Durerile de genunchi în sport sunt cele mai comune disconforturi cu care se confruntă persoanele iubitoare de mișcare. Intensitatea acestora poate fi moderată, fără să interfereze cu antrenamentele. Totodată, durerile de genunchi se pot acutiza după finalizarea activității, persistând chiar până a doua zi.
Care sunt riscurile asociate durerilor de genunchi nevindecate? Prin ce metode simple poți preveni sau calma disconfortul din această zonă? Ce factori declanșează dureri de genunchi în timpul sportului?
Cuprins:
- Durerile de genunchi în sport, rezultatul unei absențe a autodisciplinei – Masaje de relaxare pentru picioare
- Durerile de genunchi în sport – De ce e timpul pentru o schimbare în rutină?
1. Durerile de genunchi în sport, rezultatul unei absențe a autodisciplinei – Masaje de relaxare pentru picioare
Cauza frecventă a durerilor de genunchi în timpul sportului este masa corporală. Supraponderabilitatea presează articulațiile și ligamentele provocând astfel durere. Dacă te confrunți și tu cu astfel de disconforturi localizate în zona genunchilor, atunci programează o vizită la medic pentru un tratament corespunzător. Uneori însă, poate fi vorba despre o alimentație slabă din punct de vedere nutritiv, lipsa rutinei de încălzire, încălțămintea necorespunzătoare pentru alergat, plus alte cauze pe care le poți descoperi în rândurile următoare.
Este indicată urmarea unei diete pe bază de alimente cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare care protejează sănătatea articulațiilor
Pentru ameliorarea umflăturilor și durerilor articulare introdu în regimul zilnic alimente precum: avocado, somon, fructe de pădure, migdale sau ton. Pentru a menține rezistența optimă a genunchilor rezervă 15 minute exercițiilor prin care să stimulezi aceste zone.
Cea mai comună greșeală pe care o comit începătorii fără experiență: ignorarea exercițiilor de încălzire
Încălzește genunchii prin exerciții de întindere ușoară timp de 30 de secunde, masaj cu stretching și masaj robotic pentru picioare, prin care să previi gonartroza și accidentele în cursul antrenamentelor. Poți opta pentru un masaj scurt de la 7 minute și până la 15 minute, în funcție de cât de solicitante sunt exercițiile următoare pentru mușchi și articulații. Cu cât mușchii sunt mai puternici cu atât crește capacitatea de protecție a genunchiului la antrenamente cu intensitate peste medie.
Atunci când începi antrenamentul propriu-zis încearcă să nu te focusezi doar pe același gen de exerciții
Solicitarea repetată a aceleiași zone face ca musculatura să se uzeze, iar articulațiile să-și slăbească rezistența. Stabilește anumite zile în care să te ocupi de partea superioară a corpului. Poți începe prin ridicarea de greutăți, flotări, abdomene, înot, masaj pentru spate, yoga, etc.
2. Durerile de genunchi în sport – De ce e timpul pentru o schimbare în rutină?
Te confrunți deja cu dureri de genunchi în timpul sportului? Ia în calcul și faptul că nivelul antrenamentelor ar putea fi prea solicitant și să depășească gradul de rezistență a mușchilor.
Există și alte variante care îți activează fluxul sanguin fără să-ți expui genunchii la efort
Alege acele zile din săptămână în care mușchii, articulațiile, ligamentele și fiecare zonă a corpului este activată prin programele de masaj cu durată de 30 de minute, concentrat pe părțile rigide ale corpului sau cu perne de aer care stimulează circulația sângelui în tot corpul. În cursul sesiunii de masaj poți schimba intensitatea rolelor, presiunea pernelor de aer sau chiar programele pentru alte zone ale corpului. De asemenea, foarte eficiente sunt exercițiile de întindere ușoară și respirație yoga.
Nu ignora durerea de genunchi în timpul sportului, mai ales dacă persistă. Chiar și durerile de intensitate sau durată mică pot declanșa pe viitor probleme articulare, întinderi de mușchi, rigiditate în zona genunchilor și alte probleme care pot necesita intervenții complicate. Este indicat să respecți această rutină de protejare a genunchilor pe care să o corelezi cu tratamentul prescris de medicul specialist.