Durerea abdominală la alergători este o situație comună, dar care aparent are cauze încă necunoscute. Senzația de disconfort localizată în zona abdomenului, la scurt timp după efort se manifestă prin crampe sau înțepături în partea stângă sau dreaptă a abdomenului. Disconfortul în zona abdomenului apare cel mai des la alergători, dar și după alte activități care implică un nivel crescut de efort (baschet, fotbal, etc.).
Cum tratezi durerea abdominală apărută după efort intens și de durată? Care sunt cele mai eficiente soluții prin care poți preveni disconfortul abdominal?
Cuprins:
- Durerea abdominală la alergători sabotează calitatea antrenamentelor – Ce să faci ca să o previi?
- Durerea abdominală la alergători – Ce NU este indicat să faci înainte de activitate fizică?
1. Durerea abdominală la alergători sabotează calitatea antrenamentelor – Ce să faci ca să o previi?
Durerea abdominală la alergători are cauze încă incerte. Durerile abdominale la alergători și nu numai pot fi tratate cu ajutorul unor obiceiuri simple pe care le poți lua în calcul și tu dacă ai un stil de viață activ:
- Ascultă-ți corpul
Atunci când alergi, sari sau depui orice fel de efort poți fi tentat să ignori durerile mai ales dacă sunt de intensitate suportabilă. Din păcate, durerile abdominale sau în oricare altă zonă a corpului sunt semnale prin care corpul cere o pauză. Disconfortul arată că te focusezi prea mult asupra unor mușchi, articulații sau ligamente care nu mai fac față presiunii. Așadar, obișnuiește-te să faci pauze atunci când sesizezi chiar și cea mai mică durere.
De exemplu, dacă simți înțepături în zona abdomenului atunci când faci jogging, înlocuiește alergarea cu plimbări lente și dinamizează pașii gradual până revii în pas alergător.
O idee inspirată este să combini tipurile de exerciții și să lucrezi astfel mai multe părți ale corpului. Când apar durerile abdominale, oprește-te și începe să faci exerciții pentru brațe, rotiri de bazin, etc.
- Nu uita să respiri
Când se instalează durerea abdominală la alergători trebuie controlată respirația. În timp ce reduci intensitatea efortului la minim sau când lucrezi ale părți corporale, inspiră profund și dă aerul afară lent. Repetă procedura de câteva ori până ce durerea dispare complet.
- Masează zona dureroasă
Durerile abdominale la alergători pot fi ameliorate prin masaj. După fiecare sesiune de alergat, așează-te în scaunul de masaj cu încălzire pentru relaxarea mușchilor abdominali. Gama aparatelor de făcut masaj este echipată cu plăci prevăzute cu încălzitoare încorporate care pot fi așezate atât la spate, cât și în zona abdomenului. Temperatura ridicată va elimina stresul muscular, va detensiona rigiditatea și va calma iritațiile mușchilor provocate de fluxul accelerat prin efort.
- Bea doar apă
Hidratarea este vitală pentru funcționarea întregului organism, nu doar în privința combaterii durerilor. De fapt, durerile abdominale la alergători survin și drept consecință a deshidratării sau a consumului de băuturi calorice sau bogate în zahăr. În timpul sportului bea doar apă, iar dacă nu suporți gustul, adaugă câteva felii de lămâie pentru un plus de hidratare.
2. Durerea abdominală la alergători – Ce NU este indicat să faci înainte de activitate fizică?
Crampele abdominale după efort pot fi prevenite prin evitarea anumitor greșeli care îți sabotează permanent antrenamentele. Care sunt obiceiurile nocive care declanșează crampele abdominale după efort?
- consumul de sucuri cu nivel ridicat de zahăr și calorii;
- consumul de alimente bogate în grăsimi înainte de antrenament;
- frecvența antrenamentelor sau durata prea lungă a efortului care depășește capacitatea de rezistență a organismului;
- postura incorectă în timpul alergărilor.
Dacă sfaturile de mai sus nu fac să dispară durerile abdominale după alergare, atunci consultă opinia unui specialist. Este posibil să existe alți factori responsabili pentru disconfortul tău ceea ce poate impune prescrierea unui tratament personalizat.