Prin stimularea părții din creier numită hipotalamus poți îmbunătăți puterea de concentrare și capacitatea de memorare. Stimularea este influențată de urmarea constantă a unui stil de viață sănătos, orientat în mod special pe mișcare fizică și pe consumul de grăsimi sănătoase.
Cuprins:
- Hipotalamusul – Ce provoacă disfuncția hipotalamică?
- Cum stimulezi funcțiile hipotalamusului?
1. Hipotalamusul – Ce provoacă disfuncția hipotalamică?
Hipotalamusul controlează secreția majorității glandelor, eliberează hormoni direct în sânge, modifică temperatura corpului, senzația de foame sau sete, somnul, ritmul cardiac, tensiunea arterială și echilibrul emoțional. Tulburările poartă denumirea de disfuncție hipotalamică, iar cauzele care stau la baza acesteia sunt de natură diferită.
Cei mai frecvenți factori care afectează echilibrul hipotalamusului sunt:
- sechele survenite în urma intervențiilor pe creier;
- afecțiuni cerebrovasculare;
- tumori sau leziuni la cap;
- dezechilibre alimentare.
Cum se manifestă disfuncția hipotalamică?
- exces în greutate;
- pierderi de memorie;
- probleme hormonale;
- capacitate de concentrare îngreunată;
- fluctuații de dispoziție.
2. Cum stimulezi funcțiile hipotalamusului?
Reglarea hipotalamusului este vitală pentru funcționarea întregului organism. Stimularea este posibilă prin abordarea unei rutine de viață care să includă o serie de obiceiuri benefice. Care sunt acestea?
- Vitaminele C și B, aliatele hipotalamusului
Consumul de vitamine este indicat pentru îmbunătățirea imunității și a funcțiilor întregului organism. Pentru stimularea hipotalamusului cele mai indicate sunt vitaminele C și B. Vitamina B1 reglează apetitul și sistemul nervos, vitamina B12 îmbunătățește tonusul general și previne depresia, vitamina C protejează hipotalamusul de stresul oxidativ.
- Cromul favorizează sinteza acizilor grași sănătoși
Cromul influențează metabolismul grăsimilor necesari pentru creier. De asemenea, cromul încetinește îmbătrânirea neuronilor și reglează apetitul.
- Grăsimile sănătoase susțin nivelul de HDL
Carnea de somon, untul cu conținut scăzut de sare, avocado sau uleiul de măsline sunt cele mai populare surse de grăsimi sănătoase, esențiale pentru susținerea colesterolului bun. Colesterolul bun este un antioxidant și totodată un precursor al neurotransmițătorilor. Chiar dacă este vorba despre grăsimi sănătoase este indicat ca aportul acestora să fie unul echilibrat. Consumul excesiv de grăsimi sănătoase poate provoca inflamații ale neuronilor din hipotalamus.
Sănătatea nu înseamnă doar nutriție echilibrată…
Mișcarea de orice fel ajută la reglarea activității neuronale în hipotalamus. De asemenea, mișcarea previne supraponderabilitatea, iar prevenirea acumulării de grăsime ajută la funcționarea optimă a hipotalamusului. Așadar, profită de orice ocazie să-ți pui corpul în mișcare.
Dacă nu-ți place să faci sport, atunci plimbă-te mult pe jos, de preferat în natură. Include alergările ușoare în rutina zilnică, ieși cu bicicleta, fă pilates, yoga și masaj. Fotoliile și aparatele de făcut masaj completează cu succes antrenamentele fizice sau pot deveni o variantă optimă de activitate pentru persoanele sedentare.
Masajul deep tissue, de exemplu stimulează musculatura cu până la 12.5 cm în profunzime, accelerând arderea grăsimilor, amplificând circulația sângelui către țesuturi și eliminând stresul muscular. De asemenea, masajul detensionează zonele rigide, permițând sângelui să pătrundă acolo. Fluxul sanguin fără blocaje asigură absorbția vitaminelor din alimentație în organism, proces care favorizează sănătatea hipotalamusului.
Cum și de ce trebuie să stabilești un ciclu somn-veghe corect?
Urmarea unei discipline a somnului păstrează nivelul hormonului de stres în parametrii normali. Nu mai este necesar să amintim că, stresul este unul dintre principalii dușmani ai creierului. Stimularea hipotalamusului implică și o rutină de minim 7-9 ore de somn, ora de culcare fiind de preferință înainte de ora 23.00.
Odihna deficitară crește nivelul de stres, favorizează tulburările de somn, ceea ce conduce la o stare proinflamatoare care afectează funcțiile creierului. Setează o suită de obiceiuri orientate către un somn odihnitor.
Fă exerciții ușoare de aerobic, yoga sau jogging cu minim 3-4 ore înainte de ora la care te culci de obicei. Setează programul de masaj Night Healing care oferă un masaj cu tehnică de întindere ușoară, adică tot ce ai nevoie pentru a-ți pregăti corpul și mintea pentru un somn neîntrerupt.
De ce este important să stabilești o rutină orientată către protejarea hipotalamusului? Această parte din creier are impact major asupra sistemului endocrin, sistemului nervos, influențează mai multe ritmuri circadiene și de asemenea, joacă un rol fundamental în crearea de amintiri.