Skip to main content

Majoritatea dintre noi simțim nevoia să ne întindem puțin după masa de prânz. Din păcate, acest lucru nu este mereu posibil, câteodată nici măcar pentru cei care lucrează remote. În schimb pot fi puse în aplicare câteva trucuri eficiente prin care să combați senzația de oboseală după prânz și care să ofere energia necesară pentru tot restul zilei.

Cuprins:

  1. Senzația de oboseală după prânz – De ce te simți lipsit de energie după ce mănânci?
  2. Somnolența după masa de prânz – Cum să-ți recapeți energia pentru restul zilei?

1. Senzația de oboseală după prânz – De ce te simți lipsit de energie după ce mănânci?

Senzația de oboseală după prânz este adesea influențată de ceea ce alegi să faci după masă. Află ce faci greșit în rutina ta de la prânz și care sunt soluțiile pentru a-ți menține energia de-a lungul zilei.

  • Consumul de alimente provocatoare pentru glicemie

Dacă obișnuiești să mănânci consistent sau preferi deserturile după fiecare masă, află că, insulina influențează major nivelul tău de energie. Acest hormon secretat de pancreas crește pentru a stabiliza glicemia, apoi scade, ceea ce explică senzația de a trage ,,un pui de somn’’ după masă. Secretul unui prânz hrănitor fără nevoia de a dormi după, constă într-o masă care să cuprindă proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși, care ajute digestia. 

  • Nu faci mișcare după masă

De asemenea, pentru a susține sistemul digestiv este indicat să faci mișcare lentă după ce ai mâncat. În funcție de posibilitățile pe care le ai, poți alege să ieși la o scurtă plimbare, ocazie cu care îți oxigenezi sângele și ajuți corpul să absoarbă vitamina D direct de la soare. Pentru rezultate optime îmbină mișcarea în aer liber cu masaj de relaxare rapidă cu durată de 7 minute sau yoga.  

2. Somnolența după masa de prânz – Cum să-ți recapeți energia pentru restul zilei?

Totuși, dacă nu te-ai odihnit suficient pe timpul nopții, atunci te vei confrunta cu apatie pe timpul zilei, indiferent ce faci sau ce mănânci. Dacă timpul îți permite, îți poți rezerva o repriza de somn cu durată de cel mult 20 de minute. Depășirea acestui prag te va face să te trezești amețit, iar seara vei adormi greu. 

  • Igienă de somn deficitară

De asemenea, dacă oboseala de pe timpul zilei este cauzată de tulburările de somn, atunci fă ceva în privința rutinei tale de dinaintea orei de culcare. De exemplu, propune-ți să renunți la butonarea telefonului sau a televizorului cu cel puțin o oră înainte să te culci. Dacă ai avut o zi încărcată, relaxează-ți corpul obosit făcând o baie caldă sau o sesiune de 20-30 de minute de masaj. Fotoliile de masaj japoneze oferă programul Night Healing cu masaj blând și întinderi ușoare, cu rol de eliminare a stresului emoțional și muscular.  

  • Porții excesive la o singură masă   

Dincolo de calitatea alimentației, la fel de problematică poate fi și cantitatea. Astfel, ai grijă la porția pe care o pui în farfurie. Cu cât consumi mai mult, cu atât mai multă energie va depune sistemul digestiv. Uneori, durata prea mare de timp între micul dejun și prânz poate fi un factor responsabil pentru apetitul crescut. În cazul acesta, poți opta pentru gustări sănătoase și simple între mese, precum fructe proaspete sau confiate, iaurt cu cereale integrale, nuci, rondele expandate, etc., care să alimenteze organismul cu nutrienți și astfel să amelioreze senzația de foame la prânz.

Senzația de oboseală după prânz este adesea rezultatul exceselor sau a unei igiene alimentare precare. Îmbunătățește-ți rutina de somn, pregătește-ți corpul pentru un somn de 7 ore, alege gustări sănătoase între mese și ai grijă ca în farfuria ta să se regăsească alimente variate, bogate nutritiv și sărace din punct de vedere caloric.