Organele, țesuturile, celulele, mușchii, articulațiile compun un sistem complex care necesită hidratare permanentă pentru funcționalitate optimă. Dincolo de nevoia constantă de hidratare a organismului, trebuie avut în vedere că excesul de lichid conduce la afecțiunea numită retenția de apă. Simptomele retenției de apă sunt aproape neidentificabile, deci este necesar un consult medical pentru un diagnostic clar.
Care este simptomatologia asociată retenției de apă? Care sunt cauzele și riscurile care stau la baza retenției de apă? Cum pot fi prevenite riscurile, înainte să se impună consultul medical? În cele mai multe cazuri, retenția de apă apare pe fondul unui stil de viață nesănătos și a alimentației bazate pe consumul excesiv de sare. Ce schimbări sunt indicate în rutina ta pentru a reduce la minim riscul de boală pentru cât mai mult timp?
Cuprins:
- Retenția de apă, cauze și simptomatologie – De ce este esențială protejarea sistemului limfatic?
- Acumularea apei în organism, un indiciu al stilului de viață dezechilibrat – Soluții pentru corijarea obiceiurilor dăunătoare
1. Retenția de apă, cauze și simptomatologie – De ce este esențială protejarea sistemului limfatic?
Ce este retenția de apă? După cum s-a menționat deja, corpul este format preponderent din apă. Țesuturile, sistemul limfatic și anumite organe contribuie la păstrarea nivelului sănătos de hidratare. Disfuncțiile apărute la nivelul acestora, blochează procesul de echilibrare a apei, favorizând acumularea lichidelor care umflă țesuturile. Retenția de apă poate afecta orice zonă a corpului, dar cele mai vizate sunt membrele inferioare și cele superioare care se umflă.
Care sunt cauzele retenției de apă?
În primul rând, rutina haotică de viață și alimentația dezechilibrată. Sedentarismul, obezitatea, consumul excesiv de sare ori administrarea anumitor medicamente pot cauza retenția de apă.
Probleme ale sistemului limfatic. Sistemul limfatic este cel ,,responsabil’’ pentru menținerea nivelului necesar de lichide în corp. Eventualele disfuncționalități ale sistemului limfatic provoacă retenția de apă.
Prezența menstruației, bolile tiroidiene, ciroza, afecțiunile renale sau insuficiența cardiacă duc la acumularea excesivă de lichide în corp.
Simptomele afecțiunii pot fi ușor confundabile cu cele specifice altor boli. Dacă te încadrezi în categoriile de risc precizate anterior, atunci acordă atenție următoarelor semne:
- Creșterea bruscă în greutate;
- Rigiditate la nivelul articulațiilor;
- Piele întinsă cu aspect lucios;
- Mâini și picioare umflate;
- Schimbarea culorii pielii;
- Hipersensibilitate la nivelul membrelor.
Dacă retenția se dezvoltă la plămâni, atunci simptomele principale sunt următoarele:
- Stare de slăbiciune;
- Tuse;
- Probleme respiratorii;
- Dureri în piept.
Există cazuri în care afecțiunea se vindecă de la sine. Alteori, este indicată vizita la medic pentru stabilirea unui tratament personalizat.
2. Acumularea apei în organism, un indiciu al stilului de viață dezechilibrat – Soluții pentru corijarea obiceiurilor dăunătoare
Ținând cont că retenția de apă este provocată de stilul de viață deficitar prin lipsa activității fizice și a regimului alimentar corect, se impune abordarea unor obiceiuri sănătoase. Afecțiunea poate fi prevenită ușor dacă nu este legată de bolile menționate anterior, problemele hormonale sau de eventualitatea unei sarcini.
- Stimulează sistemul limfatic
Utilizează scaunele de masaj ca parte din planul tău de sănătate pe termen lung. Folosirea fotoliilor cu reflexoterapie în talpă stimulează circulația sistemului limfatic. Astfel, fotoliile cu masaj electric în talpă elimină eficient excesul de lichide, prevenind retenția de apă. Scaunele și fotoliile pentru masaj limfatic sunt concepute cu perne de aer cald pentru presoterapie. Aparatele cu masaj electric pentru picioare includ perne de aer cald care susțin gambele, în timp ce rolele masează tălpile și stimulează sistemul limfatic și fluxul sanguin.
- Creșterea aportului de magneziu
Magneziul este foarte indicat în prevenirea retenției de apă. Poți cere opinia unui medic cu privire la prescrierea unor suplimente alimentare pe bază de magneziu. De asemenea, integrează în alimentația ta, nuci, cereale integrale, legumele cu frunze verzi sau ciocolata amăruie. Toate acestea sunt surse valoroase de unde poți extrage magneziul necesar.
- Furnizarea vitaminei B6
Completează regimul alimentar prin suplimente nutritive cu vitamina B6 pentru păstrarea echilibrului apei în corp. Dacă preferi variantele mai naturale, atunci trece pe lista de alimente obligatorii și alunele, cartofii, năutul sau bananele.
- Nici o zi fără mișcare
Sedentarismul este responsabil pentru apariția numeroaselor boli care conduc la retenția de apă, inclusiv obezitatea. Menține greutatea corporală în parametrii optimi cu ajutorul exercițiilor fizice moderate. Poți opta pentru aerobic, plimbări ușoare, jogging, dans, pilates sau stretching.
- Limitarea cantității de sare alimentară
Aromatizează preparatele cu ajutorul alternativelor mult mai prietenoase cu organismul și anume: piper, rozmarin, busuioc, cimbru și alte ierburi sănătoase.
- Redu timpul petrecut în poziție de șezut
Dacă lucrezi la birou, atunci nu uita să-ți iei 5-10 minute de pauză la fiecare 50 de minute. Ridică-te, fă câțiva pași, plimbă-te puțin sau fa un masaj cu stretching.
Stabilirea unui regim de viață prietenos cu nevoile organismului este cea mai simplă soluție care te scapă de numeroase neplăceri. Obișnuiește-te să faci zilnic mișcare, masaj și să excluzi alimentele procesate din dieta alimentară. Aliază-te cu alimentele bogate în minerale, experimentează masajul terapeutic, găsește sportul preferat și astfel întârzie simptomele retenției de apă.