Skip to main content

Mușchii romboizi sunt esențiali în menținerea posturii corporale corecte. În spațiul dintre omoplați, pe fiecare parte a spatelui există acești mușchi. Romboziii ajută omoplații să se ridice, să se rotească și să se întoarcă unul spre celălalt.

Mușchii romboizi alcătuiesc o colecție uriașă de mușchi din partea superioară a spatelui. Romboidul major și romboidul minor sunt gradele primare și secundare ale scalei. Stabilitatea umărului și a omoplaților, precum și mișcarea membrelor superioare sunt menținute de acești mușchi.

Cuprins:

  1. Mușchii romboizi – Care sunt cauzele principale care declanșează durerea?
  2. Beneficiile masajului romboid asupra durerilor

1. Mușchii romboizi – Care sunt cauzele principale care declanșează durerea?

Mușchiul poate deveni rigid și dureros din cauza posturii incorecte a corpului. Atunci când se rigidizează, mușchii strâng umerii împreună. Durerea mușchiului romboid poate fi temporară sau poate continua să apară creând disconfort și limitarea mobilității fizice. De asemenea, atunci când tragi aer în piept, durerea se poate acutiza.

Care sunt simptomele unui mușchi romboid solicitat?

  • durere sau spasme de-a lungul mușchiului romboid;
  • limitarea mobilității umărului;
  • partea superioară a spatelui este rigidă;
  • dificultate în a ridica brațul deasupra capului.

Care sunt principalele cauze care duc la încordarea mușchilor romboidali?

  • statul prelungit cu capul înainte sau aplecat asupra laptopului, telefonului, etc.;
  • cifoza;
  • activități fizice care suprasolicită brațele, umerii sau spatele (transportul unui rucsac greu, practicarea unor sporturi precum tenis, baseball, volei, vâslitul, etc.);
  • deshidratare;
  • antrenamente fără exerciții de încălzire;
  • postură incorectă a spatelui;
  • statul prelungit în scaun fără pauze.

2. Beneficiile masajului romboid asupra durerilor

Durerea mușchilor romboizi poate fi prevenită sau ameliorată prin masaj cu stretching sau deep tissue. Din cauza rigidității musculare, mușchii romboidieni nu sunt aprovizionați cu oxigen și nutrienți din alimentație, de aceea perioada de recuperare poate să dureze.

Programe de masaj electric cu funcție de scanare morfologică

Gama fotoliilor de masaj și relaxare japoneze scanează suprafața spatelui și a umerilor, adaptând intensitatea masajului în funcție de rigiditatea zonelor cu probleme. Masajul romboid de tip deep tissue cu role speciale pătrunde musculatura până la o adâncime de 12.5 cm, ceea ce ajută la diminuarea rigidității din această zonă.

Rolele masajului romboid presează zona dintre omoplați și coloana vertebrală, penetrând mușchiul rigid sau dureros. Pe măsură ce mușchii se relaxează și se detensionează, sângele are acces acolo și poate furniza oxigenul și nutrienții necesari care ajută la vindecarea structurilor lezate. Masajul romboid cu stretching sau de întindere poate ajuta la decontractarea mușchiului romboid.

  • Evită riscurile suprasolicitării musculare

Este indicat să incluzi masajul și rutina ta de pregătire înaintea antrenamentelor pentru a evita suprasolicitarea mușchilor. Poți opta pentru masaj complet la nivelul întregului corp sau pentru programele concentrate pe zona spatelui. Activează musculatura zonei gât-umeri, din jurul umerilor sau din zona omoplaților până la nivelul taliei prin masaj cu stretching, masaj cu mișcări de frământare sau batere ușoară. 

  • Respectă importanța pauzelor de lucru

Dacă lucrezi mult la calculator, nu neglija rolul pauzelor active. Ridică-te de la birou și așează-te în fotoliul de masaj. Pornește programul scurt de masaj pentru 7 minute sau 15 care să relaxeze musculatura atrofiată de statul prelungit în scaun. Întregul corp este întins cu ajutorul suportului pentru picioare, în timp ce gâtul, umerii, omoplații și spatele inferior sunt masate de role și perne de aer.

Să ai grijă de sănătatea mușchilor și articulațiilor nu este atât de greu dacă urmezi câteva reguli de bază și respecți pauzele de relaxare. Chiar și statul prelungit în șezut sau în fața laptopului pot stresa musculatura, sistemul osos și articulațiile.

Dacă durerile nu se ameliorează sau din contră, frecvența acestora este tot mai crescută, atunci este indicat să consulți opinia unui medic specialist sau a unui fizioterapeut.