Skip to main content

Ce este fasciita plantară? Inflamația fasciei plantare este cea mai comună cauză a durerilor de călcâie. Ce înseamnă fascia plantară? Ligamentul care unește osul călcâiului cu oasele degetelor de la picioare. Din cauza inflamației călcâiului simți dureri ascuțite în această zonă în special după ce te-ai dat jos din pat, după ce te-ai ridicat din șezut sau dacă ai stat prea mult timp în picioare. Care sunt categoriile cele mai predispuse la fasciita plantară? Care sunt factorii de risc ai fasciitei plantare?

Cuprins:

  1. Fasciita plantară și categoriile principale de risc
  2. Fasciita plantară poate fi prevenită și ameliorată prin terapii alternative?

1. Fasciita plantară și categoriile principale de risc

Fascia plantară este zilnic suprasolicitată. Rolul ligamentului este acela de amortizare a șocurilor și de susține a arcului de la picior în timpul deplasării. Din cauza presiunii la mers și a efortului intens în timpul sportului, acest ligament începe să se fisureze și în timp poate ajunge să se rupă. Ca urmare a activității fizice constante, fascia se inflamează, provocând disconfort și rigiditate la călcâie.

Uzura ligamentului poate să apară pe fondul diferitelor situații:

  • Vârsta

Categoria de vârstă între 40 și 60 de ani este cea mai predispusă la inflamarea călcâielor.  

  • Activitatea fizică de lungă durată pe suprafețe dure
  • Sporturi solicitante

Practicarea anumitor sporturi care exercită presiune ridicată asupra ligamentelor poate crește riscul fasciitei plantare. Cele mai comune exemple în acest sens sunt: baletul, atletismul sau gimnastica aerobică. 

  • Sarcinile târzii
  • Configurația piciorului

Persoanele care au călcâiele arcuite sau platfus prezintă riscul fasciitei plantare din cauza distribuirii neuniforme a greutății corporale.

  • Obezitatea

Lipsa activității fizice și a unei diete echilibrate favorizează creșterea masei corporale. Excesul de greutate presează ligamentele, care încep încet să se fisureze provocând leziuni.

  • Anumite afecțiuni

Persoanele care suferă de artrită pot întâmpina și probleme la nivelul fasciei plantare.  

  • Obiceiul de a sta prea mult timp în picioare

Persoanele care prin natura profesiei petrec mult timp stând în picioare ajung să reclame disconfort la nivelul călcâielor.   

Femeile sunt cele afectate de fasciită plantară prin comparație cu bărbații. Motivele nu sunt pe deplin elucidate. Câteva potențiale explicații ar putea fi utilizarea încălțămintei incomode sau sarcina.

2. Fasciita plantară poate fi prevenită și ameliorată prin terapii alternative?

Afecțiunea se manifestă prin senzații de arsură sau dureri ascuțite la călcâie și care se pot extinde către gambe. Pentru a grăbi vindecarea, medicul poate recomanda exerciții de întindere a gambelor, masaj, flexări și multe altele.

  • Presopunctura

Masajul pentru arcul piciorului ajută la atenuarea disconfortului fasciitei. Folosirea fotoliilor de masaj cu role pentru punctele reflexogene din tălpi ajută la îmbunătățirea mobilității tălpilor. Rolele de masaj întind arcul piciorului, relaxează talpa și elimină stresul acumulat în urma efortului.

  • Masaj cu încălzire

Acțiunea pernelor de aer cald imită masajul realizat de maseurii profesioniști. Mai mult, scaunele de masaj cu perne de aer pentru încălzire optimizează circulația periferică. În acest fel este diminuată senzația de ,,masaj mecanic”, deoarece este reprodusă intensitatea și flexibilitatea masajului efectuat de mâinile umane.

  • Exercițiile de stretching

Exercițiile de întindere a gambelor și a fasciei plantare pot reduce simptomele inflamației înainte să afecteze rutina de viață. Mișcările de întindere și masajul cu stretching a scaunelor de masaj cu suport pentru picioare tonifiază musculatura întregului picior, începând cu tălpile și gambele. Ajustarea suportului pentru gambe aduce corpul în poziție întinsă, pregătită pentru sesiune de relaxare.

  • Inserțiile de pantofi

Inserțiile de încălțăminte atenuează șocurile în timpul mersului, ameliorează durerile și ajută astfel la continuarea activităților zilnice.

Dacă disconfortul persistă și chiar afectează activitățile de zi cu zi, atunci este indicată o vizită la medic. După evaluarea medicală, specialistul poate recomanda fizioterapie, antiinflamatoare, terapia cu unde șoc sau intervenții chirurgicale. Însă, de ajutor sunt și terapiile alternative care completează tratamentul convențional.