Skip to main content

Migrenele sunt dureri severe, acute, care  se resimt de obicei pe o parte a capului și care pot dura câteva ore sau chiar zile. Migrenele puternice pot provoca hipersibilitate la lumină sau zgomot, senzație de greață și vărsături. Aceste simptome pot fi asociate oboselii, perioadelor de suprasolicitare sau chiar anumitor afecțiuni. 

Dacă nu sunt prevenite sau ameliorate corespunzător, atunci migrenele pot interfera cu activitățile zilnice. Care sunt simptomele care anunță instalarea migrenelor? Cum pot fi prevenite și ameliorate fără medicamente? Stilul de viață și nutriția precară pot genera instalarea și prelungirea durerilor de cap. Care sunt obiceiurile dăunătoare și cum pot fi acestea corijate?

Cuprins:

  1. Migrenele, rezultatul nivelului redus al serotoninei
  2. Migrenele și terapiile alternative de echilibrare a cortizolului

1. Migrenele, rezultatul nivelului redus al serotoninei

Există situații în care migrenele nu se instalează brusc, ci sunt semnalate prin tulburări de vedere, dificultăți de vorbire, furnicături pe o parte a feței sau la nivelul membrelor. Alteori, aceste dureri apar odată cu durerile de cap. Care sunt cauzele migrenelor? Cauzele exacte sunt încă necunoscute. Studiile arată că, durerile severe de cap apar pe fondul unei activități anormale a creierului care afectează vasele sanguine, substanțele chimice și semnalele nervoase de la nivelul capului. Stilul de viață, problemele hormonale, dezechilibrele emoționale, medicația, dieta, factorii de mediu afectează activitatea normală a creierului.

  • Migrenele și emoțiile

Stresul prelungit, anxietatea, depresia, șocurile sunt declanșatorii emoționali ai migrenelor.

  • Migrenele și catalizatorii fizici 

Antrenamentele tulburările de somn, postura incorectă a spatelui, durerile de umeri și gât se numără printre declanșatorii fizici.

  • Durerile de cap și alimentele inamice

Nerespectarea meselor, consumul de alcool sau cofeină, alimentația pe bază de tiramină sau deshidratarea sunt factorii de natură nutrițională care declanșează migrenele. 

  • Durerile de cap și condițiile de mediu

Mirosurile și zgomotele puternice, luminile intermitente, poluarea fonică, fumatul pasiv, schimbările de temperatură se numără printre factorii de mediu care influențează apariția și durata durerilor de cap.  

Fiecare dintre aceste elemente are potențial nociv asupra nivelului de serotonină și dopamină (substanțe care ajută la echilibrarea sistemului nervos). De asemenea, migrenele pot fi moștenite genetic. În majoritatea cazurilor, copilul moștenește migrenele mai mult din partea mamei. Femeile sunt mult mai predispuse la migrene, pe fondul schimbărilor hormonale, perioadelor menstruale sau a sarcinii.   

2. Migrenele și terapiile alternative de echilibrare a cortizolului

Chiar dacă sunt necunoscute cauzele exacte ale migrenelor, vestea bună este că riscurile pot fi diminuate prin schimbarea obiceiurilor de viață. 

  • Terapie prin odihnă activă

Gestionarea stresului menține nivelul optim de serotonină în creier prin echilibrarea hormonului de stres: cortizolul. Chiar dacă stresul face parte din viață, există tehnici simple prin care efectele pot fi diminuate. Exercițiile fizice practicate în mod regulat și îmbinate cu terapiile alternative de relaxare compun formula ideală anti-stres. 

Oboseala și stresul se ,,adună’’ în zona gât-umeri, deci un masaj de relaxare este indicat la finalul fiecărei zile. Gama fotoliilor de masaj japoneze cu Zero Gravity relaxează corpul în poziție orizontală. Sângele pătrunde în toate țesuturile, ajutând la ameliorarea rigidității musculare. În plus, fotoliile extensibile cu masaj stretching crește mobilitatea încheieturilor. Totodată, fotoliile recliner de masaj cu perne de aer acționează pe cele mai dureroase zone, eliberând oboseala din umeri, gât, talie și picioare. 

Pune-ți sângele în mișcare chiar și când petreci timpul acasă. Bucură-te de experiența fotoliilor de masaj cu role concentrate pe zona cefei, omoplaților și mușchilor trapezi. Rolele presează ferm mușchii cu o intensitate pe care o poți regla în chiar în timpul sesiunii de masaj, conform confortului tău. 

Profită de zilele favorabile și relaxează-te prin plimbări în natură sau exerciții cu intensitate moderată. Oferă-ți un somn odihnitor respectând rutina celor 15 minute de masaj înainte de ora la care te culci de obicei. Poți opta pentru Night healing, Slow stretch, Air relaxation sau alte programe de masaj pentru relaxarea musculaturii pe care le poți păstra în memoria telecomenzii.

  • Dietă prietenoasă cu hormonul fericirii

Alimentația și odihna sunt medicamentele universale pentru o sănătate de fier. Studiile arată că, prin consumul de magneziu poți reduce frecvența migrenelor cu până la 40%. La fel de benefice sunt și sursele de vitamina B2, Omega-3 pe care le regăsești în suplimente pe bază de ulei de pește, kale, somon, lactate, brânzeturi proaspete, legume cu frunze verzi, nuci sau semințe de in. 

Alimentația, somnul, masajul și mișcarea în aer liber cresc nivelul serotoninei, ceea ce reduce frecvența migrenelor. Totuși, dacă acestea persistă sau afectează zilnic puterea de concentrare, atunci este indicată o vizită la medic pentru depistarea cauzei concrete și prescrierea unui tratament corespunzător.