Ești sportiv de performanță sau în rutina ta zilnică sportul este indispensabil? Activitatea fizică este vitală pentru un organism apt să lupte contra bolilor. Totuși, efortul fizic intens poate conduce la o consecință mai puțin plăcută a sportului și anume: fractura de stres. Ce sunt fracturile de stres? Afecțiunea se manifestă prin apariția unor fisuri osoase, dezvoltate pe fondul activității fizice cu nivel crescut de solicitare. Care sunt tipurile, simptomele și soluțiile pentru fracturile de stres?
Cuprins:
- Fracturile de stres nu sunt provocate de lovituri
- Fractura de oboseală poate fi prevenită din timp – Descoperă principalele cauze și forme de manifestare
1. Fracturile de stres nu sunt provocate de lovituri
Fracturile de stres implică leziuni osose care apar din alte cauze decât impacturile puternice. La baza fracturilor stau câteva tipuri de mișcări care, cu timpul favorizează crăpăturile osoase. Aici vorbim despre mișcări repetitive, precum și efectuarea bruscă a unor exerciții intense fără a lăsa corpul să se adapteze gradual. Oasele conțin colagen. Rolul colagenului este de a reface structura oaselor în urma producerii unui șoc. Totuși, dacă șocurile se întâmplă în mod constant sau brusc, organismul s-ar putea să nu mai fie capabil să înlocuiască colagenul pierdut în structurile lezate.
Există două categorii ale fracturii de stres. Cea mai frecventă este fractura de oboseală, manifestată prin fisurarea oaselor care compun membrele inferioare. A doua categorie poartă denumirea de fractură prin insuficiență, care apare frecvent în zona metatarsienelor, tibiei și la oasele naviculare. Desigur, fracturile pot să atace și alte părți ale corpului, în funcție de tipul de antrenament practicat. Cei mai predispuși sunt alergătorii de maraton, dansatorii, handbaliștii, fotbaliștii sau jucătorii de volei și de golf.
Cum recunoști simptomele fracturii de stres? În primul rând, fisurarea oaselor generează senzații de durere în zona afectată. Intensitatea este la început slab perceptibilă, suportabilă. Pe parcurs devine deranjantă, afectând capacitatea de a face față antrenamentelor. Durerea se atenuează sau chiar dispare când corpul se află în repaus. În zona afectată pot să apară tumefierea sau hipersensibilitatea locală.
Care sunt cauzele principale care duc la fracturi de oboseală? Sportivii de performanță sau persoanele care depun efort fizic susținut sunt principalele grupe de risc.
Din cauza suprasolicitării, oasele încep să se fisureze. Printre alți factori de risc se mai numără și:
- densitatea osoasă scăzută;
- greutatea corporală redusă;
- tulburări menstruale;
- amenoree;
- osteoporoză;
- discrepanța de lungime a membrelor;
- alimentație slabă;
- aport insuficient de calciu;
- lipsa exercițiilor cu greutăți.
2. Fractura de oboseală poate fi prevenită din timp – Descoperă principalele cauze și forme de manifestare
Cum poți preveni fracturile de stres? La fel ca majoritatea problemelor de sănătate: prin echilibrarea stilului de viață. Ai început un nou tip de sport? Ți-ai schimbat rutina de exerciții? Orice schimbare trebuie făcută treptat. Corpul trebuie să se adapteze în mod gradual atât la frecvența, cât și la intensitatea noilor antrenamente.
Obișnuiește-te să adopți rutina de pregătire fizică înainte de sport. Rezervă-ți 15 minute pentru scaunele de masaj cu încălzire, masajul stretching sau fă câteva mișcări de aerobic. Așa îți pui în mișcare sângele și scazi riscurile de leziuni în timpul sportului sau febră musculară post-antrenament.
De fiecare dată când închei rutina de mișcare, alege să te odihnești activ. Apelează la programele fotoliilor de masaj cu role de frământare. Masajul începe treptat, cu mișcări blânde, care pot fi reglate până la intensitatea confortabilă. Mai mult, aparatele, fotoliile sau scaunele cu masaj și încălzire împart masajul în zone diferite (gât, umeri, spate, picioare), eliminând astfel stresul muscular și îmbunătățind mobilitatea incheieturilor.
Știai că, 1 din 5 sportivi suferă din cauza fracturii de oboseală? Studiile arată că, aproximativ 2% din leziunile sportive sunt fracturi de stres. Efectuarea testelor complementare pentru diagnosticarea și prevenirea acestei afecțiuni este vitală. Altfel, există riscul ca aceasta să se deplaseze provocând dureri mai serioase și randament sportiv redus.
Încălțămintea pe care alegi să o porți la antrenamente dictează starea de sănătate pe următorii câțiva ani. Selectează doar tipul de încălțăminte adecvat sportului tău, astfel încât șocurile să fie amortizate corespunzător.
Alimentația cu valoare nutrițională este vitală pentru performanțele oricărui sportiv. Compune mese cât mai diversificate din care să nu lipsească în mod special calciul și vitamina D, cruciale pentru sănătatea oaselor.
Simptomele fracturii de oboseală se pot ușor confunda cu semnele care însoțesc alte tipuri de afecțiuni. Diferențierea fracturii de oboseală față de alte afecțiuni este posibilă cu ajutorul radiografiilor.
Tu ce soluții aplici pentru a-ți proteja sistemul osos de fracturile de stres?