Skip to main content

Ce este tendinita ahileană? În termeni simpli este vorba despre o senzație de disconfort localizată deasupra călcâiului și care e cauzată de efortul intens și continuu. De regulă, durerea aceasta este comună în rândul bărbaților alergători de vârstă medie. Cum se manifestă tendinita ahileană? Cum poate fi prevenită și când este cazul unei vizite la medic?

Cuprins:

  1. Tendinita ahileană – Care sunt principalele simptome? 
  2. Tendinita achileană poate fi prevenită – Când e cazul să te programezi la doctor? 

1. Tendinita ahileană – Care sunt principalele simptome? 

Tendoanele sunt țesuturi flexibile și fibroase, formate din colagen și care unesc mușchii de oase. Tendoanele sunt structuri elastice, rezistă la presiuni puternice, precum săriturile și alergările, dar se pot deteriora treptat ca urmare a suprasolicitării. Tendinita ahileană este rezultatul unor fisuri mici care, dacă nu se autovindecă, atunci dezvoltă inflamațiile numite tendinite. Inflamațiile localizate deasupra călcâiului, unde se află tendonul lui Ahile sunt cauzate de antrenamente intense la care se adaugă și factorul vârstei înaintate.

Care sunt simptomele tendinitei ahilene? Inflamația se manifestă diferit de la o persoană la altă. În unele cazuri este prezentă în prima parte a zilei și se ameliorează pe măsură ce corpul se află în mișcare. Alteori, durerea articulațiilor se instalează în timpul sau chiar după finalizarea alergărilor. Alergările rapide sau urcarea pantelor abrupte, drumețiile montane pot amplifica durerea.

Simptomele tendinitei ahilene semnalează că e cazul să iei o pauză și să înlocuiești sportul care solicită articulațiile călcâiului cu alt tip de activitate, astfel încât microfisurile să aibă timp să se repare, iar durerea să se amelioreze.

Așadar, tendinita nu este un motiv pentru care să renunți la mișcare și să devii sedentar. Poate fi mai degrabă privită drept o schimbare temporară a stilului de activitate fizică. Menține-ți tonusul muscular lucrând o altă parte a corpului. Optează pentru înot sau exerciții care să stimuleze partea superioară a corpului.  

2. Tendinita achileană poate fi prevenită – Când e cazul să mergi la doctor? 

Care sunt soluțiile care previn deteriorarea articulațiilor? Cel mai simplu mod prin care diminuezi simptomele tendinitei vizează o rutină prin care să protejezi zona de suprasolicitare. 

  • Masajul stretching

Fotoliile cu program de masaj stretching ajută la alungirea și întinderea mușchilor la nivelul de intensitate potrivit condiției fizice a fiecărui utilizator. Îmbină exercițiile de întindere cu masajul stretching Whole Body Massage pentru a beneficia de rezultate vizibile. În plus, masajul Night Healing cu întindere lentă este indicat și înainte de culcare pentru a calma corpul pentru un somn liniștit.

  • Încălzirea înaintea antrenamentelor

Stabilește o rutină de încălzire a picioarelor înainte să ieși la alergat. Spre exemplu, începe cu un masaj electric pentru picioare, deoarece gambele rezistente vor susține tendonul lui Ahile, reducând riscurile de fisurare. Continuă apoi cu exerciții de stretching, de urcare pe vârfuri și coborâre ușoară pe călcâie, iar alternativ poți folosi un stepper.

  • Încălțămintea corespunzătoare

Încălțămintea sportivă trebuie selectată în funcție de tipul de activitate fizică. Astfel, orientează-te către pantofi sport dedicați alergărilor, deoarece aceștia sunt dotați cu o talpă adecvată, capabilă să amortizeze șocurile la contactul piciorului cu suprafața de alergare.

  • Adaptarea treptată a corpului

Cel mai bun mod de a combate suprasolicitarea este să crești gradual intensitatea și frecvența sportului, mai ales dacă ai început un antrenament nou. În acest fel, tendoanele, ligamentele și toți mușchii se adaptează ușor fiecărui nou nivel de efort, fără să existe un șoc care să traumatizeze rezistența organismului la efort. 

Dacă deja te confrunți cu probleme cauzate de tendinita ahileană, atunci solicită opinia unui specialist pentru a urma tratamentul potrivit de recuperare și refacere a organismului. Aplică sfaturile din acest ghid ca metode de prevenție și ameliorare a durerilor ușoare.