Gonartroza (osteoartrita articulației genunchiului) este o deformare a articulației genunchiului rezultată din degenerarea cartilajului. Categoriile vizate sunt în special femeile la menopauză, persoanele supraponderale și cele cu vârsta între 40-50 de ani. Care sunt cauzele gonartrozei? Cum se manifestă deformarea articulațiilor? Cum pot fi prevenite simptomele afecțiunii?
Cuprins:
- Gonartroza – are sunt cauzele și simptomele?
- Osteoartrita articulației genunchiului – Cum să previi și să ameliorezi durerea fără ajutorul medicului?
1. Gonartroza – Care sunt cauzele și simptomele?
Gonartroza este cauzată în mod special de supraponderabilitate. Apoi, fiind vorba de o afecțiune provocată prin degenerarea cartilajului, gonartroza este asociată persoanelor în vârstă. Un alt factor de risc sunt sporturile solicitante pentru picioare precum fotbal, ruby, etc. Antrenamentele repetate dezvoltă traumatismele ligamentelor, iar retragerea din sport poate provoca osteoartrita.
Apariția gonartrozei mai poate fi declanșată și de alți factori precum:
- tulburări endocrine;
- tulburări metabolice;
- reumatism;
- diformitatea din naștere a genunchiului;
- fracturi nevindecate ale ligamentelor;
- artrită;
- suprasolicitarea fizică prelungită;
- leziuni la genunchi.
În timpul mișcării, persoana cu gonartroză simte durere, ceea ce o face să-și limiteze mișcările și să să-și îndoaie corpul. Afecțiunea debutează gradual pe parcursul unei perioade de câteva luni și până la 3-5 ani. În ei stadiu incipient, gonartroza este însoțită de simptome precum:
- rigiditate la trezirea din pat;
- sensibilitate a genunchiului la fluctuațiile de temperatură sau la temperaturi extreme;
- prezența trosniturilor în zona articulațiilor afectate;
- tumefierea articulației;
- mersul șchiopătat;
- dificultate la întinderea și flexarea genunchiului;
- roșeață și temperatură crescută în zona genunchiului mai ales după efort.
Inițial, durerea apare la efort și se ameliorează la repaus. Există cazuri în care disconfortul fizic este permanent, inclusiv în timpul somnului. Pe măsură ce afecțiunea se acutizează, durerea se intensifică. Astfel, poți simți durere când stai în picioare, când te apleci în față, cobori trepte, transporți greutăți, etc. Cu timpul, cartilajul se degradează, își pierde elasticitatea devenind susceptibil la șocuri.
2. Osteoartrita articulației genunchiului – Cum să previi și să ameliorezi durerea fără ajutorul medicului?
Osteoartrita articulației genunchiului poate fi tratată prin metode chirurgicale sau noninvazive. Tipul tratamentului depinde de stadiul la care se află afecțiunea. Tratamentul chirurgical este necesar atunci când degradarea articulațiilor este prea avansată pentru ca medicamentele să-și mai poată face efectul.
Pentru îmbunătățirea funcționalității articulațiilor, specialistul poate indica următoarele tratamente nechirurgicale:
- medicamente pentru calmarea durerilor și inflamațiilor;
- kinetoterapia;
- schimbarea stilului de viață pentru reducerea masei corporale.
Gonartroza este o afecțiune frecventă, mai ales în rândul sportivilor, dar poate fi prevenită prin mijloace simple. Așadar, află ce obiceiuri trebuie să incluzi în rutina zilnică pentru a-ți menține articulațiile perfect sănătoase?
- Masaj săptămânal
Sesiunile de masaj asigură beneficii uluitoare asupra sănătății mentale și fizice. Condiția e să fie făcut săptămânal, între 15-30 de minute zilnic. Sedentarismul, statul prea mult în picioare sau efortul intens degradează ligamentele și articulațiile.
Masajul terapeutic, în special masajul Shiatsu intervine cu succes în prevenirea și tratarea durerilor. Tehnicile și programele automate ale fotoliilor de masaj deblochează fluxul sanguin, proces care favorizează alimentarea cu oxigen și nutrienți a zonelor dureroase. Sesiunile de masaj electric detensionează musculatura, iar efectele vor fi benefice și pentru cartilajele articulare și pentru capetele osoase din articulații. De asemenea, masajul eliberează endorfinele care au efect analgezic, ameliorând durerea.
Fotoliile de masaj sunt indicate în prevenirea simptomologiei asociate gonartrozei, deoarece tonifiază mușchii care mențin articulațiile genunchilor. Cu ajutorul masajului scade rigiditatea musculară din jurul articulațiilor, se îmbunătățește mobilitatea genunchilor și automat scade riscul înțepenirilor articulare.
- Rutină cu sport și dietă pentru slăbit
Osteoartrita articulației este favorizată și de excesul de greutate care apasă genunchii și deteriorează ligamentele. Urmează o dietă alimentară echilibrată pe care să o corelezi cu exerciții fizice. Integrează în mesele tale legume cu frunze verzi, somon, ouă, carne de pui și de vită, legume crucifere, ardei iute, avocado, citrice sau brânză de vaci.
Concluzie
Prin urmare, gonartroza este o boală cronică, nevindecabilă, dar care poate fi prevenită cu puțină atenție la stilul de viață. Metodele de prevenire pot fi urmate chiar și în absența simptomelor de boală. De asemenea, chiar dacă boala s-a instalat deja, masajul, sportul și alimentația sunt cruciale pentru ameliorarea simptomelor și optimizarea calității vieții.