Skip to main content

Timusul este o glandă vitală situată în cutia toracică, sub claviculă, mai exact între plămâni. Glanda timus are rol esențial pentru imunitate. Un fapt interesant este acela că, timusul apare încă în viața uterină, deci glanda începe să lucreze înainte de nașterea fătului, dar e primul organ care îmbătrânește.

Activitatea glandei este accelerată până la vârsta pubertății. Rolul prioritar al glandei este să producă celule imunitare, numite celule T. Acestea combat celulele canceroase sau celulele anormale. Celulele T produse de timus ajută și la creșterea organelor interne. De asemenea, glanda reglează producția celule imunitare, precum și hormonul somnului și insulina. Așadar, protejarea timusului ar trebui să se numere printre prioritățile noastre.

În lipsa glandei timus, funcționarea sistemului imunitar ar fi afectată. Descoperă mai multe curiozități despre glanda fericirii așa cum mai este denumit timusul. Află ce obiceiuri trebuie să incluzi în rutina ta pentru ca imunitatea ta să beneficieze pe deplin de rolul timusului.

Cuprins:

  1. Timusul, glanda care influențează sistemul endocrin și cel imunitar
  2. Glanda timus și reflexoterapia – Cum stimulezi corect funcțiile timusului?

1. Timusul, glanda care influențează sistemul endocrin și cel imunitar

Compoziția acestei glande include următoarele elemente: limfocitele B producătoare de anticorpi, magrofagele care distrug tumorile, celulele epiteliale cu rol de protecție și celulele dendritice care elimină toxinele. 

În primul rând, timusul contribuie la dezvoltarea celulelor T care protejează organismul de virusuri și bacterii. De asemenea, timusul ajută la producerea hormonului timozina care fortifică celulele T pentru distrugerea bacteriilor, virusurilor și tumorilor.

După cum s-a specificat deja, timusul atinge apogeul dezvoltării la vârsta pubertății. Atunci poate ajunge să cântărească între 30-50 de grame. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, timusul se micșorează. La bătrânețe, glanda descrește până la 5 grame și este înlocuită de țesut adipos. Această glandă este un factor important inclusiv în dirijarea funcției endocrine. Numeroși hormoni sunt rezultatul activității timusului. Printre acești se află:

  • timozina care pregătește celulele T în combaterea virusurilor și care stimulează hormonii de control ai funcției de creștere;     
  • hormonii umorali timici cu rol de îmbunătățire a reacției sistemului imunitar la atacul agenților patogeni;
  • timulina și timopoetina cu rol de fortificare a celulelor T în combaterea bacteriilor;

Funcția imunitară și cea endocrină nu sunt singurele funcții dirijate de timus. Studiile arată că glanda produce și hormonul somnului (melatonină), insulina, hormonul asociat cu dezvoltarea sânilor și hormonul cu rol în reglarea creșterii.  

Pe măsură ce îmbătrânești, glanda se micșorează sau se atrofiază. Din această cauză, organismul vârstnicilor este prea sensibil ca să lupte cu factorii care conduc la cancer, boli autoimune, infecții virale sau bacteriene. Disfuncțiile glandei timus au drept consecințe boli autoimune ale organelor vitale, artrită reumatoidă, tumori ale timusului și ale sistemului limfatic. 

2. Glanda timus și reflexoterapia – Cum stimulezi corect funcțiile timusului?

Care sunt inamicii care blochează activitatea timusului? Calitatea emoțiilor noastre. De altfel, majoritatea bolilor autoimune sau a infecțiilor se dezvoltă pe fond de stres necontrolat și prelungit. Glanda absoarbe energia în organism și neutralizează emoțiile negative.

La baza gâtului se află o scobitură sub care se află timusului. Când te simți agitat, poți masa ușor sau tapa cu degetele scobitura pentru a stimula glanda. Masajul ar trebui să dureze aproximativ 30 de secunde, timp în care respiri adânc și te gândești la lucruri plăcute.

Protejarea timusului începe prin adoptarea unei diete care include alimente benefice. Ce fel de hrană are nevoie organismul tău pentru un timus funcțional?

  • ulei de măsline;
  • macrou, ton, hering – sortimente de pește cu aport mare de acizi nucleici pentru glandă;
  • turmeric – prezența curcuminei din turmeric stimulează producția celulelor T;
  • hrișca – o sursă compusă din 8 aminoacizi esențiali;
  • citrice – nivel optim de vitamina C care previne degradarea timusului;
  • ardei gras roșu – această legumă conține de trei ori mai multă vitamina C decât citricele;
  • cătina și morcovii – surse bogate de vitamina A cu rol în dezvoltarea lobulilor glandei;

Activitatea celulelor T este blocată de expunerea prelungită la stres. Tot ce trebuie să faci este să adopți câteva obiceiuri menite să te relaxeze. Încearcă terapiile alternative de relaxare. Printre acestea se numără reflexoterapia sau masajul cervical care susțin nivelul optim al celulelor albe și de limfocite. Foarte important: prin masaj sunt neutralizate stările negative prin eliberarea endorfinelor care contribuie la calmarea minții. 

Concluzie

Potrivit unor studii, stările de anxietate și depresie se dezvoltă pe fondul vieții solitare. Aceste episoade negative pentru mentalul tău slăbesc răspunsul sistemului imunitar la factorii de stres. Dimensiunea glandei scade atunci când simțim furie sau tristețe și crește atunci când corpul simte emoții pozitive.

Glanda controlează fluxul energetic al organismului uman. Dacă nivelul energetic al corpului este scăzut, atunci tratamentele medicamentoase își fac mai greu efectele. În concluzie, ‘’fericirea vine interior’’ nu este o simplă vorbă.