Skip to main content

Cum ajută masajul la spate la prevenirea disconfortului muscular? Mușchii spinali sunt situați de o parte și de alta a coloanei vertebrale. Acești mușchi sunt compuși din tendoane și un grup complex de mușchi ai zonei cervicale, toracice și lombare.

Toate acestea sunt acoperite de un țesut conjunctiv special. Rolul mușchilor spinali este de a extinde coloana vertebrală și gâtul pentru menținerea corpului în poziție verticală. Mușchii erectori spinali permit mișcarea gâtului spre stânga-dreapta și a coloanei vertebrale spre înainte.

Cuprins:

  1. Masajul la spate – cauze principale care declanșează contracturile musculare
  2. Masaj relaxant spate – soluții de prevenire și calmare a disconfortului muscular

1. Masajul la spate – cauze principale care declanșează contracturile musculare

Există o serie de factori care stresează mușchii spinali, declanșând dureri și stări de disconfort.

Cele mai comune cauze care provoacă rigiditatea musculară sunt:

  • suprasolicitarea fizică prin practicarea antrenamentelor intense sau ridicarea de greutăți. Aceste obiceiuri stresează rădăcinile nervilor de la nivelul coloanei vertebrale provocând rigiditate locală în acea zonă;
  • traumatisme la nivelul coloanei vertebrale;
  • întinderi articulare și de ligamente; 
  • hernica de disc;
  • discopatia lombară.

Cum se manifestă contracturile mușchilor de la spate?

  • dureri de spate;
  • întindere musculară din cauza ridicării unor greutăți sau prin purtarea unei genți grele pe umăr;
  • spasme sau contracții musculare din cauza antrenamentelor sportive sau efortului fizic fără o încălzire în prealabil;
  • postura corpului deficitară prelungită. Aici sunt vizate în mod special persoanele care obișnuiesc să lucreze multe ore la birou sau care își țin gâtul aplecat sau întins asupra laptopului sau telefoanelor.

2. Masaj relaxant spate – soluții de prevenire și calmare a disconfortului muscular

Pentru ameliorarea contracturilor musculare este indicată respectarea unei rutine de somn, odihna și masajul la spate. Gama celor mai recomandate fotolii de masaj oferă programe de stretching, de întindere a mușchilor afectați pentru eliminarea rigidității și care să faciliteze accesul sângelui în această zonă. Din cauza statului prea mult în șezut, mușchii încep să se rigidizeze.

Din acest motiv, postura corporală ar putea fi afectată, generând complicații care pot impune intervenții costisitoare. Efectuarea unui masaj relaxant spate cu întindere poate fi activat atât pentru întregul corp, cât și la nivel segmentat, asupra zonelor dureroase. Pentru rezultate optime, îmbină masajul la spate cu exerciții ușoare pentru întindere, în mod special înainte de a începe antrenamentele.

Pentru creșterea fluxului sanguin în mușchii înțepeniți ai spatelui poți opta pentru masajul țesuturilor profunde (deep tissue) care pătrunde până la o adâncime de 12.5 cm. Mișcarea de frământare și batere ușoară a rolelor de masaj pe suprafața spatelui elimină disconfortul cauzat de statul prelungit la birou, în poziție greșită. În plus, masajul Deep tissue eliberează tensiunea provocată de purtarea genților prea grele.

Rezervă-ți 30 de minute pentru programul VIP de masaj, focusat pe zonele vulnerabile, predispuse la amorțire. Poți alterna funcțiile fotoliilor de masaj pentru o relaxare ca la salon. Încearcă programul Mindfulness cu perne de aer și setează nivelul de intensitate dorit pentru eliberarea completă a tensiunii din punctele cheie ale corpului.

Masajul de frământare este ajustat datorită sistemului cu Inteligență Artificială care aplică o intensitate stabilă în punctele rigide ale spatelui. Nu doar intensitatea rolelor este ajustată, ci și viteza de mișcare a acestora, astfel încât rolele să execute mișcări de presopunctură pe suprafața mușchiului afectat. 

Nu ignora importanța pauzelor, indiferent de cât de aglomerată îți este ziua

De asemenea este indicat să faci pauze active la fiecare 50 de minute de stat la birou și să-ți relaxezi zona cervicală și spatele prin masaje scurte de câte 7 minute, cel puțin.

Dacă durerile continuă să apară sau sunt insuportabile și masajul la spate nu oferă rezultate, atunci este indicată vizita la un medic specialist sau la fizioterapeut. Terapiile alternative au rol adjuvant. Acestea pot veni în completarea tratamentelor medicale sau pot fi abordate separat, în funcție de opinia specialistului.