Skip to main content

Sănătatea rinichilor este la fel de importantă ca și cea a ficatului, inimii sau creierului. Rinichii sunt adesea comparați cu două boabe de fasole care cântăresc până în 150 de grame fiecare. Cu toate acestea, în ciuda dimensiunii lor, rolul rinichilor este deosebit de important pentru sănătatea întregului organism.

Citește mai departe cât de multe fac rinichii pentru tine, cât de mult le-ai subestimat importanța și descoperă ce poți face tu pentru a le proteja sănătatea.

Cuprins:

  1. Îmbolnăvirea rinichilor – Care sunt cauzele principale și simptomele frecvente?
  2. Sănătatea rinichilor prin mișcare și nutriție 

1. Îmbolnăvirea rinichilor – Care sunt cauzele principale și simptomele frecvente?

Rinichii păstrează organismul curat, eliminând prin urină reziduurile care blochează fluxul sanguin și care pot provoca inflamații. Sănătatea rinichilor este importantă și pentru funcția lor de reglare a potasiului și a calciului în organism.

Calciul este vital pentru un sistem osos rezistent, cu atât mai mult dacă ești o fire activă sau practici un sport de performanță. Potasiul menține ritmul cardiac și tensiunea arterială în parametrii normali, susține funcționarea digestiei și previne contracturile musculare.

Rinichii echilibrează cantitatea de lichide din corp, de electroliți și controlează producerea de globule roșii. Astfel, sănătatea rinichilor este vitală pentru că păstrează organismul departe de afecțiunile cardiace, hipertensiune, acumulări de toxine, probleme gastro-intestinale și multe altele.

Datorită faptului că rinichii reglează calciul în organism, astfel oasele devin rezistente la șocuri, prevenind accidentările și accelerând perioada de recuperare după antrenamente. Prin detoxifierea corpului de reziduuri metabolice și toxinele inhalate din mediul exterior, păstrezi sângele curat să poată transporta oxigenul și nutrienții către celule. 

Care sunt factorii care sabotează sănătatea rinichilor?

Obiceiurile alimentare nesănătoase, diabetul, genetica sau tensiunea arterială sunt principalii inamici ai unor rinichi perfect sănătoși. În afară de factorul genetic, restul cauzelor pot fi influențate pentru a diminua riscurile de îmbolnăvire. 

Rinichii bolnavi încep să doară abia atunci când au atins un stadiu avansat de îmbolnăvire. Până la acest moment trebuie să fii atent la câteva simptome care arată că sănătatea rinichilor este vulnerabilă. Aceste simptome cuprind stări inexplicabile de epuizare persistentă, dificultăți de concentrare, nevoia de a urina frecvent, tulburări de somn, glezne umflate, piele deshidratată sau sânge în urină. Majoritatea sunt comune cu simptomele altor afecțiuni, deci o vizită la cabinetul medicului pentru identificarea cauzei este chiar recomandată. 

2. Sănătatea rinichilor prin mișcare și nutriție 

Fie că te confrunți deja cu probleme, fie vrei să previi riscurile, dieta benefică pentru rinichi trebuie să includă ulei de măsline, carne de pește, afine, mere, merișoare, ardei gras și albușurile. La polul opus sunt alimentele care sabotează sănătatea rinichilor și pe care trebuie să le tai de pe listă sau să reduci consumul lor. Printre acestea se numără sosurile, semipreparatele, conservele, patiseriile și alte alimente bogate în zahăr și grăsimi.

Alimentația corectă este o soluție insuficientă dacă rutina ta este preponderent sedentară. Nu e obligatoriu să te apuci de sală sau de sporturi de performanță. Rinichii apreciază orice fel de efort din partea ta, fie că ieși la plimbare pe jos sau cu bicicleta, faci yoga, practici mersul nordic, exerciții de stretching sau masaj de relaxare. Fotoliile de masaj și relaxare japoneze sunt un bun început în rutina ta de îngrijire a funcțiilor organismului.

Fie că este vorba despre postura corporală corectă, musculatura picioarelor, prevenirea durerilor lombare, fie că dorești un masaj în profunzime sau de relaxare, poți opta pentru un masaj complet al corpului sau pentru programe concentrate doar pe anumite zone. Programul de masaj cu role pentru reflexoterapie presează acele puncte din talpă care comunică direct cu rinichii sau cu alte organe importante, îmbunătățind funcționalitatea acestora. Și masajul shiatsu îmbunătățește conexiunea cu rinichii prin stimularea zonelor energetice de pe suprafața corpului.

Mai mult, masajul ajută la echilibrarea emoțiilor, înlocuind nervozitatea acumulată de peste zi cu o stare generală de calm. Astfel, tensiunea arterială și ritmul cardiac se află în parametrii normali, ceea ce reduce riscul de hipertensiune, glicemie crescută, diabet, boli cardiovasculare și alte afecțiuni care îngreunează funcționarea rinichilor.