Reglarea sistemului nervos îți influențează sănătatea întregului organism. Drept dovadă, atunci când există dereglări apar și problemele de natură emoțională, psihică și fizică. Secretul unui sistem nervos rezistent constă în organizarea unei rutine de viață bazată pe terapii alternative de relaxare, respectarea pauzelor și a concediilor de odihnă.
Dereglarea sistemului nervos ,,nu doare’’. În schimb, apar semnale de natură fizică (probleme ale pielii, afecțiuni digestive, migrene, etc.) și emoțională (stres, anxietate, depresie, tulburări de dispoziție, insomnii, etc.). Toate aceste simptome sunt normale, dar atâta timp cât nu se acutizează. Dacă te confrunți frecvent cu semne asociate sistemului nervos dereglat, atunci apelează la sfatul unui medic în vederea unui tratament corespunzător.
De asemenea, pentru reglarea sistemului nervos este indicată și abordarea terapiilor alternative care să reducă nivelul cortizolului prin mișcare fizică.
Cuprins:
- Reglarea sistemului nervos – Știai că stresul poate fi și benefic?
- Echilibrarea sistemului nervos – Strategii pe care să le încerci zilnic acasă
1. Reglarea sistemului nervos – Știai că stresul poate fi și benefic?
Stresul este inevitabil. Ceea ce este cu adevărat surprinzător este faptul că, stresul poate să și ajute. Atunci când ne simțim stresați organismul semnalează prezența unor potențiale pericole, faptul că trăim într-un mediu căruia nu-i corespundem, că facem ceva greșit sau ce nu ne place.
Practic, stresul ne atrage atenția că a sosit momentul să facem o schimbare în viață sau să evităm mediile ori persoanele care ne pot aduce neplăceri. Totuși, expunerea prelungită la factorii de stres va îngreuna reglarea sistemului nervos, ceea ce crește riscul altor probleme de sănătate. De asemenea, dereglarea sistemului nervos mai are drept cauze și factori mai mici, de care nici nu ești conștient.
Trezitul brusc din cauza alarmei, traficul, grijile constante, ,,to do list-urile’’nesfârșite pot declanșa reacția ,,luptă sau fugi’’ și pot deregla nervii cu timpul. Crearea unui echilibru pentru reglarea sistemului nervos implică masaj și pilates, plus alte strategii care normalizează cortizolul și mențin sănătatea sistemului nervos.
Mișcarea moderată, precum masajul sau pilates se află printre cele mai bune soluții pentru reglarea sistemului nervos. Exercițiile de pilates, aparatele sau fotoliile cu masaj terapeutic de relaxare stretching destind musculatura, întind ligamentele, stimulează circulația sângelui să pătrundă în toate zonele corpului, alimentând țesuturile și organele cu oxigen și elementele nutritive din hrana consumată.
Aceste procese au drept rezultate îmbunătățirea puterii de concentrare, o mobilitate mai bună a corpului, stimularea producției de dopamină și serotonină, ceea ce optimizează tonusul general și focusul pe ceea ce e prioritar de rezolvat.
2. Echilibrarea sistemului nervos – Strategii pe care să le încerci zilnic acasă
Pilates utilizează concentrarea asupra respirației, conexiunea cu reacțiile propriului corp, tehnică ce îmbunătățește răspunsul organismului la factorii de stres. Exercițiile de respirație sunt esențiale pentru reglarea sistemului nervos. Exersarea tehnicilor de respirație te ajută să-ți limpezești mintea de haosul zilnic și să treci la starea de spirit corectă.
Atunci când ești atent la aerul care pătrunde și apoi iese din corpul tău, îți ancorezi mintea la momentul prezent și o comuți de la starea de luptă și fugi la activare parasimpatică. Prin inspirație profundă aduci oxigenul în organism, iar prin expirație, plămânii elimină toxinele sub forma dioxidului de carbon.
Prin expirație prelungă liniștești pulsul, echilibrezi tensiunea arterială și aduci organismul într-o stare de echilibru. Masajul shiatsu stimulează indirect organele interne prin presarea punctelor energetice existente în corpul nostru. Masajul shiatsu ajută la reglarea sistemului nervos prin deblocarea energetică a punctelor conductoare care comunică cu organele interne.
Shiatsu implică o tehnică eficientă pentru eliminarea toxinelor din corp, a blocajelor fluxului sanguin, a stresului muscular, întărind răspunsul organismului contra factorilor de stres.
Ce afecțiuni previne shiatsu? În primul rând, calmează stările de agitație, echilibrează fluctuațiile de dispoziție, episoadele de iritabilitate, apatie și îmbunătățește starea de spirit generală.
Masajul shiatsu, pilates și exercițiile de respirație asigură rezultate vizibile, doar dacă sunt incluse într-o rutină zilnică. Începe dimineața cu 15 minute de pilates în care exersezi respirația corectă. După o zi încărcată, atenuează stresul muscular, detensionează articulațiile și pune sângele în mișcare cu programul de masaj shiatsu, stretching sau deep tissue ce te pregătesc mental pentru un somn odihnitor, de care sistemul tău nervos are atât de mult nevoie.