Durerile de spate la birou sunt un disconfort obișnuit în cazul celor care lucrează fie de acasă, fie cu prezență fizică la locul de muncă. Obiceiul de a sta aproximativ 8 ore pe scaun grăbește instalarea anumitor disconforturi cu efecte de durată. Urmează aceste trei sfaturi pentru a anihila durerile de spate cauzate de șederea prelungită în scaunul de la birou.
Cuprins:
- Durerile de spate la birou – Cât de importante sunt pauzele active?
- Durerile de spate la birou – Construiește o rutină activă în timpul liber
1. Durerile de spate la birou – Cât de importante sunt pauzele active?
Potrivit unor statistici, 8 din 9 persoane se confruntă cu dureri de spate la birou. O cauză preponderentă în rândul acestora o reprezintă obiceiul de a lua pauze doar la masa de prânz sau doar când au de întreținut o convorbire telefonică privată. Durerile de spate la birou devin și mai severe atunci când persoana obișnuiește să reducă mișcarea la minim prin faptul de a lua prânzul în fața laptopului sau de a rezolva chestiunile telefonice din scaun.
Atunci nu e de mirare că la finalul programului, apare senzația de spate și gât înțepenit. Pe termen lung însă, durerile de spate la birou devin ultima problemă. Sedentarismul impactează întregul organism, începând de la favorizarea bolilor cardiovasculare, acumularea kilogramelor în plus și până la creșterea colesterolului sau a nivelului de zahăr în sânge.
- 5 minute de masaj stretching
Stimularea musculaturii o dată la 55 de minute de lucru este esențială pentru ca durerile de spate la birou să devină o amintire. Pentru acest lucru este necesară activarea mușchilor și articulațiilor prin mișcare susținută.
Dacă timpul sau programul nu-ți permit să ieși la o scurtă plimbare, atunci rezervă-ți 5 minute la fiecare oră de lucru și fă câteva exerciții de întindere. Poți opta inclusiv pentru masajul stretching al fotoliilor de masaj profesionale, care să-ți relaxeze zonele înțepenite sau care să-ți relaxeze întregul corp. Masajul combinat cu exercițiile de stretching compun o formulă simplă, dar eficientă prin care relaxezi rigiditatea, elimini senzația de spate înțepenit, combați atrofierea musculară sau articulară. În plus, pui sângele în mișcare, te energizezi pentru restul zilei și îți îmbunătățești starea generală.
- Rezervă timp liber pentru masa de prânz
Deși majoritatea dintre noi consideră că gustările în fața laptopului sunt ceva normal, în realitate acest obicei aparent nevinovat accelerează durerile de spate la birou. Poate pentru unii, prânzul la masa de lucru oferă iluzia că economisesc timp și în timp ce mănâncă reușesc să-și îndeplinească și task-urile. Acest concept este demontat de anumite cercetări care au ajuns la concluzia că, productivitatea a fost mai ridicată în rândul angajaților care își respectau intervalele de pauză, schimbau mediul și serveau prânzul departe de task-uri.
De asemenea, după masa de amiază este recomandat să faci o scurtă plimbare pentru o digestie fără probleme. Dacă acest lucru nu este mereu posibil, atunci 7-15 minute în fotoliul pentru masaj de relaxare reprezintă o soluție la fel de benefică pentru corp și minte.
2. Durerile de spate la birou – Construiește o rutină activă în timpul liber
Durerile de spate la birou nu sunt provocate doar de rutina din timpul programului de lucru, ci și de ceea ce faci în timpul liber. Activitățile din afara orelor de job influențează sănătatea organismului mai mult decât ai fi crezut. Mișcarea trebuie să devină rutina ta. Dacă nu te atrage nici un sport anume, atunci caută o activitate pe care să o practici cu plăcere și care să-ți încarce bateriile. Astfel, te vei menține permanent în formă și totodată vei fi mereu relaxat și cu mai mult spor la locul de muncă.
Experimentează mersul nordic sau scandinav. Nu ai nevoie decât de un echipament comod, două bețe de drumeție și eventual o companie plăcută. Mersul nordic poate fi practicat oriunde, atât ca drumeție în munți, cât și ca simplă plimbare în parc sau chiar pe plajă. Nu uita de bețele de trekking. Acestea sunt importante, deoarece asigură o postură echilibrată a corpului. În acest fel, profiți de vremea bună, faci mișcare în natură, socializezi, stimulezi fluxul limfatic, activezi sângele în corp și relaxezi zonele afectate de sedentarism.
După terminarea programului de muncă te poți relaxa urmând un curs de dans, pilates, aerobic, zumba sau orice alt tip de activitate ușoară care să te deconecteze de la stresul cotidian și care totodată să elimine durerile de spate după cele 8 ore de stat la birou.