Skip to main content

Scolioza este una dintre cele mai comune afecțiuni cu care se confruntă în mod special oamenii care petrec multe ori la birou sau care nu acordă atenție posturii spatelui. Această afecțiune este mută, deoarece ,,nu doare’’ decât dacă se agravează. Iar în majoritatea cazurilor este depistată întâmplător. Din păcate, afecțiunea nu doar că generează dureri de spate, dar poate interfera cu sănătatea sistemului osos, a articulațiilor, precum și cu activitatea organelor interne, precum inima sau plămânii.

Cuprins:

  1. Scolioza, o afecțiune cu numeroase cauze – Care sunt simptomele?
  2. Scolioza poate fi prevenită înainte să ajungi la medic

1. Scolioza, o afecțiune cu numeroase cauze – Care sunt simptomele?

Ce înseamnă scolioza? Afecțiunea se manifestă printr-o curbare laterală a coloanei vertebrale, fie în forma literei C, fie sub formă de S. Aceasta din urmă fiind cea mai serioasă. Simptomele asociate scoliozei sunt problemele respiratorii și durerile acute. 

La acestea se mai adaugă și postura corpului înclinată într-o parte, umerii asimetrici, șolduri disproporționate, capul ușor înclinat într-o parte, picioarele sunt la lungimi diferite, iar coastele de pe o parte a cutiei toracice sunt asimetrice, adică mai sus decât cele de pe partea opusă. Afecțiunea este favorizată de o multitudine de cauze de natură diferită.

Uzura coloanei pe măsură ce înaintezi în vârstă, osteoporoza, postură inadecvată a corpului, traumatisme la nivelul coloanei vertebrale, scolioza congenitală, scolioza neuromusculară sau paralizia cerebrală sunt cele mai comune cauze care conduc la curbarea coloanei vertebrale.

De asemenea, scolioza se manifestă și prin oboseală simțită după ce ai stat multă vreme în picioare sau în șezut. În plus, oboseala cronică apare și din cauză că, scolioza presează cavitatea toracică, iar din acest motiv persoana respiră cu dificultate.     

Semnele ușoare apar de obicei la persoanele de 10-15 ani, fiind predominante mai ales în rândul fetelor. După cum s-a specificat deja, afectiunea nu doare, dacă e în fază incipientă. Pe măsură ce curbura coloanei vertebrale se adâncește încep să apară durerile, precum și disconfort la nivel lombar și toracal. 

2. Scolioza poate fi prevenită înainte să ajungi la medic

Simptomele scoliozei pot fi prevenite sau cel puțin pot fi atenuate durerile astfel încât să nu afecteze rutina de zi cu zi. Ca să ții la distanță neplăcerile asociate scoliozei poți începe să practici dansul sportiv sau înotul ori alte astfel de activități care încurajează menținerea corectă a coloanei vertebrale.

Scolioza afectează zona lombară, iar disconfortul prezent în această zonă poate fi ameliorat cu ajutorul fotoliilor profesionale de masaj și relaxare echipate cu tehnologie de scanare a spatelui și a umerilor, precum și programe de masaj intensiv și încălzire pentru zona lombară. Consultul medical periodic și controlarea posturii în timpul mersului sau cât timp stai în șezut se află de asemenea printre sfaturile specialiștilor. 

Dacă identifici semne ale scoliozei este indicat să te programezi pentru un consult medical. Diagnosticul scoliozei poate fi confirmat printr-o serie de metode, de la examinarea fizică, radiografia, examenul neurologic și până la ecografii sau RMN. În funcție de rezultatul evaluării, medicul îți va recomanda tratamentul corespunzător.  

Când devin simptomele scoliozei un risc pentru sănătatea ta?

Prezența scoliozei nu afectează calitatea sau durata de viață. Poți avea o rutină perfect normală chiar dacă te confrunți cu această problemă de spate. Problema apare atunci când afecțiunea se cronicizează, pune presiune asupra inimii și ficatului, apasă cutia toracică, ceea ce predispune persoana în cauză la boli de inimă, de ficat sau dificultăți respiratorii care pot cauza decesul.

Așadar, mergi la medic dacă observi cel puțin unul dintre simptome. Controlează permanent poziția corpului, fă sporturi care susțin coloana dreaptă și fă masaj în mod regulat pentru prevenirea și atenuarea durerilor lombare, de umeri și spate.