Skip to main content

Masajul shiatsu se numără printre cele mai populare terapii alternative de purificare și de dobândire a echilibrului emoțional. Tehnicile shiatsu depășesc conceptul masajului de relaxare. Acest tip de masaj este focusat pe stimularea punctelor de presopunctură, ceea ce ajută la o mai bună funcționalitate a organelor interne. În cele mai multe cazuri, oamenii apelează la tehnicile masajului shiatsu pentru deblocarea fluxului sanguin, astfel încât sângele să poată alimenta organele interne cu oxigen și nutrienți. Ca orice altă terapie alternativă, Shiatsu aduce schimbări simțitoare și la nivel mental.

Descoperă ce presupune masajul shiatsu și cât de mult influențează stările de agitație, tristețe, anxietate și simptomele depresiei.

Cuprins:

 1. Tehnicile shiatsu cu potențial curativ și de prevenire a celor mai comune boli  
 2. Fotoliile de masaj shiatsu – O soluție modernă, indicată inclusiv persoanelor sănătoase

1. Tehnicile shiatsu cu potențial curativ și de prevenire a celor mai comune boli  

Shiatsu este o tehnică de masaj japonez, care presupune mișcări de presiune a degetelor pe diferite părți ale corpului. Etimologia termenului este ,,SHI’’ (tradus: deget) și ,,ATSU’’ (apăsare). Studiile susțin că originile sale datează de peste 2000 de ani, iar acest tip de masaj provine din clasicul masaj cu presopunctură. În prezent, tehnica se bucură de popularitate pe tot cuprinsul Globului, din Japonia, China și până în Statele Unite și Europa.

Prin ce se aseamănă Shiatsu cu presopunctura? Ambele se concentrează pe 12 meridiane ale corpului uman, care sunt de fapt canale ale energiei QI. Fiecare dintre acestea comunică direct cu câte un organ intern. Care sunt acestea? Care sunt organele interne pe care le poți stimula cu ajutorul tehnicilor shiatsu?

 • 1.plămânii;
 • 2.intestinul gros;
 • 3.pericardul;
 • 4.rinichii;
 • 5.ficatul;
 • 6.stomacul;
 • 7.vezica urinară;
 • 8.vezica biliară;
 • 9.splina;
 • 10.intestinul subțire;
 • 11.inima;
 • 12.cele trei procese: procesul digestiv, respirator și procesul de eliminare.

Cursul energiei QI întărește rezistența organelor în lupta contra bolilor. Atunci când fluxul energetic este blocat, acest lucru indică prezența unei afecțiuni, a unei vulnerabilități la nivelul unuia dintre organele interne. De asemenea este important ca fluxul energetic să se răspândească în mod uniform către toate organele.

Când nivelul energiei este scăzut într-o anumită zonă corporală și excesivă în alte părți, acest dezechilibru poate afecta funcționalitatea organismului. Acesta este și scopul pentru care a fost creat masajul Shiatsu: deblocarea fluxului energetic prin stimularea meridianelor.

Conform tehnicilor tradiționale japoneze, meridianele sunt stimulate prin presarea punctelor cheie ale corpului cu ajutorul degetelor mari, coatelor, genunchilor, picioarelor și a palmelor. Un masaj shiatsu făcut ,,ca la carte’’ începe prin presiunea corpului pornind de la picioare și terminând cu scalpul. Cu ajutorul degetelor, maseurul detectează eventualitatea unei zone vulnerabile, unde poate exista o boală.

Alături de potențialul său de prevenire și vindecare a anumitor boli, tehnicile masajului reușesc să restabilească echilibrul la nivel emoțional.

Ce boli poate preveni masajul shiatsu? Boli ale sistemului digestiv, dureri de cap, migrene, stres muscular, stări de agitație, tristețe, epuizare mentală, episoade de apatie, plus multe altele.

2. Fotoliile de masaj shiatsu – O soluție modernă, indicată inclusiv persoanelor sănătoase

Din fericire, evoluția tehnologică îți permite să beneficiezi de propriul tău maseur, chiar în confortul casei tale. Nu, nu este necesar să te abonezi la serviciile unui profesionist care să vină săptămânal la domiciliul tău. Mai ales că acest ,,răsfăț’’ devine costisitor de-a lungul timpului. În prezent, cele mai calitative fotolii de masaj sunt proiectate cu o varietate de programe și tehnici personalizate de masaj pentru fiecare parte a corpului.

Drept dovadă, fotoliile de masaj japoneze sunt gândite astfel încât să ofere experiența masajului shiatsu într-un mod similar masajului efectuat de maseurii profesioniști. Scaunele de masaj profesionale masează cu ajutorul rolelor și a pernelor cu aer cald, începând cu tălpile, gambele, spatele, șoldurile și terminând cu umerii, gâtul și zona cefei. 

Scaunele și fotoliile de masaj shiatsu ajută la dobândirea echilibrului între corp și minte prin deblocarea punctelor QI. În unele cazuri, presiunea efectuată de mâinile maseurului poate fi inconfortabilă pentru unele persoane. De aceea, comunicarea cu acesta pe durata ședinței este esențială pentru obținerea beneficiilor scontate. Așa cum ai comunica direct cu specialistul, tot astfel te poți ,,înțelege’’ cu fotoliul de masaj japonez. De-a lungul masajului ai posibilitatea să reglezi intensitatea rolelor de masaj până la nivelul 12, în funcție de toleranța ta.  

Scaunele de masaj shiatsu sunt create și pentru persoanele sănătoase. Cea mai inteligentă soluție pentru un organism perfect funcțional constă în aplicarea măsurilor de prevenire timpurie a bolilor. Sănătatea vine din interior, dar stresul și lipsa odihnei de calitate vulnerabilizează imunitatea în lupta contra bolilor. Chiar dacă ești perfect sănătos, ori nu prezinți simptome ale afecțiunilor severe, fotoliile cu masaj electric țin la distanță următoarele disconforturi:

 • tulburările de somn;
 • oboseala cronică;
 • anxietatea;
 • rigiditatea musculară;
 • dureri de spate;
 •  probleme circulatorii;
 • acumularea toxinelor în sânge;
 • stările de iritabilitate și depresie.

În general, masajul shiatsu oferă beneficii vizibile, doar dacă este efectuat cu regularitate și pe termen lung. Între sarcinile casnice și programul de la job poate fi dificil să ajungi la saloanele de masaj. În schimb, fotoliul de masaj japonez îți oferă avantajele acestei terapii alternative fără să mai depinzi de terapeuți.