Skip to main content

Relaxarea spatelui este importantă tocmai pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor cu efecte pe termen lung. Disconfortul în zona spatelui reprezintă o problemă obișnuită, cel mai frecvent se declanșează în zona lombară. Cauzele sunt numeroase și sunt influențate cel mai mult de stilul de viață și postura corpului în scaun.

Cuprins:

  1. Relaxarea spatelui – Care sunt cele 3 cauze de stres muscular? 
  2. Detensionarea musculaturii spatelui – Recomandări pentru o rutină sănătoasă

1. Relaxarea spatelui – Care sunt cele 3 cauze de stres muscular? 

Care sunt principalele cauze care duc în timp la disconfort la nivelul spatelui?

  • Suprasolicitarea mușchilor

Oboseala spatelui este posibil să apară din cauza obiceiului de a transporta obiecte grele, precum genți sau rucsacuri. De asemenea, mușchii pot fi stresați în urma efortului fizic susținut, mai ales fără a face încălzirea înainte. După o perioadă de repaus, în care nu ai făcut mișcare mai deloc este de preferat să începi cu exerciții moderate, care să obișnuiască din nou musculatura cu rutina pe care ai avut-o și înainte. În caz contrar, pot să apară spasme musculare, mobilitate redusă și tensiuni la nivelul ligamentelor din zona coloanei vertebrale.

  • Neglijarea posturii corporale

Atunci când stăm mult timp la birou tindem să rămânem în poziția cea mai confortabilă, deși de multe ori asta poate fi una nesănătoasă pentru spate. De asemenea, există și categoria de persoane care, din cauza profesiei pe care o exercită sunt nevoiți să petreacă timp în picioare cu spatele aplecat, a;a cum sunt stomatologii, chirurgii, pictorii, etc.

  • Înaintarea în vârstă

Odată cu înaintarea în vârstă, discurile intervertebrale încep să se deterioreze, ceea ce provoacă disconfort local. Acesta se poate extinde către fese și chiar spre picioare. De asemenea, afectarea discurilor intervertebrale poate avea drept cauză o serie de boli, începând de la spondiloză, scolioză, sciatica și până la eventuale fracturi.   

Disconfortul la nivelul spatelui se manifestă la intensități diferite, dar de obicei e de scurtă durată și se calmează prin odihnă și relaxarea spatelui. Astfel, dacă ai făcut sport, antrenamente intense, ai transportat obiecte grele sau ai petrecut mult timp la birou ori în picioare, atunci un masaj de relaxare în fotoliul de masaj profesional și un somn bun pot fi modalități convenabile de calmare a tensiunii. Însă, dacă disconfortul persistă sau durerile sunt acute, atunci este indicată o vizită la medicul specialist pentru depistarea exactă a cauzei.

2. Detensionarea musculaturii spatelui – Recomandări pentru o rutină sănătoasă

Dacă ai un stil de viață solicitant dintr-un motiv sau altul, atunci află ce trebuie să faci zi de zi pentru relaxarea spatelui. 

  • Importanța dietei alimentare

Pentru sănătatea oaselor care susțin coloana vertebrală este indicat să incluzi în dieta zilnică alimente bogate în vitamina D și fier. De asemenea, renunță la fumat și ai grijă la kilogramele în plus. Depunerea grăsimii în zona abdominală afectează sănătatea spatelui.

  • Rutina de încălzire înainte de efort fizic intens

Rezervă minim 5-10 minute pentru a-ți pregăti spatele pentru sport sau efort susținut. Poți începe rutina cu un masaj stretching pentru spate sau întreg corpul. De asemenea, poți activa programul de masaj cu încălzire la spate și să reglezi din telecomandă nivelul de intensitate corespunzător condiției tale fizice. Pentru relaxarea spatelui poți combina masajul preferat cu exerciții de întindere sau yoga. De asemenea, dacă faci sport, nu neglija musculatura abdomenului.

  • Fă pauze de minim 5 minute

Ridică-te din scaun și plimbă-te câțiva pași prin cameră, fă-ți o cafea sau relaxează-te rapid cu programul de masaj de 7 minute. Astfel, îți detensionezi musculatura amorțită de atâta stat și previi rigiditatea din zona coloanei vertebrale.

  • Distribuie greutățile în mod egal

Pentru relaxarea spatelui, atunci când ești nevoit să transporți obiecte grele, ghemuiește-te prima dată și ridică-ți corpul folosind prima dată picioarele, apoi șoldurile. Nu este indicat să îndoi sau să răsucești corpul cât timp ții greutățile în mână. Dacă urmează să pleci pe munte sau ai de transportat o geantă grea, atunci folosește un rucsac pe care să-l ții pe ambii umeri. În acest fel, greutatea se va distribui în mod egal, fără a exista riscul de a stresa musculatura de pe o anumită parte a spatelui. 

Relaxarea spatelui pentru prevenirea disconfortului depinde strict de obiceiurile tale zilnice. După o zi activă, calmează musculatura solicitată făcând masajul potrivit, la intensitatea dorită, odihnindu-te corespunzător și furnizând organismului alimentele care întăresc oasele.