Ozonoterapia sau terapia cu ozon folosește un amestec de oxigen și ozon pentru imunitate și prevenirea inflamațiilor. Ozonul elimină celulele anormale, bolnave, precum virusurile și bacteriile. Această terapie a fost testată atât în cazul bolilor cronice, cât și în industria cosmetică și dermatologică. Potrivit studiilor, ozonoterapia și-a dovedit eficiența în tratarea a peste 100 de boli. În urma consultului medical, specialistul va recomanda ozonoterapia ca terapie individuală, sau complementară în combinație cu tratamente medicamentoase.
Care sunt afecțiunile pentru care este indicată terapia cu ozon? Contracturile musculare, artroza, artrita sunt câteva dintre exemple. Ești sportiv de performanță sau stilul tău de viață este unul activ? Descoperă mai departe cele mai importante schimbări pe care le vei simți în viața ta în urma terapiei cu ozon.
Cuprins:
- Ozonoterapia- Terapie complementară cu rol cheie în stimularea imunității
- Terapia cu ozon, un remediu util pentru durerile de spate
1. Ozonoterapia- Terapie complementară cu rol cheie în stimularea imunității
Cu ajutorul ozonoterapiei crește nivelul de oxigenare a țesuturilor. Acest lucru ajută la întărirea organismului în lupta contra bolilor și te scutește de proceduri și tratamente costisitoare pentru vindecare.
Ce schimbări se produc în organismul tău în urma terapiei cu ozon? În primul rând este stimulată sinteza de colagen și de proteine, inflamațiile sunt înlăturate, circulația zonei afectate este îmbunătățită, microorganismele patogene sunt eliminate, etc. Prin terapia cu ozon este stimulat sistemul imunitar, funcțiile metabolice sunt ameliorate, iar funcțiile reparatorii ale organismului sunt semnificativ îmbunătățite.
Durerile cauzate de reumatism sunt atenuate prin efectul ozonoterapiei. Aceleași efecte există și în cazul durerilor apărute în zona coloanei vertebrale, genunchilor, șoldurilor, încheieturilor și gleznelor. Mai mult, terapia cu ozon face mai suportabilă viața persoanelor chinuite de osteoporoză.
Oxigenarea țesuturilor contribuie la refacerea straturilor de piele. În acest fel, obții o piele mai radiantă, impecabilă, fără acnee, cicatrici sau riduri.
Tratamentul cu ozon ajută la obținerea unui tonus mai bun. Metoda este folosită pentru combaterea oboselii cronice, a stărilor de apatie, nervozitate, reducând chiar simptomele asociate depresiei. Celulele corpului și ozonul slăbesc învelișul protector al bacteriilor, incetinind-le ritmul de dezvoltare. Sportivii care apelează la ozonoterapie dobândesc rezultate mai bune la antrenamente. Această metodă scade nivelul acidului lactic din mușchi prevenind febra musculară. Prin ozonoterapie și masaj scade perioada de recuperare post-antrenament.
Cu toate că ozonoterapia are efecte pozitive dovedite asupra organismului, totuși, nu poate înlocui kinetoterapia, gimnastica medicală sau terapia prin mișcare.
2. Terapia cu ozon, un remediu util pentru durerile de spate
Durerile de spate provocate de hernia de disc se numără printre cele mai comune afecțiuni în rândul sportivilor, mai ales. Hernia de disc apare pe fondul deteriorării unui disc intervertebral. Discurile intervertebrale protejează coloana vertebrală de anumite șocuri care pot proveni din mișcări bruște, exerciții incorecte, ridicare de greutăți, accidentări în timpul antrenamentelor, etc.
Hernia de disc se manifestă prin simptome precum: furnicături și senzație de slăbiciune în zona afectată, amorțeli la picioare și mâini. Pentru sănătatea coloanei vertebrale, specialiștii recomandă folosirea ozonoterapiei cu masajul săptămânal.
Aparatele de masaj scanează poziția coloanei vertebrale, astfel încât masajul să se adapteze profilului osos și muscular al fiecărui utilizator. Tehnica de masaj cu S-line Detection System depistează profilul coloanei, forma umerilor, ajustând intensitatea masajului prin raportare la poziția acestora. Fotoliile de masaj acționează asupra zonelor rigide, detensionează musculatura, ajutând la creșterea flexibilității mușchilor și încheieturilor. De asemenea, poziția incorectă a coloanei vertebrale poate conduce la contracturi musculare. Mușchii din zona coloanei sunt suprasolicitați și se contractă pentru a menține coloana în poziție corectă. Contracturile pe termen lung scad flexibilitatea mușchilor, precum și capacitatea acestora de a se relaxa imediat. Cu timpul este vulnerabilizată abilitatea de a ridica și de a menține greutăți.
În zona herniată este blocat fluxul de sânge care alimentează arterele cu oxigen. Pe termen lung, circulația sanguină deficitară favorizează dezvoltarea inflamațiilor locale. Grație terapiei cu ozon, zona afectată este oxigenată corespunzător.
De regulă, sportivii apelează la ozonoterapie pentru menținerea tonusului și prevenirea uzurii asociate antrenamentelor intense. Această terapie contribuie la detoxifierea vaselor de sânge, crește mobilitatea musculară, purifică limfa, susține regenerarea pielii, reduce durerea, reglează aritmiile, normalizează producția de hormoni și întărește rezistența sportivă. În plus, ozonoterapia intensifică procesul transpirației, reduce acumularea de apă, elimină vergeturile și optimizează tonusului muscular.
Concluzie
În cazul sportivilor, ozonoterapia reprezintă soluția ideală pentru menținerea capacității organismului de a face față antrenamentelor pe termen lung. Este mai degrabă o terapie complementară, nedureroasă, cu aplicare independentă sau în completarea anumitor tratamente medicale.