Skip to main content

Nutriția și masajul după sport influențează rezultatele și starea de sănătate mai mult decât ai crede. Sportivii de performanță cunosc cel mai bine necesitatea unui masaj după sport, rolul nutriției și a obiceiurilor corecte chiar și după ce antrenamentele au ajuns la final, iar corpul intră în repaus. Dacă te-ai apucat recent de vreun sport sau dorești să atingi performanța, atunci stabilește o rutină sănătoasă pentru recuperarea post-antrenament. 

Cuprins:

  1. Recuperarea după sport e crucială – Când și cum trebuie să te alimentezi pentru refacerea musculară?
  2. Masajul după sport – Tehnici de relaxare activă pentru combaterea febrei musculare

1. Recuperarea după sport e crucială – Când și cum trebuie să te alimentezi pentru refacerea musculară?

Ce trebuie să mănânci după antrenamente? După fiecare antrenament, corpul tău are nevoie de proteine și carbohidrați pentru menținerea și creșterea masei musculare. Prin transpirație, organismul pierde o cantitate semnificativă de proteine și carbohidrați. Aceștia din urmă ajută la recuperarea musculară.

O gustare rapidă compusă din cereale, produse lactate sau fructe reface depozitele de glicogen din mușchi pe care le pierdem atunci când practicăm sporturi de anduranță (înot, alergare, etc.). La finalul antrenamentelor recapătă-ți puterile, refă depozitele de glicogen și combate oboseala musculară cu ajutorul câtorva idei delicioase de gustări.

  • Refacerea depozitelor de glicogen prin nutriție

Poate fi vorba de un sandwich din pâine integrală de cereale, un bol de fructe și iaurt sau un smoothie din fructe și lapte. În sport, fiecare detaliu din rutina ta contează.

  • Fereastra metabolică post-antrenament

Cât timp trebuie să aștepți după antrenament până la următoarea masă? Ai ieșit din sala de sport? Nu consuma imediat batonul energizant la care te-ai tot gândit în ultima oră. După efort, mușchii au nevoie de așa numita ,,fereastră metabolică’’. La jumătate de oră după ce ai făcut mișcare, mușchii sunt foarte sensibili la substanțe nutritive. Atunci poți începe să-i oferi organismului alimente bogate în proteine și carbohidrați.

Consumul de proteine după 30-45 de minute de la terminarea antrenamentului este esențial pentru sintetizarea glicogenului. Amânarea mesei cu 1-2 ore scade procesul de asimilare a glicogenului cu aproximativ 50%. Completează planul alimentar cu pudre și batoane proteice.

2. Masajul după sport – Tehnici de relaxare activă pentru combaterea febrei musculare

Cum susții organismul după antrenamente intense?

Recuperarea fizică post-antrenament este la fel de necesară ca și nutriția. Somnul de calitate, masajul de relaxare, exercițiile ușoare de stretching sunt câteva sugestii de refacere a corpului după activitate fizică.

  • Terapie cu masaj electric

Masajul după sport încurajează sângele să alimenteze cu oxigen toți mușchii, organele și țesuturile. Stimularea masei corporale cu scaunele de masaj și încălzire relaxează corpul și reduce riscul febrei musculare care de regulă se instalează la 2-6 ore de la efort. Scaunele șifotoliile de masaj japonezeechipate cu programul Slow Stretch oferă o sesiune de masaj cu întindere lentă pentru relaxarea musculară. Eliberează oboseala din toate zonele corpului cu programul VIP Course care scanează și relaxează mușchii rigizi. Scaunele și fotoliile de masaj cu role optimizează mobilitatea corporală a întregului corp. În plus, relaxează mușchii rigizi, previne și atenuează durerile articulare.

  • 7-8 ore de somn pentru arderea grăsimilor

Somnul este vital pentru funcționarea întregului organism. În timp ce dormi, corpul eliberează hormoni de creștere care măresc masa musculară și accelerează arderea grăsimilor. O noapte de somn neîntrerupt contribuie la repararea țesuturilor deteriorate prin efort fizic solicitant.

Prin urmare, acordă rutinei de odihnă o importanță și mai mare dacă ai abordat un stil de viață activ. Dacă întâmpini dificultăți în a adormi, fie din cauza oboselii acumulate, fie din alte motive, atunci apelează la programul de masaj Night Healing a scaunelor japoneze de masaj.

Paradoxul este că, refacerea activă este cea mai bună prevenție contra febrei musculare. Odihna activă menține ritmul cardiac peste frecvența de repaus. În acest sens sunt indicate exercițiile de stretching, masajul după sport, mersul pe bicicletă sau alergările ușoare. Tu ce măsură de recuperare post-antrenament preferi?