Skip to main content

Sistemul limfatic este compus din timus, amigdale, splină, glande și noduli limfatici. Rolul sistemului limfatic este să elimine deșeurile și toxinele din sânge prin ficat și rinichi. Cum se manifestă sistemul limfatic obstrucționat? Care sunt cele mai indicate soluții pentru blocajele limfatice?

Cuprins:

  1. Sistemul limfatic leneș poate fi stimulat prin autodisciplină 
  2. Blocajul limfatic și rolul activității fizice – Care sunt cele mai utile tipuri de masaj?

1. Sistemul limfatic leneș poate fi stimulat prin autodisciplină 

Care sunt cele mai comune simptome care indică disfuncțiile sistemului limfatic? Sistemul limfatic leneș se manifestă prin exces de greutate, celulită, artrită, bursită, migrene sau vindecarea cu întârziere a leziunilor. Dacă recunoști și la tine prezența acestor simptome atunci descoperă care sunt cele mai eficiente soluții prin care poți să stimulezi sistemul limfatic.

  • Învață să respiri corect

Deși sună ciudat, modul în care respirăm influențează funcționarea sistemului limfatic. Conform anumitor studii, respiratul pe gură este dăunător sănătății organismului. Acest obicei poate provoca sau agrava afecțiuni precum: sindromul gurii uscate, sforăitul, migrene, dificultăți de trezire dimineața, astm, tensiuni musculare, contracția vaselor de sânge și altele.

Respiratul pe nas stimulează acțiunea oxidului nitric, un hormon important care e produs de pasajele nazale și țesuturi. Când respiri pe gură nu te poți folosi de beneficiile oxidului nitric. Care sunt acestea?

  • distrugerea virusurilor și microorganismelor parazitare din căile respiratorii;
  • vasodilatarea arterelor;
  • inhibarea inflamațiilor din vasele de sânge.

Sistemul limfatic se bazează pe respirația profundă prin care toxinele sunt împinse în sânge și de acolo eliminate prin rinichi și ficat. Așadar, acordă importanță modului în care respiri. În acest sens se pot dovedi de ajutor tehnici precum meditația sau yoga.

  • Hidratarea este esențială

Hidratarea corespunzătoare este vitală pentru funcționarea întregului organism, nu doar a limfei. Fluxul limfatic este influențat de cantitatea de apă pe care o consumi zilnic. Dacă nu suporți apa, atunci adaugă puțină sare de Himalaya, câteva felii de lămâie sau zeamă. Astfel, crești aportul de lichid, iar prezența lămâii stimulează absorbția lichidului de către celule. De asemenea evită sucurile naturale din comerț care conțin mai mult zahăr decât fruct. 

  • Fructe crude pe stomacul gol

Deși poate fi tentant să începi ziua cu un fresh sau smoothie din fructe, alege să le consumi în forma lor crudă. Prin stoarcere și odată cu eliminarea cojii elimini numeroase vitamine și minerale valoroase pentru sistemul limfatic și sănătatea generală. La fel de importante sunt și legumele verzi proaspete, care odată consumate purifică limfa datorită clorofilei. 

2. Blocajul limfatic și rolul activității fizice – Care sunt cele mai utile tipuri de masaj?

Masajul blând stimulează fluxul limfei prin eliminarea blocajelor. Un masaj de minim 15 minute și la intensitate moderată contribuie la eliminarea toxinelor din mușchi, sânge și țesuturi. Optează pentru programe pentru masaj terapeutic de relaxare, deoarece acestea au potențialul necesar de stimulare a fluxului limfei. Păstrează masajul intens pentru eliminarea febrei musculare, detensionarea mușchilor rigizi, probleme articulare, etc.

Ai auzit de metoda Trager? Rolul metodei Trager vizează bunăstarea fizică prin conexiunea cu emoțiile. Această metodă terapeutică induce mintea într-o stare de relaxare profundă, eliminând rigiditatea corpului, îmbunătățind circulația limfatice, sporind mobilitatea și elasticitatea pielii.

Pentru a beneficia constat de un flux limfatic adecvat ar trebuie să incluzi în rutina zilnică câteva minute de activitate fizică. Mersul pe jos, masajul electric, masajul stretching și exercițiile de aerobic sunt moduri simple care fac limfa să curgă fără blocaje. 

Așadar, ai grijă de sistemul limfatic prin stabilirea unei autodiscipline generale. Nici una dintre metodele menționate nu este mai important decât restul. Sistemul limfatic are nevoie de nutriție adecvată pentru purificare, activitate moderată, masaj blând, terapii alternative menite să relaxeze mintea și să corecteze modul în care respirăm.