Durerile lombare sau de spate pot să apară la orice vârstă, indiferent de sexul persoanei. Cauzele sunt de natură diferită. Problemele se pot ivi în urma efortului fizic intens sau pot fi consecința sedentarismului, când corpul se rigidizează, iar fluxul sanguin scade.
Spatele inferior este alcătuit din articulații, nervi, mușchi și ligamente care împreună susțin trunchiul și mișcările sau răsucirile șoldurilor în timpul mersului. Acest disconfort apare pe fondul lezării discurilor, articulațiilor sau ligamentelor. Durerile lombare se pot croniciza dacă nu se intervine asupra lor din stadiul incipient.
Cuprins:
- Durerile lombare – Cum îți dai seama că te confrunți cu o afecțiune lombară?
- Durerile de spate și principalii factori de risc
- Dorsalgiile joase și masajul lombar
1. Durerile lombare – Cum îți dai seama că te confrunți cu o afecțiune lombară?
Durerile lombare se manifestă prin dureri sau senzații de înjunghiere care pot îngreuna mișcările sau menținerea spatelui drept. Persoanele cu dureri lombare acuză simptome de intensități diferite ale spatelui inferior sau dureri ascuțite care se deplasează de la coapse către picior.
Dorsalgiile joase pot să fie însoțite de spasme musculare sau disconfort la nivelul pelvisului și șoldurilor. Pacienții diagnosticați cu lumbago reclamă dureri ascuțite în zona spatelui inferior după ce au stat foarte mult timp pe scaun. Disconfortul dispare sau se ameliorează atunci când persoana se ridică, face mișcare sau își schimbă poziția de șezut. Se poate întâmpla ca dimineața după ce te-ai trezit să simți că durerile sunt acutizate față de restul zilei.
2. Durerile de spate și principalii factori de risc
După cum s-a specificat deja, durerea de spate este rezultatul a numeroși factori. Poate fi vorba atât de moștenire genetică, risc profesional, cât și de stilul de viață sau poziția de dormit.
- Vârsta
Dorsalgiile joase pot să apară la orice vârstă, cea mai predispusă fiind categoria între 30-55 de ani. După 30 de ani, discurile vertebrale încep să slăbească, iar mai târziu poate să apară artroza.
- Pantofii cu toc sau cu talpă joasă
Încălțămintea înaltă pune presiune pe coloana vertebrală, genunchi și șolduri. Nu orice categorie de pantofi fără toc este benefică pentru sănătatea spatelui. De exemplu, șlapii nu mențin piciorul stabil. Călcâiul alunecă pe laterale, afectând postura spatelui.
- Stresul
Atunci când te expui stresului prelungit, mușchii spatelui se încordează și așa apar senzații de disconfort. Eliberarea cortizolului favorizează inflamațiile și cauzează durerile lombare.
- Îmbrăcămintea mulată
Pantalonii prea strânși pe corp limitează mobilitatea coloanei vertebrale, efectul fiind disconfortul în zona spatelui.
- Riscul profesional
Persoanele care lucrează în domenii care implică efort intens ori ridicarea greutăților sunt cele mai predispuse la durerile lombare. Cei care petrec mult timp la birou sau stând în picioare riscă de asemenea dorsalgia joasă. Atunci când stai prea mult jos, coloana vertebrală este solicitată cu 20% mai mult față de activitățile care implică mișcare sau stat în picioare.
- Supraponderabilitatea
Sarcina sau kilogramele în plus presează articulațiile și discurile, existând un risc major de durere lombară.
- Dormitul pe burtă
Poziția dormitului pe burtă forțează zona lombară. Dacă preferi dormitul pe burtă atunci pune sub cap o pernă subțire și alta în zona pelviană pentru susținerea zonei abdominale. Femeile gravide care se trezesc cu dureri de spate pot recurge la perna specială pentru gravide care diminuează presiunea asupra zonei lombare.
3. Dorsalgiile joase și masajul lombar
Găsim tot felul de motive pentru dorsalgia joasă. Poate să fie vorba de o poziție incomodă în scaun, somn insuficient sau antrenamente intense. Alteori, durerile lombare te pot trimite de urgență la medic. Care sunt simptomele care necesită opinia unui specialist? Dureri, furnicături sau amorțeală în zona picioarelor. Febră, dureri abdominale, incontinență fecală sunt alte simptome care nu trebuie ignorate.
Adoptarea unei rutine disciplinate de viață poate întârzia sau poate ameliora durerile lombare.
- Regula de aur: fă mișcare zilnic
Activitatea fizică moderată relaxează musculatura și scade nivelul de stres. Începe cu masaj de relaxare pentru spate, masaj cu stretching, genoflexiuni, plimbări ușoare, exerciții de pilates și yoga.
- Dă o șansă masajului
Activează programele de masaj cu perne de aer cald pentru zona sciatică și lombară în special înainte să te pregătești de culcare.
- Poartă încălțămintea potrivită
Alege pantofii cu talpă joasă și aderență optimă, precum tenișii, pantofii cu toc mic sau pantofii ortopedici.
- 10 minute de pauză
Chiar dacă ai la birou un scaun ergonomic, sedentarismul continuă să afecteze spatele. Obișnuiește-te ca la fiecare 50 de minute de lucru să iei 10 minute de pauză. Ridică-te de la birou și mișcă-te puțin prin cameră sau activează programul preferat de masaj.
- Renunță la fumat
Nicotina îngreunează circulația sângelui și întârzie vindecarea afecțiunilor, printre care durerile lombare.
- Evită ridicarea greutăților
Ori de câte ori ai de ridicat ceva greu, disciplinează postura corporală. Ține spatele drept, îndoaie genunchii, apucă greutatea și ține-o la nivelul stomacului. Îndreaptă corpul și apoi răsucește-te ca să așezi obiectul undeva. Nu îmbina ridicările cu răsucirea bruscă, deoarece favorizează leziunile la nivelul spatelui.
- Dormi pe spate sau în poziție fetală
Dormitul pe spate este cel mai indicat în cazul durerilor lombare. Pentru a crește confortul, întinde-te în pat și pune sub genunchi o pernă pentru ca greutatea corporală să fie distribuită uniform.
Concluzie
Afecțiunile spatelui inferior nu trebuie ignorate. Suprasolicitarea mușchilor și ligamentelor care mențin coloana vertebrală pot duce în timp la deplasarea acesteia. Când identifici simptomele prezentate anterior, cel mai bine este să ceri opinia medicului specialist. Se recomandă respectarea tratamentului prescris de expert și adoptarea unei diete de viață care să întârzie simptomele durerilor lombare. Chiar dacă la început durerea este suportabilă, acutizându-se poate avea implicații severe care să afecteze calitatea vieții tale.