Skip to main content

Nu ai probleme cu insomnia sau tulburările de somn, dar ți se întâmplă des ca în ultima vreme să te trezești în toiul nopții aparent fără motiv. A doua zi te simți lipsit de energie, epuizat și îți promiți că în seara asta te vei odihni corespunzător. Care sunt motivele care te fac să te trezești peste noapte? Cauzele sunt de natură diferită. Poate fi vorba de o afecțiun, de un obicei nociv sau pur și simplu ar fi recomandate anumite schimbări în stilul tău de viață. Identifică cu precizie unde sunt problemele și abordează soluțiile corespunzătoare.

Cuprins:

  1. Tulburările de somn – Care sunt problemele de sănătate care te țin treaz?
  2. Somnul întrerupt – Care sunt cele mai comune greșeli care provoacă treziri în timpul nopții? 

1. Tulburările de somn – Care sunt problemele de sănătate care te țin treaz?

Tulburările de somn sau somnul întrerupt pot conduce în timp la probleme de memorie, dificultăți de concentrare, stări de nervozitate, imunitate scăzută, sensibilitate la răceli și viroze. Mai mult, lipsa somnului pot favoriza boli cronice, începând de la diabet zaharat, probleme cardiace, hipertensiune și până la afecțiuni cognitive. 

  • Gestionarea deficitară a factorilor de stres

Cea mai frecventă cauză care te ține treaz peste noapte este stresul. În mod paradoxal, stresul poate fi și benefic. Atunci când te simți stresat, corpul tău intră într-o stare de alertă, fie că te afli într-un mediu toxic din care trebuie să ieși, fie te forțează să te focusezi pe evenimentele importante în loc să îți irosești timpul. Pe de altă parte, stresul excesiv dăunează sistemului muscular și osos, provoacă probleme gastrointestinale, cardiovasculare și dificultăți respiratorii.

S-a dovedit științific faptul că, terapiile alternative de relaxare care stimulează exercițiile de respirație contribuie eficient la echilibrarea cortizolului. În acest sens, poți recurge zilnic la masajul de relaxare, fie cel rapid de 7 minute, shiatsu, fie cel special Night Healing cu întinderi ușoare și masaj blând. Masajul este de mare ajutor inclusiv în cazul persoanelor care suferă de anxietate, o altă cauză frecventă care crează tulburările de somn sau somn întrerupt. De fapt, problemele de somn sunt o consecință a tulburărilor de anxietate, deoarece acestea accelerează pulsul și pot provoca implicit coșmaruri. 

  • Probleme hormonale

Modificările hormonale pot interfera cu rutina ta de odihnă provocând tulburări ale somnului. Cel mai des se confruntă cu treziri frecvente femeile însărcinate, cazurile de perimenopauză sau menopauză 1.  

2. Somnul întrerupt – Care sunt cele mai comune greșeli care provoacă treziri în timpul nopții? 

Alimentația înainte de culcare are de asemenea un impact major asupra calității somnului. 

  • Alimentația bogată/ insuficientă

Tulburările de somn, trezirile frecvente în timpul nopții sunt generate de mesele copioase pe care le servești înainte de ora de culcare. Consumul de preparate sățioase înainte să te pui la somn poate provoca dureri abdominale, gaze și alte consecințe care îți afectează somnul. Pe de altă parte, faptul că mănânci prea puțin poate provoca hipoglicemie, care se manifestă prin stări de agitație, slăbiciune, tremur, crampe, care te-ar putea trezi. Ca regulă generală, exclude din dieta alimentară dinainte de somn alcoolul, nicotina, cofeina și ciocolata neagră.   

  • Disconfortul termic  

Disconfortul termic poate favoriza tulburările de somn și trezirile frecvente pe timpul nopții. Dacă nu reușești să te odihnești constant și urmezi un program continuu de somn, atunci este posibil ca în cameră să fie prea cald sau prea frig. Aerisește camera 15 – 30 de minute înainte de somn și ai grijă ca în cameră temperatură și fie între 16-19 grade Celsius. 

Aplică sfaturile menționate anterior și observă schimbările. Dacă tulburările de somn devin obișnuință, atunci este indicată o vizită la medicul de specialitate pentru depistarea cauzei și prescrierea tratamentului adecvat.