Skip to main content

Intoleranța la efort fizic reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă omul modern, asemenea sedentarismului. Comparația nu este deloc întâmplătoare, mai ales că stilul de viață sedentar se află printre cauzele care conduc la intoleranța fizică, precum și la diverse alte afecțiuni severe. Care sunt factorii care slăbesc rezistența la efort fizic susținut? Care sunt soluțiile care pot contribui la dezvoltarea rezistenței la efort?

Cuprins:

  1. Intoleranța la efort fizic – Cum poți să o recunoști?
  2. Oboseala la efort fizic – Cum poate fi gestionată?

1. Intoleranța la efort fizic –  Cum poți să o recunoști?

Intoleranța la efort fizic poate avea drept cauze și anumite boli, precum afecțiunile cardiace, astmul sau bronșită. Așadar, comunicarea constantă cu medicul specialist este esențială pentru a preveni complicațiile. Cum se manifestă intoleranța la efort fizic? De ce simți că obosești frecvent după câteva exerciții? Majoritatea persoanelor acuză senzație de oboseală accentuată în timpul efortului. Aceasta poate fi însoțită de palpitații, dificultăți respiratorii sau senzație de leșin.

Rezistența limitată la efort fizic poate fi generată tocmai de lipsa activității, ceea ce conduce la slăbirea condiției fizice. Pe de altă parte, hiperactivitatea poate suprasolicita organismul, care la un moment dat să ajungă să cedeze. Așadar, stările de oboseală, palpitațiile sau amețelile aparent inexplicabile, pot avea ca explicație nevoia organismului de a lua o pauză. Atunci când te forțezi să echilibrezi planurile vieții, lucrezi peste program, ții diete drastice sau exagerezi cu mersul la sală, rezultatul poate fi invers decât cel la care ai sperat. Așadar, echilibrul și evitarea excesului de orice fel reprezintă soluția prin care poți păstra rezistența organismului la efort.

2. Oboseala la efort fizic – Cum poate fi gestionată?

Dacă nu-ți place vreun sport în mod special, atunci menține-ți tonusul cu ajutorul unor exerciții ușoare de aerobic. Obișnuiește-te să înlocuiești mijlocul de transport cu mersul pe jos, liftul cu urcatul pe scări, oricând ai posibilitatea.

Poți îmbina exercițiile de aerobic cu pilates, yoga sau tai chi. Pentru îmbunătățirea toleranței la efort fizic poți include în rutina zilnică și masajul electric. Gama fotoliilor de top pentru masaj și relaxare sunt proiectate să susțină condiția fizică inclusiv în cazul persoanelor sedentare sau care petrec mult timp la birou. Cele mai recomandate programe de masaj pentru îmbunătățirea mobilității și flexibilității corporale sunt: masajul deep tissue, masaj cu frământare și batere ușoară, masaj cu întindere stretching pentru întreg corpul.

Masajul de relaxare nu înlocuiește beneficiile unei rutine sănătoase de sport, dar ajută la revigorare, la detensionarea musculaturii, prevenirea rigidității musculare și articulare. În plus, folosirea constantă a fotoliilor de făcut masaj profesionale elimină acidul lactic din mușchi după efort, prevenind instalarea febrei musculare, uzura țesuturilor sau blocajele circulatorii. De asemenea, oboseala la efort fizic este generată de alimentația precară.

Asigură-i corpului tău o nutriție adecvată pe bază de fibre, vitamine, minerale și proteine. Masajul și exercițiile fizice moderate stimulează organismul să absoarbă acești nutrienți prin faptul că accelerează fluxul sanguin ce transportă aceste elemente în corp.

Sănătatea emoțională este vitală pentru un organism rezistent. Asigură-te că dormi 7-8 ore pe noapte, mai ales dacă urmează o zi solicitantă. În cazul în care te confrunți cu treziri frecvente sau dificultatea de a adormi, poți să apelezi la programele Night Healing sau Mindfulness ale fotoliilor de masaj japoneze, care să te relaxeze înainte de ora de culcare. Bucură-te de programul cu masaj de întindere Whole Body sau de un Stretching Massage concentrat pe zonele dureroase.

Oboseala la efort fizic poate ascunde probleme pe care nu le bănuiai că le ai. Dacă nici unul dintre sfaturile anterioare nu te ajută să revii la o condiție mai bună, atunci este indicat să ceri opinia unui specialist.