Skip to main content

Deși sportul face parte din rutina ta zilnică, te confrunți frecvent cu apatie, lipsă de energie, oboseală inexplicabilă și în general un tonus scăzut. Cum se manifestă stagnarea în sport? Începi să sari peste antrenamente, eviți sala de fitness și îți cauți mereu scuze pentru a lenevi în canapea. Pauzele sunt binevenite, deoarece ne așa îți reîncarci bateriile pentru un început în forță.

Problema apare atunci când pauzele se lungesc exagerat de mult, iar rezultatele tale scad simțitor. Fie că ești sportiv de performanță, fie practici sportul ca hobby, trebuie să înveți cum să depășești perioadele de stagnare în sport. Schimbă rutina de viață cu mici noi obiceiuri, menite să te scoată din zona de confort.

Cuprins:

  1. Stagnarea în sport, prevenită prin acțiune și autodisciplină
  2. Suprasolicitarea sportivă și principalele simptome 

1. Stagnarea în sport, prevenită prin acțiune și autodisciplină

Cum poți preîntâmpina episoadele de stagnare în sport?

  • Odihna nu înseamnă doar 7 ore de somn

Desigur, somnul calitativ de 7-9 ore este crucial pentru un organism funcțional. Totuși, odihna pasiva nu este suficientă pentru revitalizarea mentală. Odihna mai înseamnă și recreere activă prin hobby-uri, conectare cu natura, yoga, meditație, masaj de relaxare, socializare, etc. Începe ziua în scaunele de masaj profesionale, optează pentru un masaj cu stretching înainte de a te apuca de sport. 

Masajul cu stretching îți revigorează mușchii, sănătatea mentală și reduce simptomele febrei musculare post-antrenament. După sport sau înainte de somn, relaxează toți mușchii datorită masajului deep tissue, shiatsu sau un masaj personalizat pentru zonele în care simți rigiditate.  

  • Încearcă sporturi alternative

 ,,Cui pe cui se scoate’’, spunea o veche vorbă din bătrâni. Cea mai bună metodă de a depăși cu succes perioadele de stagnare în sport este…sportul.

Unul dintre motivele pentru care te plictisești pot fi antrenamentele repetitive. Începe să variezi categoriile de sport, dar ai grijă să nu te suprasoliciți. Stabilește câte o zi pentru dansuri, exerciții fitness/aerobic, fă câteva ședințe de înot, schimbă locul în care faci jogging de obicei sau descoperă un sport nou.

O idee utilă la care ai putea să apelezi este antrenorul personal. Acesta îți va propune sportul sau exercițiile corespunzătoare condiției tale fizice, stilului tău de viață, obiectivelor proprii, etc.

  • Cere un plan de nutriție personalizat

Poate faci un sport care necesită o alimentație specială, mai multe grăsimi, proteine sau vitamine dintr-o anumită categorie. Sau, poate trebuie consumi suplimente alimentare sau să-ți diversifici dieta. Nu strică să consulți opinia unui nutriționist. Pe baza analizelor și a unor evaluări îți poate propune un plan personalizat de alimentație, corespunzător caracteristicilor tale.    

2. Suprasolicitarea sportivă și principalele simptome 

Stagnarea în sport poate fi și rezultatul unui dezechilibru în viața personală. În momentul în care sarcinile de la job te copleșesc, viața familială este un haos și abia apuci să dormi, atunci să nu te surprindă că nu mai ai nici un chef de sport. 

  • Redu numărul antrenamentelor

Dacă ai momentan o perioadă mai plină, atunci evită suprasolicitarea și redu frecvența antrenamentelor. Nu-ți seta obiective mărețe sau competiții imediat după o perioadă în care ai fost copleșită de stres la job sau în alt plan al vieții. Nereușitele sportive provoca frustrări, îți scad încrederea în forțele proprii și scad moralul. 

  • Oferă-le mușchilor o binemeritată vacanță

După un lung șir de antrenamente care au vizat o anumită grupă musculară ar fi indicat să iei o pauză de câteva zile. Altfel, suprasolicitarea poate conduce la rupturi și leziuni musculare, de tendoane sau ligamente. Ia pauze de 5-6 zile pentru a da timp mușchilor să se recupereze. În acest timp te poți rezuma la plimbări ușoare în natură, masaj de relaxare, exerciții ușoare de aerobic pentru a evita atrofia și sedentarismul.

 Care sunt simptomele suprasolicitării sportive? Oboseală permanentă, imunitate slabă, tulburări de somn, dificultăți de concentrare, anxietate, epioase de nervozitate, etc. 

În concluzie, stagnarea în sport poate fi un semnal care arată nevoia organismului de a lua o pauză. Ori un imbold sănătos de a schimba anumite obiceiuri dăunătoare.