Skip to main content

De ce este benefic masajul paravertebral? Odată cu înaintarea în vârstă, se instalează un disconfort frecvent în zona spatelui din cauza slăbirii musculaturii paravertebrale. Din această cauză te poți confrunta cu dureri care, dacă sunt lăsate netratate, se pot acutiza provocând consecințe serioase, migrene și o stare generală de nervozitate. Care sunt cauzele care conduc la contracturi în zona mușchilor paravertebrali? Care sunt soluțiile indicate pentru prevenirea disconfortului și relaxarea musculară?

Cuprins:

  1. Masajul paravertebral și sănătatea organelor interne
  2. Masajul paravertebral și menținerea unei posturi corecte a spatelui

1. Masajul paravertebral și sănătatea organelor interne

Exercițiile pentru spate și masajul paravertebral întăresc musculatura și calmează rigiditatea instalată la acest nivel. Mușchii romboizi, trapezi și cei lați ai spatelui au un rol important, deoarece influențează majoritatea mișcărilor realizate de către corp. Acești mușchi ajută la manevrarea obiectelor și apropierea acestora de corp. De asemenea, datorită acestor grupe de mușchi putem menține o postură corectă a coloanei vertebrale.

Acest lucru are atât o importanță de natură estetică, cât și pentru sănătatea organelor interne. O postură incorectă a spatelui presează organele interne, afectând funcționalitatea acestora, dar și activitatea plămânilor. Așadar, dacă te confrunți cu probleme respiratorii, ar trebui să acorzi mai multă importanță posturii corpului. De asemenea, o postură vicioasă a spatelui conduce în timp la afecțiuni ale coloanei vertebrale, ceea ce poate impune intervenții medicale complexe.

Pentru a preveni toate aceste consecințe nefaste, totul depinde de tine și de ceea ce faci pentru a-ți tonifia musculatura paravertebrală. În plus, exercițiile și masajul paravertebral incluse în rutina zilnică, reduc stresul muscular, relaxează zona, cresc mobilitatea și astfel întăresc rezistența în cazul eventualelor accidentări.

Care sunt cele mai comune cauze care conduc la rigiditate și dureri de spate? Sedentarismul sau obiceiul de a petrece ore în șir pe scaun conduc la dureri ușoare, senzații de furnicături sau înțepături și chiar până la disconfort insuportabil. Este indicat ca o dată la 50 de minute de stat jos să te ridici, să te plimbi puțin sau să faci câteva exerciții.

Dacă timpul nu-ți permite să respecți o rutină activă de minim 120 de minute de sport pe săptămână, atunci încearcă pe cât posibil să mergi mai mult pe jos. Evită mijloacele de transport când pleci de la birou, înlocuiește liftul cu urcatul scărilor și profită de weekenduri pentru a petrece timp în natură.     

De asemenea, conform anumitor studii, persoanele care fumează dureri mai intense la nivelul spatelui, comparativ cu persoanele care nu dețin acest obicei. Purtarea pantofilor cu toc pot favoriza deformări ale coloanei vertebrale, ceea ce scurtează drumul către dureri de spate și probleme mai complicate. 

Atunci când ridici obiecte grele ai grijă ca presiunea să fie pusă pe musculatura gambelor, nu pe spate. Când manevrezi lucruri grele, acestea trebuie transportate în ambele mâini pentru a se asigura un echilibru.

2. Masajul paravertebral și menținerea unei posturi corecte a spatelui

Formează o rutină în care să experimentezi beneficiile masajului paravertebral. Când programul nu-ți permite să mergi la salon de relaxare, fotoliile de masaj profesionale pot deveni o soluție viabilă. Rezervă-ți în fiecare zi 15 minute pentru masajul paravertebral sau Deep Tissue. Fotoliile de masaj sunt concepute astfel încât, rolele să pătrundă cu fermitate în profunzimea musculară până la 12.5 cm adâncime. Astfel, elimini contracturile musculare, relaxezi zonele rigide și scazi disconfortul asociat durerilor.

Masajul este binevenit mai ales după ce o zi ai stat în scaunul de birou și cauți o modalitate ușoară de a-ți calma corpul înainte de ora de somn. Masajul cu încălzire este conceput să atenueze durerile, să destindă mușchii și astfel să ajute corpul să să adopte o postură relaxată. De asemenea, pentru menținerea spatelui într-o poziție corectă, în mod natural sunt necesare și exercițiile fizice. Întinderile, stretchingul sau yoga pot fi incluse în rutina ta de relaxare. Nu în ultimul rând, ia în calcul și faptul că, articolele de pat influențează semnificativ sănătatea coloanei vertebrale. Investește într-o saltea de calitate, care să susțină și să respecte curburile coloanei vertebrale.