Skip to main content

Sciatica este o afecțiune frecventă care se manifestă prin senzații de durere și arsură începând din zona lombară, fese și până la coapse și genunchi. Disconfortul poate fi constant sau poate să apară și să dispară din timp în timp. Durerea se acutizează atunci când te ridici brusc, când stai mult în picioare sau când răsucești brusc corpul. La majoritatea persoanelor, sciatica însoțește și alte afecțiuni dezvoltate la nivelul vertebrelor. În aceste cazuri, sciatica este declanșată de presiunea pe care o depun discurile coloanei vertebrale asupra nervului sciatic. Neplăcerile cauzate de nervul sciatic pot fi atenuate prin diverse tipuri de terapii.

Totuși este indicat să apelezi la sfatului unui specialist și să efectuezi un RMN de coloană. În funcție de opinia specialistului, tratamentul prescris pentru sciatică poate fi corelat cu terapii alternative care să ducă la rezultate vizibile într-un timp cât mai scurt. 

Cuprins:

  1. Nervul sciatic – Care sunt cele mai indicate tipuri de masaj pentru sciatică?
  2. Lombosciatica – Terapii alternative pentru nervul sciatic

1. Nervul sciatic – Care sunt cele mai indicate tipuri de masaj pentru sciatică?

Masajul rămâne cea mai populară și frecventă terapie de calmare a durerilor sciatice. Dintre toate terapiile alternative, masajul oferă cele mai multe beneficii la nivelul întregului organism. Afecțiunea este preponderentă în cazul persoanelor fără activitate fizică sau care petrec mult timp la birou.

Durerile de la nervul sciatic îți provoacă migrene, stări de iritare, nervozitate și tulburări de somn? O sesiune de masaj detensionează zona vulnerabilă, deblochează fluxul sanguin, ameliorarează intensitatea durerii, etc. Astfel, simți cum migrenele dispar ca prin minune, luându-le locul o stare generală de calm care pregătește corpul și mentalul pentru odihnă. 

  • Shiatsu

Masajul Shiatsu este o tehnică străveche focusată asupra meridianelor corpului uman. Prin presarea acestor centri energetici te conectezi cu organele interne corespondente. Acestea sunt fortificate cu ajutorul mișcărilor de presiune să elimine acumularea de toxine, stresul muscular, blocajele circulatorii pentru a-și crește puterea de autovindecare. 

  • Stretching

Masajul stretching cu întindere ajută la dezvoltarea mobilității musculare. Musculatura flexibilă susține toate mișcările corpului și previne scurtarea sau restrângerea mușchilor. Lipsa masajului cu întindere și a exercițiilor fizice generează scurtarea musculaturii, care devine incapabilă să susțină mișcările fizice până la capăt. Din acest motiv se intensifică durerile de la nervul sciatic, articulare, ajungându-se chiar la luxații.

  • Masaj cu frământare

Un masaj cu frământare este chiar indicat pentru a face față durerilor de la nervul sciatic. Scaunele și fotoliile de masaj japoneze cu tehnica Push&Knead diminuează durerile zonei sciatice, datorită mecanismului de ajustare a profunzimii pe nivele. Scaunele de masaj sunt configurate cu perne care împing șoldurile în sus pentru un masaj de împingere și frământare. 

  • Reflexoterapia

Talpa piciorului reprezintă o hartă a corpului uman prin care poți poți crea o conexiune cu organele interne. ficatul, colonul, ovarele, duodenul, plămânii, toate au un punct conductor în talpă. Știința numită reflexoterapie ameliorează stresul muscular, încurajând fluxul sanguin să ajungă în țesuturi și la celule.

Astfel, aceste elemente sunt alimentate cu nutrienții și oxigenul necesar bunei funcționări a organismului. Pentru persoanele care petrec multe ore în scaunul de birou, masajul punctelor reflexogene în tălpi oferă cele mai eficiente rezultate. Scaunele și fotoliile de masaj cu role pentru reflexoterapie în talpă presează întreaga suprafața până la conturul călcâiului, zona care comunică direct cu nervul sciatic.  

2. Lombosciatica – Terapii alternative pentru nervul sciatic

Prevenirea lombosciaticii este posibilă prin numeroase alte remedii naturale care să completeze masajul și tratamentul de specialitate. 

  • Plasturi antiinflamatori cu efect hipertermic;
  • Unguente antiinflamatoare;
  • Acupunctrua;
  • Yoga;
  • Pilates.

Nu uita de mișcare! Lombosciatica nu trebuie să fie o scuză pentru a petrece toată ziua în pat. Mișcarea ridică rezistența musculaturii, ceea ce favorizează susținerea corectă a coloanei vertebrale. Mai mult, activitatea fizică moderată sporește mobilitatea și implicit, gama de mișcări. Masajul, pilates sau plimbările ușoare sunt un prilejul perfect pentru a debloca sângele să circule în zonele afectate, fapt care grăbește vindecarea. Prin activitate fizică, mintea începe să reacționeze diferit la durere, transformând-o într-un disconfort suportabil.

Afecțiunile nervului sciatic se pot agrava prin lipsa mișcării. Fie că preferi masajul cu stretching, masajul cu frământare, pilates, fie plimbările în natură, fiecare dintre acestea ajută la ameliorarea simptomelor. Dacă totuși simți o durere crescută atunci când faci efort, atunci este recomandat să vizitezi un medic.