Skip to main content

Sportul regulat are potențial în ceea ce privește prevenirea fracturilor de șold, în mod special la persoanele în vârstă. Aceste efecte sunt posibile atât în cazul celor care practică sporturi de performanță, cât și a celor care se limitează la jogging, dansuri, masaj și alte activități cu intensitate moderată. Sportul regulat oferă beneficii pentru corp și minte, indiferent de natura exercițiilor. Astfel, fie că ridici greutăți, alergi kilometri, fie că faci masaj sau înot, crești rezistența organismului la stres, boli cronice și la fracturi de șold. Acestea din urmă sunt cauzate de o densitate minerală scăzută a oaselor, de musculatura slăbită și frecvența căzăturilor sau a impacturilor de suprafețe dure.

Cuprins:

  1. Prevenirea fracturilor de șold prin activitate fizică – Care sunt principalele cauze ale durerii?
  2. Durerile de șolduri și sedentarismul – Cum să crești mobilitatea mușchilor și articulațiilor dacă nu faci sport?

1. Prevenirea fracturilor de șold prin activitate fizică – Care sunt principalele cauze ale durerii?

Specialiștii susțin că prin sport, persoanele vârstnice pot contribui la prevenirea fracturilor de șold, deoarece densitatea minerală osoasă este stimulată prin mișcare. De asemenea, prin activitate fizică moderată antrenezi forța și mobilitatea musculară, ceea ce crește rezistența la factorii care pot provoca fracturi.

Prin urmarea unui program de viață activ, crești densitatea minerală osoasă din zona șoldurilor și a coloanei vertebrale, care devine tot mai șubredă pe măsură ce îmbătrânim. La polul opus există sedentarismul care favorizează riscul de fracturi. Cu cât petreci mai mult timp în canapea sau scaun, cu atât predispui oasele, articulațiile și mușchii la rigiditate și atrofiere. În consecință, dacă te identifici mai degrabă cu un stil de viață sedentar sau nu prea faci mișcare, lucrezi mult la birou sau îți place să îți petreci timpul pe canapea la televizor, aceste obiceiuri ar putea fi dăunătoare pe termen lung pentru sănătatea șoldurilor.

Musculatura își slăbește rezistența dacă nu este antrenată, la fel și articulațiile, ceea ce poate duce inevitabil la leziuni în cazul căzăturilor, șocurilor și a impactului cu suprafețele dure. Femeile sunt mult mai predispuse la fracturi de șold, comparativ cu bărbații. Este indicată practicarea exercițiilor ușoare de minim 20 de minute zilnic. Propune-ți plimbări ușoare în care să atingi zilnic targetul de cel puțin 10.000 de pași.

2. Durerile de șolduri și sedentarismul – Cum să crești mobilitatea mușchilor și articulațiilor dacă nu faci sport?

Dacă nu te pasionează vreun sport anume, atunci programează cel puțin la final de săptămână lungi ieșiri în natură. Poți experimenta mersul nordic, de exemplu. Tot ce ai nevoie pentru asta sunt două bețe de hiking, un echipament de munte, un rucsac ce conține alimente și câteva persoane dragi pentru o companie plăcută.

Mersul nordic reprezintă un bun prilej să te conectezi cu natura, să-ți pui sângele în mișcare, mușchii și articulațiile în funcțiunea și de asemenea, ocazia excelentă de a-ți alimenta creierul cu oxigen.

Ia o pauză de 5-10 minute la fiecare 50 de minute de stat în șezut. Ridică-te și fă câțiva pași prin încăpere sau pune-ți mușchii la treabă prin activarea programului de masaj de relaxare cu durată de 7 minute. Pe măsură ce corpul se adaptează programelor de masaj, poți prelungi durata relaxării la 15 sau chiar 30 de minute.

Ai posibilitatea să optezi între masajul complet pentru întregul corp sau pentru unul specific, localizat în zona șoldurilor. Indiferent ce alegi, fotoliile de masaj și relaxare contribuie la amplificarea fluxului sanguin, relaxarea a peste 10 grupe de mușchi, masarea blândă a articulațiilor, oferindu-ți îmbunătățiri pe termen lung la nivel fizic și mental. 

Odată cu împlinirea vârstei de 60 de ani sunt indicate vizite periodice la cabinetul medicului pentru evaluarea simptomelor și prescrierea tratamentului adecvat pentru atenuarea disconfortului.