Șederea prelungită la birou pentru 8 ore ne afectează corpul mai mult decât credem, deoarece durerile și rigiditatea sunt doar temporare. În plus, atunci când stăm la birou nu ne controlăm postura corpului, ceea ce favorizează formarea scoliozei, cifozei și a altor afecțiuni ale coloanei vertebrale.
Cuprins:
- Șederea prelungită la birou îți pune în pericol sănătatea
- Șederea prelungită la birou – Soluții de relaxare după programul de muncă
1. Șederea prelungită la birou îți pune în pericol sănătatea
Care sunt cele mai comune probleme de sănătate pe care le favorizează șederea prelungită la birou?
- Modificarea formei coloanei vertebrale
Șederea prelungită la birou, concentrat la laptop devine dificil să păstrezi o postură sănătoasă. De cele mai multe ori nici nu conștientizăm că ne supunem corpul la chinuri decât atunci când vrem să ne ridicăm de la birou și ne blocăm din cauza junghiurilor la spate, rigidității musculare sau a picioarelor amorțite. Presiunea musculară slăbește flexibilitatea zonei coloanei vertebrale, motiv pentru care aceasta începe să se curbeze luând forma unei cocoașe.
De aici apar durerile și chiar complicații care obligă persoana să recurgă la intervenții chirurgicale pentru îndreptarea spatelui. Poziția ideală în scaunul de birou este cea în carea greutarea corporală este distribuită uniform, iar umerii să fie la același nivel cu șoldurile.
Dacă ,,uiți’’ să stai corect la birou, atunci programează-ți alarma odată la 50 de minute și rezervă alte 10-15 minute pentru o pauză activă. Atunci te ridici de la masa de lucru, faci câțiva pași prin cameră, exerciții ușoare de aerobic, întindere sau masaj cu stretching pentru tot corpul sau doar pentru zonele dureroase. Programează intensitatea pernelor de masaj la nivelul spatelui în timp ce aduci spătarul și suportul pentru picioare în poziție plană, numită Zero Gravity.
Astfel, permiți spatelui să se relaxeze, coloana vertebrală este eliberată de presiune, greutatea este distribuită uniform la nivelul întregului corp, iar durerea de spate este eliminată prin mișcarea pernelor de aer la intensitatea dorită de tine.
- Aplatizarea mușchilor
Dacă după ce te ridici de la birou te așezi direct pe canapea până la finalul zilei sau te deplasezi către casă cu un mijloc de transport, atunci îți predispui musculatura către atrofiere. Din cauza faptului că mai mult stai jos decât te miști, mușchii încep să-și piardă mobilitatea, fibrele devin rigide și încep să acumuleze grăsimi.
2. Șederea prelungită la birou – Soluții de relaxare după programul de muncă
În plus, când petreci timp îndelungat în aceeași poziție, mușchii se adaptează acesteia. De exemplu, obiceiul de a sta mult la birou face ca musculatura feselor să se aplatizeze și să doară atunci când faci mișcare. De aceea este indicat să te miști minim 10 minute în afara biroului, fie că faci plimbare, fie că activezi programul fotoliilor de masaj cu vibrații și perne pentru zona feselor.
- Slăbirea rezistenței osoase
Nu doar musculatura își pierde rezistența din cauza sedentarismului, ci și oasele devin fragile. De exemplu, osteoporoza se numără printre afecțiunile preponderente persoanelor sedentare.
- Creșterea colesterolului rău
Încetinirea metabolismului reprezintă o altă consecință nefastă a obiceiului de a sta mult timp în repaus. În plus, sedentarismul favorizează pierderea colesterolului bun, creșterea colesterolului rău și implicit ridică riscurile de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.
- Umflarea picioarelor
Când stai mult timp jos, adesea picior peste picior accelerezi formarea varicelor, cheagurile de sânge sau edemului periferic, care duce la umflarea picioarelor din cauza excesului de lichide care se acumulează în țesuturi.
- Tulburările de somn
Dacă te trezești în timpul nopții din cauza apneei, atunci ai grijă ca rutina ta zilnică să includă și puțină activitate fizică. Sedentarismul duce la stocarea de lichide în țesuturi, iar atunci când te întinzi în pat, acestea pătrund în căile respiratorii formând blocaje.
Dacă stilul de viață te ține în scaunul de birou cel puțin 8 ore, atunci organizează-ți programul din timpul liber. Nu neglija rolul pauzelor active. Profită de 10 minute de repaus între task-urile zilnice și oferă-ți un restart cu ajutorul programelor de masaj cu vibrații pentru șezut, cu încălzire, role și perne de aer pentru spate, șolduri, coapse, gambe și tălpi.