Skip to main content

Alegerea pernelor ideale poziției de dormit influențează calitatea vieții noastre. Pentru un somn odihnitor, corpul are nevoie de articole de pat adecvate stilului nostru de somn. Majoritatea oamenilor selectează pernele în funcție de materiale, design, preț, etc. Desigur, un material natural protejează sănătatea pielii, ajutând la ventilația aerului și la eliminarea excesului de transpirație din timpul somnului. Un așternut plăcut vizual imprimă camerei de odihnă o notă relaxată, confortabilă pentru psihic. Articolele de pat trebuie privite drept investiții în sănătate pe termen lung. O pernă comodă face diferența între o zi productivă sau una cu dureri de gât, spate și umeri.

Cuprins:

  1. Tulburările de somn îți reflectă stilul de viață – Top obiceiuri de stimulare a melatoninei
  2. Pernele ideale poziției de dormit – Cum descoperi perna potrivită în funcție de zona care doare?

1. Tulburările de somn îți reflectă stilul de viață – Top obiceiuri de stimulare a melatoninei

“O minte agitată nu se poate odihni nici pe cea mai moale pernă”

O igienă a somnului este vitală pentru sănătatea psihică și fizică. În acest sens, specialiștii au dezvăluit omenirii o serie de sfaturi utile de urmat înainte de culcare. De exemplu, înlocuirea ecranelor care emană lumină albastră cu obiceiul de a citi câteva pagini dintr-o carte

Servirea cinei cu 2-3 ore înainte de ora de somn. Abordarea terapiilor alternative de relaxare precum: masajul electric, yoga, meditație sau ascultarea pe fundal a muzicii ambientale. Folosește aromaterapia cu lavandă, bergamotă, lemn de santal ori patchouli. Include în gustarea de seara acele alimente care stimulează hormonul somnului, adică melatonina. Ceapa, sparanghelul, bananele, cireșele, nucile, ghimbirul, orezul brun,  ovăzul sau ananasul reglează ritmul circadian și furnizează organismului o cantitate importantă de enzime și minerale

Toate aceste sfaturi trebuie corelate cu organizarea eficientă a mediului de odihnă. 

Te trezești frecvent cu disconfort la nivelul umerilor sau a gâtului? Perna pe care obișnuiești să dormi ar putea fi prea înaltă, prea rigidă sau prea moale pentru a-ți susține corect corpul. Contrar opiniei majorității, dormitul fără pernă afectează confortul și mobilitatea gâtului. Dormitul pe o pernă sau o saltea greșit alese sunt la fel de dăunătoare. 

Durerile de spate, gât, umeri, brațe sau durerile lombare pot îngreuna ridicarea din pat și tonusul în prima parte a zilei. Pentru prevenirea și ameliorarea disconfortului în zona lombară, abdominală sau de spate se recomandă de asemenea și abordarea sesiunilor de masaj.

Datorită tehnologiei cu inteligență artificială, fotoliile japoneze de masaj pot fi proiectate să lucreze mușchii abdominali și mușchii din zona lombară, astfel încât să fie atenuată durerea de spate. 

2. Pernele ideale poziției de dormit – Cum descoperi perna potrivită în funcție de zona care doare? 

Disconfortul muscular perturbă somnul REM, ceea ce favorizează problemele de concentrare și de memorie pe termen lung. Cum știi că ai găsit perna perfectă pentru un somn odihnitor? În primul rând, perna trebuie să mențină coloana vertebrală perfect dreaptă. De aici încep provocările, deoarece fiecare persoană are stilul propriu de odihnă, timp în care corpul adoptă poziții diferite.

  • Poziția de dormit pe o parte

Pernele ideale poziției de dormit pe laterală sunt cele ferme și puțin înalte care să umple spațiul dintre umeri și urechi, susținând așa mușchii spatelui și ai gâtului. Contactul permanent al tenului cu perna conduce la formarea ridurilor. O idee inspirată pentru sănătatea pielii feței sunt pernele cu umplutură naturală care elimină acumularea umezelii și microorganismelor dăunătoare tenului.   

  • Poziția de dormit pe burtă

Poziția este dăunătoare pentru tine dacă suferi de dureri de gât sau spate. Dacă te afli printre cei care preferă dormitul pe burtă, atunci folosește o pernă subțire care să atenueze durerile de gât și spate. Pernele subțiri susțin alinierea coloanei vertebrale cu gâtul. Cele mai recomandate sunt pernele moi din puf și pene naturale.

  • Poziția de dormit pe spate

Dormitul pe spate e cel mai sănătos, deoarece segmentele corpului sunt perfect aliniate. Astfel, nu mai există presiune asupra mușchilor și articulațiilor. Este indicat ca în timp ce dormi pe spate să ții picioarele ușor ridicate pentru a îmbunătăți circulația sângelui. În acest sens, poți pune o pernă sub curbura genunchilor. 

  • Poziția fetală / ghemuit

Obiceiul de a dormi în poziție fetală este asociat femeilor însărcinate și persoanelor cu dureri în zona lombară. Dormind ghemuit, uterul nu mai poate apăsa ficatul. Pe de altă parte, poate exista riscul de a strânge corpul blocând inhalarea aerului și presând articulațiile. Plasează o pernă moale între genunchi pentru a preveni rigiditatea musculară, problemele respiratorii sau durerile articulare.

Concluzie

Pont! Dacă experimentezi frecvent dureri de ceafă, achiziționează o pernă ergonomică. Pe parcursul nopții, poziția corpului se schimbă, la fel și forma pernei. Prin urmare, ceafa nu va primi suportul cuvenit pentru a sta într-o poziție naturală. Indiferent de poziția preferată de dormit, pernele cu lână sunt o idee bună mai ales dacă transpiri excesiv sau dacă suferi de dureri articulare sau reumatice.

În concluzie, pernele sunt mai mult decât articole decorative, menite să înfrumusețeze camera. O pernă corect aleasă te ține departe de intervenții chirurgicale.