporturi

Dacă îți place să te menții în formă prin sport, atunci alege să-ți protejezi gambele prin sporturi mai puțin solicitante. Durerile de gambe nu trebuie să te îndrepte către sedentarism, ci pot fi un avertisment că fizicul tău nu este încă pregătit să facă față sportului pe care în practici în prezent. Crește-ți rezistența la efort prin sporturi mai prietenoase. Poți include în rutina activă mersul pe bicicletă, înotul, voleiul, dansul , tenisul, etc.    

2. Durerile de gambe și masajul stretching – De ce e importantă odihna activă după sport? 

Indiferent de sportul preferat, ține cont că obiceiurile tale post-antrenament sunt la fel de importante ca și încălzirea. Altfel spus, ceea ce faci în repaus te poate scuti de disconfortul fizic sau din contră, te poate expune unor consecințe majore. Care sunt soluțiile pentru prevenirea sau ameliorarea durerilor de gambe după fiecare antrenament?

  • Masaj cu role și perne de aer cald

Masajul de relaxare este crucial, indiferent de stilul tău de viață sau de zona unde simți durere. Scaunele și fotoliile de masaj pentru relaxare elimină senzația de masaj mecanic. Mișcările rolelor și acțiunea pernelor cu aer cald pot fi reglate la intensitatea confortabilă pentru o experiență similară masajului uman. În momentele de repaus sau înainte de culcare, activează programul de masaj cu stretching și stabilește gradul de presiune la care vrei să ajungă mișcarea rolelor de masaj. 

  • Hidratarea e vitală

Hidratarea este regula de aur pentru sănătatea organismului supus efortului prelungit. Sportul la temperaturi extreme stimulează pierderea mineralelor odată cu procesul de transpirație și poate provoca crampe la gambe și laba piciorului. Ai grijă să consumi apă înainte, în cursul și după efort fizic. 

Care sunt simptomele severe ale durerilor de gambe? În general, durerile musculare ușoare pot fi depășite prin recuperare activă. Însă, suprasolicitarea gambelor se poate manifesta prin senzație de căldură, slăbiciune musculară, inflamație locală, furnicături, sensibilitate a pielii. Toate acestea necesită vizita la medic și odihnă. 

De la tensiuni periodice și până la rupturi musculare, durerea de gambe poate fi startul unei autodiscipline mai bune a rutinei de încălzire și de relaxare înainte și după finalizarea antrenamentelor.