Skip to main content

Sistemul imunitar este scutul natural prin care organismul se apără de virusuri, bacterii și toxine. Un organism slăbit ‘’nu doare’’. Cu toate acestea, există cel puțin 5 semnale subtile prin care corpul cere ajutor. Descoperă indiciile care îți arată că a venit momentul oportun pentru schimbarea stilului de viață. Reține că, un sistem imunitar slăbit este vulnerabil în fața răcelilor și a bolilor autoimune.

Cuprins:

  1. Care sunt semnele subtile care ‘’trădează’’ un sistem imunitar slăbit?
  2. Sistem imunitar slăbit – Ce trebuie să știi pentru a face față bolilor?

1. Care sunt semnele subtile care ‘’trădează’’ un sistem imunitar slăbit?

Te-ai întrebat vreodată cât de sănătoase sunt obiceiurile tale zilnice? Corpul știe deja ce e cel mai bine pentru tine și ce trebuie eliminat. Starea imunității tale este o oglindă a obiceiurilor după care îți ghidezi viața. Când alegerile tale sunt nocive, organismul îți va semnala acest lucru prin următoarele simptome:

  • Stare mentală precară

Tonusul general slăbit poate alarma asupra sănătății sistemului imunitar. Celulele inflamatorii (citokinele) sunt transmise către creier, scăzând nivelul de serotonină.

  • Hipersensibilitate la soare

Un sistem imunitar slăbit este terenul fertil pentru numeroase boli. Printre acestea se poate afla și boala Lupus. Pe fondul acestei afecțiuni, poți experimenta arsuri ale pielii chiar dacă expunerea la soare a durat puțin.

  • Pofta bruscă de ‘’ceva dulce’’

Dacă nu te numeri printre persoanele pasionate de dulciuri, atunci apetitul apărut din senin poate indica probleme de sănătate. Apetitul pentru dulciuri apărut brusc poate ascunde un cumul de bacterii dăunătoare în organism sau un blocaj la nivelul glandelor renale. 

  • Leziuni ale pielii

Piele deshidratată, iritații sau boli de piele? Predispoziția de rănire a pielii poate să arate un sistem imunitar slăbit ca să mai lupte cu agenții patogeni. Totodată, dezechilibrele sistemului imunitar întârzie procesul de refacere a pielii. În consecință, rănile ușoare (tăieturi, arsuri, zgârieturi minore) se vor vindeca mai greu, aspectul fiind afectat de cicatrici vizibile.  

  • Ochi uscați/ senzația de nisip în ochi

Dezechilibrele organismului se reflectă inclusiv în starea generală a sănătății oculare. Un sistem imunizat slăbit usucă lacrimile care mențin umiditatea globului ocular. Printre simptome se mai numără și: roșeață, ‘’senzația de nisip în ochi’’, vedere neclară sau chiar modificarea formei corneei.

2. Sistem imunitar slăbit – Ce trebuie să știi pentru a face față bolilor?

Sănătatea sistemului imunitar este prioritară. Prin urmare, grija față de organism este un proces căruia trebuie să-i acorzi atenție constantă.

  • Regula 1: înlocuiește junk-food cu vitamine

Vitamina C este vitală pentru o imunitate de fier! Această vitamină scurtează durata răcelilor, contribuind la cantitatea de globule albe.

Vitamina D este esențială mai ales în sezonul rece, când nu ne putem expune la soare, iar riscul de răceală este mai mare. O formulă forte pentru apărarea imunității sunt suplimentele cu vitaminele D, A și E.

  • Regula 2: completează dieta alimentară cu minerale

Zincul stimulează timusul, care e responsabil cu producerea de anticorpi. 

Magneziul ajută la formarea globulelor albe, deci ai grijă să incluzi în alimentație leguminoase și germeni de grâu sau orz.

Fierul încurajează formarea globulelor roșii, iar lipsa fierului favorizează anemia. Ai grijă să consumi alimente care conțin vitamina C și fier sau apelează la suplimente de vitamine și minerale. Vitamina C ușurează sintetizarea fierului în organism

  • Regula 3: completează alimentația cu activitate fizică

Activitatea fizică simplifică circulația nutrienților către toate organele interne. Prin sport neutralizezi hormonul stresului care afectează celulele imune.

  • Regula 4: nu uita de relaxare

Atunci când facem o activitate plăcută stimulăm serotonina, hormonul responsabil cu starea generală de bine. Îmbină sportul cu masajul pentru detensionarea musculară și pentru calmarea minții. Testează masajul cu încălzire sau programele de stretching după o zi de antrenamente.

  • Regula 5: ai grijă de flora intestinală

Bacteriile din flora intestinală neutralizează toxinele și bacteriile care pătrund în corp odată cu hrana. Susține flora intestinală prin consumul de probiotice. Le poți extrage din suplimente sau din alimente precum: iaurt, sana, kefir sau murături. 

Pentru o viață sănătoasă consumă alimente bogate nutritiv, fii activ și fă ce îți place. În anotimpurile de tranziție poți recurge la suplimente alimentare care să compenseze lipsa fructelor și legumelor proaspete.