Ce este mecanoterapia și care sunt principalele sale beneficii? Mecanoterapia este o metodă de vindecare și optimizare a stării de sănătate cu ajutorul exercițiilor fizice. Această metodă reprezintă o ramură a gimnasticii medicale bazată pe acționarea unor scripeți, arcuri, utilizarea benzilor de alergat, steppere-lor, biciclete speciale sau mese de kinetoterapie.
Cuprins:
- Mecanoterapia – Care sunt principalele beneficii asupra corpului și a minții?
- Mecanoterapia și susținerea sănătății generale a organismului
1. Mecanoterapia – Care sunt principalele beneficii asupra corpului și a minții?
Rolul utilizării acestor dispozitive mecanice vizează tratarea anumitor leziuni sau afecțiuni, dar și pentru creșterea rezistenței musculare sau articulare, pentru prevenirea rigidității, atrofiilor, etc. În principiu, prin mecanoterapie se are în vedere optimizarea sănătății oaselor, mușchilor și protejarea sistemului nervos. Această practică are efecte curative în cazul persoanelor diagnosticate cu atrofie articulară, rigiditate musculară, distrofie musculară, miozită, spasme musculare și rupturi de fibre, modificări posturale, etc.
Mecanoterapia, ideală deopotrivă pentru sedentari și sportivi
Ești o fire pasionată de sport, iubești să faci zilnic mișcare sau din contră, rezonezi cu stilul pasiv de relaxare? Ori poate lucrezi mult la birou și ,,uiți’’ să iei pauze în mod regulat. Dacă despre sedentarism știm deja că favorizează instalarea bolilor cardiace și hipertensiunea, despre sport prea puțini cunosc și latura nocivă a acestui stil de viață.
Efortul intens, antrenamentele constante, mișcările repetitive, absența rutinei de încălzire înainte de sală reduc drumul către leziuni ale ligamentelor, febră musculară, contracturi și probleme articulare. Prevenirea durerilor articulare, tonifierea musculaturii, stimularea circulației sângelui și optimizarea sistemului limfatic sunt doar câteva dintre beneficiile mecanoterapiei.
Studiile susțin că utilizarea mecanoterapiei asupra țesutului muscular deteriorat reduce inflamațiile, contribuind la procesul de regenerare al acestuia. Exercițiile implicate în mecanoterapie au ca scop relaxarea mușchilor, îmbunătățirea sistemului limfatic și a fluxului sanguin. Rigiditatea musculară sau contracturile musculare sunt cele mai frecvente consecințe cu care se confruntă omul modern. Aceste disconforturi sunt cauzate de sedentarism, de statul prelungit în scaun, dar și de suprasolicitarea fizică.
2. Mecanoterapia și susținerea sănătății generale a organismului
Acumularea de dioxid de carbon în musculatură provoacă stresul muscular, ceea ce generează blocaje la nivelul fluxului sanguin. Zonele în care nu pătrunde sângele devin vulnerabile la efort, deoarece nu primesc oxigen și nutrienții care în mod normal circulă odată cu sângele. Crampele musculare sau spasmele sunt de asemenea una dintre cele mai comune probleme cu care se confruntă fiecare dintre noi, indiferent de stilul de viață. Activitatea fizică intensă, deshidratarea, efortul la temperaturi ridicate sunt câteva dintre exemplele care provoacă rigidizarea mușchilor și dureri acute.
Mecanoterapia și influența sa asupra sistemului limfatic
Rolul sistemului limfatic este acela de a evacua toxinele din corp, de transporta celulele albe și produșii naturali ai organismului, scăzând astfel probabilitatea dezvoltării eventualelor afecțiuni. Blocarea sistemului limfatic este rezultatul acumulării de toxine din cauza absenței unei rutine zilnice de mișcare, din cauza unei slabe gestionări a situațiilor de stres, etc.
Mecanoterapia și procesul de detoxifiere a organismului
Depozitele de toxine în organism nu se manifestă prin dureri fizice, dar simptomele sunt sesizabile la nivelul funcțiilor întregului organism. Printre cele mai frecvente semnalmente ale unui organism plin de toxine se numără probleme digestive, durerile musculare și articulare, îmbătrânirea prematură a pielii, declanșarea acneei, apariția eczemelor, tulburările de somn, schimbări de dispoziție, oboseală cronică și tonus general scăzut.
Pe măsură ce mușchii sunt puși în mișcare, limfa și sângele circulă mai bine, accelerându-se astfel evacuarea deșeurilor metabolice și a toxinelor din corp. Rezultatul? Diminuarea riscurilor asociate contracturilor, spasmelor musculare, rigidității articulare și reducerea stresului emoțional. Este important de reținut faptul că, utilizarea mecanoterapiei este contraindicată în caz de fracturi traumatice, motiv pentru care efectuarea acestor exerciții trebuie recomandată în urma investigațiilor medicale.