Preferi să faci sport dimineața sau seara? Indiferent dacă ești sportiv pasionat sau doar îți place să te simți activ, sportul trebuie introdus în rutina de viață. Beneficiile sportului asupra imunității și sănătății emoționale sunt incontestabile, iar mișcarea fizică este la fel de importantă precum o rutină corectă de somn și nutriție. Când e momentul cel mai potrivit pentru a face sport: dimineața sau seara?
Cuprins:
- Sport dimineața, ideal pentru dietele de slăbit și reglarea tensiunii arteriale
- Sportul de seară poate interfera cu rutina de somn
1. Sport dimineața, ideal pentru dietele de slăbit și reglarea tensiunii arteriale
Dacă ești genul de persoană care începe ziua cu jogging, aerobic sau alt tip de mișcare, atunci cel mai probabil te încarci cu energie pentru tot restul zilei. După un somn sănătos, programul de exerciții fizice este tot ce ai nevoie pentru eliberarea endorfinelor în creier. Acest proces te energizează de la primele ore ale dimineții, îți asigură un tonus excelent, îmbunătățește randamentul, puterea de concentrare și starea psihică generală.
Să faci mișcare dimineața înseamnă să contribui mai mult la procesul de pierdere în greutate, comparativ cu sportul de după masă. Mai mult, dacă adormi greu sau te trezești frecvent pe timpul nopții, încearcă să începi ziua cu un program rapid de masaj de 7 minute ale fotoliilor de masaj profesionale pentru relaxare, exerciții ușoare de aerobic sau jogging. Deși poate suna ciudat, sportul poate aduce și unele dezavantaje, indiferent de momentul zilei în care alegi să îl practici.
De exemplu, dimineața musculatura este mai rigidă decât seara. Acest lucru presupune un antrenament de încălzire mai intens înainte de începerea exercițiilor propriu-zise. Pentru rutina de încălzire prealabilă cel mai util este masajul cu stretching ori masajul Whole Body pentru destinderea, pregătirea mușchilor și articulațiilor înainte de începerea antrenamentelor.
2. Sportul de seară poate interfera cu rutina de somn
După o zi dificilă la muncă și după un program solicitant poți simți nevoia să te destinzi făcând puțin sport pentru un somn odihnitor care sa îți încarce din nou bateriile. Sportul de seară trebuie să includă exerciții cu nivel ridicat de intensitate pentru eliminarea stresului muscular și pentru relaxarea mentală. Astfel, după sală poți activa programul de masaj VIP, concentrat pe părțile corpului care tind să devină rigide.
Ai posibilitatea să stimulezi musculatura rigidă cu ajutorul masajului intensiv de frământare, presare și bătăi ritmice a zonelor cu probleme. Cele 31 de perne de aer ale fotoliilor de masaj cuprind întreg corpul, mișcă, răsucesc și întind musculatura pentru a elibera corpul de oboseala acumulată peste zi. Mișcarea în a doua parte a zilei te energizează suficient cât să îți găsești energia necesară pentru a te ocupa de treburile casnice, de copii sau de alte sarcini de serviciu.
Sportul de seară implică de asemenea câteva dezavantaje, la fel ca și cel de dimineață. Dacă obișnuiești să faci mișcare chiar înainte de somn, atunci cel mai probabil pierzi destul timp încercând să adormi. Programează-ți antrenamentul cu cel puțin 4 ore înainte de ora la care mergi de obicei la culcare.
În caz contrar, din cauza faptului că temperatura corpului este ridicată după efort, te poți simți prea agitat și energic pentru a adormi imediat ce te-ai pus în pat. Înainte de somn ai putea acționa programul de masaj blând cu întinderi ușoare Night Healing pentru relaxarea corpului după sport.
Dacă ai în plan să muți antrenamentele de dimineață în ultima parte a zilei sau dacă îți dorești să-ți începi ziua în forță, trebuie să ai răbdare până organismul se adaptează schimbării. Durata de adaptare este în general de 30 de zile, până când corpul se obișnuiește cu noua rutină de activitate.