Skip to main content

Sportul de dimineață pe stomacul gol a devenit o practică tot mai răspândită printre cei care iubesc să facă mișcare. Cât este de sănătos să faci efort înainte de micul dejun? Când sari peste micul dejun, rezervele de glicogen (resursele de energie ale organismului) încep să scadă.

Cuprins:

  1. Sportul de dimineață pe stomacul gol – Sfaturi și exerciții recomandate
  2. Sportul de dimineață pe stomacul gol – Care sunt afecțiunile pe care le pot preveni antrenamentele matinale?

1. Sportul de dimineață pe stomacul gol – Sfaturi și exerciții recomandate

Studiile susțin că sportul de dimineață, determină corpul să apeleze la proteinele musculare pentru a furniza energie în timpul efortului

Se consideră că exercițiile moderate sau alergatul la primele ore ale dimineții, chiar înaintea primei mese reprezintă o metodă eficientă de a scăpa de kilogramele în plus, luând în calcul că, organismul arde mai multe calorii decât consumă.

Dacă vrei să-ți începi ziua cu sportul de dimineața pe stomacul gol, atunci poți crea o rutină care să includă următoarele exerciții și sfaturi:

  • antrenează-te pe o durată de 30-60 de minute cel mult;
  • optează pentru antrenamente cu intensitate medie. Poți începe dimineața cu o plimbare, o sesiune ușoară de jogging în parc, yoga, exerciții de stretching sau masaj. Poți alterna antrenamentele pentru a stimula mai multe grupe de mușchi. Combină exercițiile de aerobic sau jogging cu o sesiune de minim 7 minute de masaj la nivelul întregului corp. Dacă obișnuiești să antrenezi o zonă anume, atunci adaptează și programele de masaj astfel încât să lucreze pe cea pe care o soliciți cel mai mult. Programele fotoliilor de masaj și relaxare japoneze includ programe și tehnici de masaj focusate pe zona cervicală, umeri, spate, brațe și picioare. Cu cât te concentrezi mai mult pe o anumită zonă a corpului, cu atât crește acolo riscul contracturilor și durerilor musculare.
  • hidratează-te înainte de sport și masaj. Deși pare greu de crezut, masajul participă la procesul de ardere a grăsimilor. În timpul programului de masaj, corpul este presat de role și pernele de aer la diferite niveluri de intensitate, deci odată cu caloriile, pierzi și apă. Prin deshidratare crești riscul contracturilor musculare și epuizării mentale, ceea ce-ți poate crea un disconfort pentru tot restul zilei.
  • în primele 30 de minute după sport este indicat să consumi o gustare care să te energizeze, precum un shake sau un smoothie. Astfel, accelerezi procesul de absorbție a nutrienților în țesuturi și refacerea rezervelor de energie. 

2. Sportul de dimineață pe stomacul gol – Care sunt afecțiunile pe care le pot preveni antrenamentele matinale?

Sportul de dimineață pe stomacul gol ar putea îmbunătăți starea de sănătate în cazul persoanelor cu probleme digestive sau crampe la stomac. Dacă te simți mai bine atunci când te antrenezi fără să fi mâncat ceva înainte, atunci fii atent la ora la care ai luat cina cu o seară înainte. Dacă ultima ta masă a fost la ora 17, atunci dimineața este posibil să simți nevoia să mănânci ceva pentru a elimina senzația de oboseală. În schimb, dacă cina ta fost după ora 18, atunci dimineața te-ai putea simți fără poftă de mâncare și pregătit să ieși la alergat. 

Dacă ai probleme medicale care nu-ți permit să sari peste micul dejun, atunci poți opta pentru mici gustări de maxim 500 de calorii înainte de începerea exercițiilor fizice. Acestea pot include cereale integrale cu lapte sau iaurt, batoane de cereale, mere, banane, fructe uscate sau pâine prăjită cu gem.  

Deși sportul dimineața pe stomacul gol oferă beneficii, există categorii de persoane cărora acest tabiet le este contraindicat. Lipsa unui mic dejun poate duce la hipoglicemie, deci persoanele cu diabet de exemplu, ar trebui să discute cu un medic înainte de rutina antrenamentelor matinale.