Skip to main content

Un masaj cu reflexoterapie este o formă de terapie complementară, al cărei scop vizează ameliorarea bolilor prin folosirea unor reflexe specifice. Principiul de origine al reflexoterapiei este unul simplu. Pe suprafața corpului uman există puncte reflexe corespondente fiecărui organ. Prin masarea acestor puncte reflexogene sunt stimulate organele respective, creându-se astfel echilibrul energetic de care corpul are nevoie pentru funcționare optimă.

La nivelul tălpii există aproximativ 7.000 de terminații nervoase, fiecare dintre acestea ‘’comunicând’’ cu o parte specifică a corpului uman. Prin apăsarea punctelor reflexogene are loc deblocarea funcțiilor organismului și eliminarea toxinelor. Toxinele acumulate fiind factorii responsabili pentru dezvoltarea celor mai comune boli.

Care sunt beneficiile practicării masajului cu reflexoterapie? Când este contraindicată reflexoterapia? De ce este indicat să faci masaj cu reflexoterapie cel puțin o dată pe săptămână?

Cuprins:

  1. Masaj cu reflexoterapie și principalele beneficii pentru echilibrul energetic al corpului uman
  2. Stimularea punctelor reflexogene, impulsul de autovindecare naturală

1. Masaj cu reflexoterapie și principalele beneficii pentru echilibrul energetic al corpului uman

Masajul cu reflexoterapie încurajează funcția naturală de autovindecare prin eliminarea blocajelor energetice cu ajutorul masajului. Ședințele de reflexoterapie realizate de profesioniști pot fi completate cu programele și tehnicile fotoliilor japoneze de masaj care imită mișcările terapeuților. Fotoliile japoneze de masaj sunt o investiție cu efecte pe termen lung asupra igienizării organismului. Am putea afirma că toxinele sunt parte din viața omului modern dacă am lua în calcul gradul major de poluare la care acesta este zilnic expus.

Hrana tip fast-food sau utilizarea de pesticide și erbicide în agricultură definesc doar câțiva din factorii principali care otrăvesc funcțiile organismului zi de zi. Beneficiile reflexoterapiei nu se opresc aici. Talpa piciorului este o hartă pe care sunt proiectate punctele reflexe corespunzătoare fiecărui organ. Ovarele, colonul, creierul, ochii, vezica urinară, rinichii, pancreasul, stomacul, glanda tiroidă, plămânii, duodenul, ficatul – toate acestea au un punct conducător în talpa piciorului. Rolele fotoliului de masaj masează aceste zone, cu scopul de a preveni sau de a ameliora potențiale disfuncții la nivelul acestor organe.

Studiile au demonstrat de-a lungul timpului faptul că masajul cu reflexoterapie:

  • deblochează impulsurile nervoase;
  • contribuie la creșterea fertilității;
  • atenuează durerile articulare;
  • ameliorează disfuncțiile sistemului digestiv;
  • fortifică sistemul imunitar și corectează dezechilibrele hormonale.

Stresul este elementul central pentru 70% dintre cazurile de îmbolnăviri. Reflexoterapia combate stresul fizic prin detensionarea musculaturii care încurajează instalarea unei stări de calm, reducând astfel stresul emoțional. Pentru atingerea echilibrului bioenergetic al corpului, fluxul sanguin optim este esențial. Pe măsură ce corpul se relaxează prin masaj cu reflexoterapie, fluxul sanguin este deblocat. Astfel, fiecare organ este alimentat cu oxigen și nutrienții esențiali.

2. Stimularea punctelor reflexogene, impulsul de autovindecare naturală

Stimularea punctelor reflexogene este cheia unui spectru larg de boli. Începând cu afecțiunile cauzate de stilul de viață haotic (depresie, anxietate, insomnii, migrene), artrite, gastrite, bilă leneșă, afecțiuni renale, hipo și hipertensiune, sindromul mâinilor și picioarelor reci și până la rinite, sinuzite sau astm. Acest tip de terapie este indicat atât copiilor, cât și vârstnicilor. Totuși există o serie de contraindicații de care e bine să se țină cont înainte de a recurge la această practică. Astfel, reflexoterapia este contraindicată în următoarele ipoteze:

  • inflamații ale sistemului circulator sau limfatic;
  • leziuni, fracturi sau răni deschise;
  • reumatism articular sever;
  • infecții ale pielii cu care se lucrează;
  • boli ale ganglionilor limfatici.

Reflexoterapia nu are scop curativ, ci este o practică prin care este încurajat procesul natural de autovindecare. De asemenea, această terapie complementară participă la îmbunătățirea drenajului limfatic, a conexiunilor nervoase, eliminarea durerilor menstruale și lista continuă. Cu toate acestea, terapiile complementare nu trebuie abordate ca substitut al medicinei de specialitate, ci mai degrabă ca soluție capabilă să completeze tratamentul prescris de medic pentru diverse afecțiuni.