Skip to main content

Care e legătura dintre masaj și simptomele scoliozei? Știai că fotoliul de masaj ocupă un rol major în atenuarea scoliozei? Scolioza este una dintre cele mai comune afecțiuni întâmpinate de omul modern. Aceasta se manifestă printr-o deviere în plan frontal a coloanei vertebrale. Cauzele care favorizează scolioza sunt numeroase. Pot fi genetice, neurologice, musculare, congenitale sau metabolice. Majoritatea sunt de natură funcțională (generate de postura corporală vicioasă, contracturi musculare, etc.). Cum poate fi vindecată scolioza? Când se impun soluții invazive și când este recomandată terapia prin masaj?

Cuprins:

  1. Simptomele scoliozei – Rolul masajului în prevenirea durerilor de spate  
  2. Fotoliul masaj, terapeutul din locuința ta – Masajul nu este destinat doar problemelor de spate

1. Simptomele scoliozei – Rolul masajului în prevenirea durerilor de spate  

Simptomele scoliozei nu sunt dureroase, dar afecțiunea poate fi semnalată prin procedura screening-ului. Afecțiunea se identifică printr-o asimetrie la nivelul umerilor, omoplaților și a bazinului. Uneori, pacienții acuză disconfort în zona nervului sciatic. Adesea, pacienții cu simptomele scoliozei reclamă oboseală accentuată și dureri de spate după o perioadă lungă de stat în picioare. Scolioza ușoară apare atunci când coloana vertebrală este curbată la 10-15 grade. Forma moderată de scolioză există când coloana atinge o curbură de 30 de grade și chiar mai mult în cazul scoliozei severe.

Lipsa tratamentului corespunzător favorizează disconfortul accentuat la nivelul coloanei vertebrale. Mai mult, scolioza avansată duce la complicații cu efecte devastatoare asupra altor organe. De exemplu, atunci când curbura coloanei depășește 70 de grade, există presiune ridicată asupra toracelui și a inimii. Când curbura este mai proeminentă de 100 de grade, atunci sunt afectați plămânii și inclusiv, capacitatea de a respira corect. Ambele ipoteze încurajează problemele pulmonare, pomparea deficitară a inimii sau chiar pneumonia. 

Scolioza severă se poate trata prin purtarea unui corset special sau prin operație. Corsetul este recomandat persoanelor a căror curbură se situează între 25-40 de grade. Intervenția chirurgicală se poate impune atunci când devierea coloanei atinge 50 de grade.

Vestea excelentă este că scolioza poate fi tratată prin mijloace non-invazive. Gimnastica medicală și fotoliile de masaj sunt două dintre variante. Curbura coloanei determină o presiune distribuită inegal la nivelul mușchilor. De altfel, medicii încurajează pacienții cu scolioză să practice sport atâta timp cât nu suferă de durere. Antrenarea mușchilor ‘’obligă’’ coloana să adopte o postură dreaptă, corectă.

2. Fotoliul masaj, terapeutul din locuința ta – Masajul nu este destinat doar problemelor de spate

Dacă gimnastica de specialitate ajută la corectarea posturii coloanei vertebrale, atunci fotoliul masaj atenuează disconfortul fizic. Un fotoliu cu masaj instalat în peisajul locuinței tale înlocuiește terapeutul la orice oră din zi și din noapte. Se știe faptul că, durerile provocate de curbura coloanei transformă somnul într-o provocare. Lipsa unui program sănătos de odihnă are la rândul său efecte nocive asupra tuturor planurilor vieții. Un somn deficitar slăbește sistemul imunitar în fața bolilor.

De asemenea, reduce capacitatea de concentrare, scade randamentul și energia pe timpul zilei. O sesiune de 10-20 de minute în scaunul cu masaj îți ‘’ia durerea cu mâna’’. Masajul detensionează mușchii, permite sângelui să circule în tot corpul și optimizează mobilitatea coloanei vertebrale în rândul persoanelor cu scolioză. Persoana poate opta pentru o combinație de tehnici și programe de masaj: presiune susținută, fricțiune, frământare, vibrații și întindere cu scopul de a echilibra musculatura spatelui. De asemenea, masajul Shiatsu este benefic în atenuarea simptomelor specifice scoliozei. Masajul Shiatsu se concentrează pe mișcări de întindere și mișcări circulare, concepute pentru asigurarea flexibilității musculare de la nivelul spatelui.

Masajul optimizează circulația sanguină, proces care protejează sănătatea inimii și care normalizează tensiunea arterială. Specialiștii au observat că terapia formată din ședințe de masaj, gimnastică și înot accelerează vindecarea simptomelor asociate scoliozei. Masajul nu tratează scolioza, dar combate disconfortul fizic și îți permite să-ți desfășori normal activitățile zilnice.