Skip to main content

Febra musculară este inevitabilă în viața oricărui sportiv, fie amator, fie profesionist. De altfel, febra musculară este benefică. Acesta este semnalul că mușchii devin mai puternici. Cu toate acestea, dacă ești sportiv, febra musculară poate fi un impediment în calea rezultatelor tale. Așadar, cât este de indicat să continui activitatea fizică dacă te confrunți cu febra musculară? Ce este recomandat să faci pentru a evita lezarea tendoanelor și ligamentelor?

Cuprins:

  1. Febra musculară  – Vindecarea durerilor prin recuperare activă
  2. Durerea musculară tardivă – Sfaturi pentru prevenirea simptomelor severe

1. Febra musculară  – Vindecarea durerilor prin recuperare activă

Ce înseamnă febră musculară? Este deteriorarea fibrelor musculare în urma efortului intens și care se manifestă prin disconfort în primele 24-48 de ore de la finalizarea antrenamentului. 

Dacă ai febră musculară poți face sport? Da sau nu. Depinde cât de severe sunt simptomele pe care le resimți. Însă, diferența o face tipul de antrenamente practicate în timpul recuperării fizice. Dacă simptomele sunt suportabile, atunci încearcă și programele scaunelor de masaj cu suport pentru picioare și funcții de stretching.

Fotoliul cu masaj electric poate fi acționat pentru a lucra fiecare grupă de mușchi afectați, calitate care scurtează timpul de recuperare fizică. Descoperă și experimentează cele mai bune fotolii de masaj cu funcția Zero Gravity sau Gravitație Zero. Dispozitivul îți oferă posibilitatea de a personaliza tipul și durata masajului care va fi efectuat cât timp corpul tău este așezat în poziție orizontală.

Masajul pe orizontală crește activitatea sanguină și ajută la o mai bună irigare a mușchilor. Acest proces grăbește refacerea mușchilor suprasolicitați. Fotoliile și scaunele de masaj profesionale cu sistem 5D scanează profilul spatelui, urmând ca profunzimea și intensitatea rolelor de masaj să se adapteze nivelului de rigiditate al mușchilor.

Masajul este util înainte și după antrenamente cu scopul de a preveni durerile la restul grupelor de mușchi. Îmbină stretching-ul și masajul cu plimbări ușoare sau înot. Antrenamentele solicitante pot fi riscante pentru mușchi, tendoane sau ligamente. 

2. Durerea musculară tardivă – Sfaturi pentru prevenirea simptomelor severe

Care sunt simptomele severe ale febrei musculare? Când e important să amâni antrenamentele și să lași corpului o perioadă pentru repaus? De obicei, durerea musculară tardivă are o durată de la câteva ore la 72 de ore. Recuperarea depinde în funcție de capacitatea de vindecare a fiecărui organism. Corpul ne transmite semnale care indică suprasolicitarea și nevoia de recuperare.

Dacă te confrunți cu dureri musculare și articulare intense, oboseală constantă, tulburări de somn, leziuni cauzate de suprasolicitare sau episoade de anxietate, atunci a venit timpul să iei o binemeritată pauză. Continuarea antrenamentelor și neglijarea acestor simptome poate culmina cu leziuni majore sau scăderea randamentului sportiv. 

Cea mai bună apărare este prevenția. Prin urmare, trebuie să acorzi importanță etapei de încălzire înaintea fiecărui antrenament. La fiecare efort intens este bine să faci exerciții ușoare și masaj de relaxare pentru a încetini treptat ritmul cardiac și pentru ca organismul să intre în starea de repaos. Încălzirea poate însemna 10 minute de mers pe jos, exerciții la bicicleta staționară sau stretching.

Masajul cu stretching ajută corpul să elimine acidul lactic după fiecare activitate fizică. Acidul lactic se formează în mușchi prin efort intens, iar depășirea nivelului normal favorizează simptomele febrei musculare. 

Ascultă limitele corpului și nu le neglija. Dacă ești începător sau nu ești obișnuit cu mișcarea, atunci fă zilnic exerciții ușoare. În acest fel, corpul se obișnuiește treptat cu efortul, iar suprasolicitarea mușchilor va putea fi evitată. La persoanele active, durerea musculară tardivă apare în special după exerciții fizice noi, exerciții de alungire, statice sau atunci când un anumit mușchi atinge capacitatea maximă în timp record. Ultima categorie poate cuprinde exerciții precum: sărituri, genuflexiuni, etc.

A se reține că disconfortul după sport arată că, mușchii au fost lucrați și că încearcă să se adapteze noului nivel de efort. Pentru a combate simptomele severe se pot folosi antiinflamatoare, dietele pe bază de carbohidrați și vitamina C și hidratarea înainte și după efort.