Skip to main content

Durerile lombare în zona coloanei vertebrale sunt experiențe pe care fiecare dintre noi le ‘’bifăm’’ o dată în viață. Senzațiile de durere la nivelul coloanei apar la orice vârstă. Deși par probleme inofensive, durerile netratate generează în timp hernii de disc. Statisticile arată că problemele lombare sunt preponderente în rândul persoanelor cu un stil de viață inactiv. Aici intră cei care lucrează la birou și care petrec majoritatea timpului în scaun. Acest mod de viață favorizează postura incorectă a coloanei vertebrale și implicit a durerilor asociate cu postura corporală vicioasă. Din fericire, durerile lombare pot fi prevenite și atenuante prin masajul lombar și prin practica osteopatiei.

Cuprins:

  1. Durerile lombare – Care mai sunt beneficiile osteopatiei?
  2. Masajul lombar și osteopatia – De ce nu trebuie să aștepți să te ‘’doară ceva’’ ca să recurgi la medicina alternativă?

1. Osteopatia – Care mai sunt beneficiile osteopatiei?

Osteopatia este o terapie complementară care poate preveni durerile lombare. În plus, aceasta are ca scop tratarea întregului corp prin manipularea cadrului musculo-scheletic. Grație mișcărilor blânde, zona dureroasă se decongestionează, iar articulațiile se relaxează. Cu ajutorul osteopatiei au loc schimbări pozitive la nivelul sistemului circulator, limfatic și nervos.

Fotoliile cu programe pentru masajul lombar sunt echipate cu funcții proiectate pe fiecare grupă de mușchi. Aceste dispozitive au capacitatea de a analiza aproximativ 10 grupe musculare. Osteopatia este la fel ca și masajul lombar, adică o metodă non-invazivă și nedureroasă, axată pe sănătatea umană la nivelul întregului corp și nu pe afecțiuni.

Filosofia care stă la baza masajului și a osteopatiei este simplă. Corpul – oasele, mușchii, circulația, țesuturile, organele interne, toate funcționează ca un întreg. Dacă elementele corpului uman se află în echilibru, atunci omul se află într-un proces de autovindecare continuă. Corpul uman poate fi scos din echilibru din cauza factorilor de stres care conduc la anxietate, depresie sau atacuri de panică. Aceste afecțiuni mentale sensibilizează sistemul imunitar și lasă loc bolilor.

Masajul și osteopatia sunt construite pe principiul ‘’mișcarea este viață’’. Altfel spus, medicina alternativă promovează activitatea fizică drept soluție ideală de a menține corpul și articulațiile sănătoase. Osteopatia are rolul de a detensiona zona coloanei vertebrale și totodată de a calma migrenele, nevralgiile și de a corija poziția coloanei vertebrale. 

2. Masajul lombar și osteopatia – De ce nu trebuie să aștepți să te ‘’doară ceva’’ ca să recurgi la medicina alternativă?

Greșeala pe care o comit cei mai mulți pacienți este aceea de a recurge la terapie doar când simt că ceva îi doare. Fie că este vorba de sesiuni de masaj, fie de osteopatie, de regulă, terapeutul știe când problema e instalată deja dinainte de apariția simptomelor. În general, medicina alternativă este indicată pentru a veni în completarea tratamentelor de specialitate. Astfel, un fotoliu electric de masaj nu poate vindeca o problemă de sănătate, dar poate în schimb să accelereze procesul de vindecare în anumite cazuri.

În plus, eliminarea stresului și a tensiunii din corp optimizează sănătatea mentală și tonusul general. Osteopatia și masajul promovează capacitatea de autovindecare a corpului. Ambele terapii îmbunătățesc fluxul sanguin, cresc mobilitatea ligamentelor și relaxează țesuturile.

Există studii care au demonstrat că osteopatia este benefică atât pentru durerile lombare, cât și pentru sindromul intestinului iritabil, dureri menstruale, leziuni ale gleznei, depresie sau recuperare post operație.

Deși ambele terapii sunt non-invazive și nedureroase, totuși există câteva categorii de persoane cărora nu le sunt indicate. Aici intră: persoanele care au suferit luxații, rupturi ori deteriorări de ligamente, infecții osoase sau articulare.

În concluzie, terapia alternativă sau complementară poate fi cheia unei sănătăți de fier, departe de medicamente. Masajul și osteopatia sunt secretul prin care conservi sănătatea corpului prin mișcare, întindere și masare a mușchilor și articulațiilor.