Masajul suedez este un tip clasic de masaj bazat pe lovituri ușoare, frământări, pișcături și atingeri pentru relaxarea musculaturii. Popularitatea masajului suedez se datorează numeroaselor sale beneficii asupra sănătății generale a organismului. Îmbunătățirea sistemului limfatic, stimularea fluxului sanguin, tonifierea musculaturii, antrenarea imunității sau prevenirea durerilor articulare sunt câteva dintre principalele efecte ale masajului suedez. Cui îi este recomandat masajul suedez? Ce presupune masajul suedez? Cum știi că ai nevoie de masajul clasic?
Cuprins:
- Masajul suedez este benefic pentru sistemul limfatic
- Masajul clasic suedez și stilul de viață
1. Masajul suedez este benefic pentru sistemul limfatic
Sistemul limfatic este parte a sistemului circulator. Rolul său este acela de a transporta proteinele, nutrienții, produșii naturali ai organismului, celulele albe și dea filtra toxinele din sânge, protejând astfel organismul de boli. Așadar, sistemul limfatic este o parte valoroasă a sistemului imunitar. Funcționarea sistemului limfatic este adesea afectată de sedentarism, circulație sanguină deficitară, nivel ridicat de stres sau de bolile cardiace.
Blocarea sistemului limfatic favorizează acumularea toxinelor în țesuturi. Imaginează-ți sistemul limfatic sub forma rețele de vase care filtrează celulele moarte, microorganismele și bacteriile, prevenind astfel umflarea țesuturilor. Fluxul limfatic este condiționat de respirație și activitatea mușchilor. Așadar pentru a împiedica lichidul să se îngroașe din cauza acumulării toxinelor sunt indicate exercițiile fizice și cele de respirație.
Astfel, dacă nu te numeri printre persoanele pasionate de sport, atunci îți poți pune mușchii în mișcare prin masaj. Un exemplu popular este cel suedez sau masajul clasic.
Care sunt principalele beneficii ale masajului suedez? Cum îmbunătățești sistemul limfatic cu ajutorul masajului suedez? După cum s-a menționat deja, acest tip de masaj include o paletă diversificată de lovituri, de la pișcături, frământări și până la bateri ușoare. Această varietate de mișcări exercită grade diferite de presiune asupra mușchilor, oferind beneficii multiple.
Rolul masajului vizează detensionarea musculară, eliminarea stresului muscular, deblocarea fluxului sanguin și reducerea nivelului de durere fizică și stres emoțional. Pe măsură ce mușchii sunt puși în mișcare, sângele începe să circule mai bine, eliminând deșeurile acumulate în organism. Rezultatul? Îmbunătățirea activității sistemului limfatic.
2. Masajul clasic suedez și stilul de viață
Ești o fire activă, iubești mișcarea sau preferi un anumit tip de sport? Sau, te numeri printre persoanele atașate de confortul orelor petrecute pe canapea la filme? Sportul este vital pentru imunitate, dar are și părți mai puțin plăcute.
Efortul intens, antrenamentele susținute, mișcări frecvente sau repetitive asupra acelorași grupe de mușchi sunt câteva dintre motivele care duc la probleme articulare, febră musculară sau leziuni ale ligamentelor. Sedentarismul, șederea prelungită în scaunul de birou și lipsa mișcării favorizează acumularea de toxine în corp. Iar de la depozitele de toxine la hipertensiune, afecțiuni cardiace și boli cronice nu e decât un pas. Atunci când petreci prea multe ore în scaunul de la birou ești predispus durerilor de gât, spate și de cap.
Poziția deficitară a spatelui atunci când lucrezi la laptop conduce la probleme de circulație. Din fericire există o soluție universală care se adresează deopotrivă sportivilor și firilor mai comode: masajul suedez. Acesta este dedicat relaxării totale a corpului. Este un masaj indicat celor care suferă de osteoartrită, migrene sau dureri de spate. Pentru rezultate optime poți îmbina masajul suedez și cu alte tehnici de masaj electric: deep tissue, shiatsu, masajul pentru punctele reflexogene din tălpi, stretching, masaj electric cu perne de aer, etc. Sportivii pot recurge la masajul suedez pentru eliminarea acidului lactic acumulat în mușchi și care generează febră musculară.
Prin masajul clasic reduci cortizolul (hormonul stresului) în parametrii normali. Ținerea stresului mental sub control previne depunerea în greutate, hipertensiunea și reglează de asemenea activitatea cardiacă. Femeile care au născut sau care doresc să-și tonifieze musculatura, pot recurge la acest tip de masaj. Mișcările și uleiurile folosite în timpul procedurii îmbunătățesc aspectul pielii și cresc rezistența mușchilor la efort fizic intens.
Ceea ce puțini oameni știu este că, masajul nu e create exclusiv celor cu probleme de sănătate. O sesiune de masaj suedez reprezintă un răsfăț ideal după o zi hiperactivă, un antrenament solicitant sau pentru ocaziile în care dorești să te detașezi mental de la stresul cotidian.